Συμβουλές για εύκολο στρώσιμο των χαλιών

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Συμβουλές για εύκολο στρώσιμο των χαλιών

Εσείς στρώσατε τα χαλιά; Παλιότερα, οι γιαγιάδες μας συνήθιζαν να λένε ότι «οι καλονοικοκυρές του Άη Δημήτρη στρώνουν τα χαλιά και του Αγίου Κωνσταντίνου τα μαζεύουν». Οι εποχές όμως άλλαξαν και επειδή πλέον το κρύο αργεί να έρθει, όλες και όλοι καθυστερούμε το στρώσιμο των χαλιών όσο πιο πολύ γίνεται, αφού θεωρούμε ότι είναι μεγάλος μπελάς και το στρώσιμο και η φροντίδα των χαλιών. Είναι όμως έτσι;

Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για εύκολο και όμορφο στρώσιμο των χαλιών.

Ένα θέμα που απασχολεί όλους μας είναι το πώς στρώνουμε τα χαλιά, ώστε να δείχνουν όμορφα σε κάθε δωμάτιο.

Το να βρείτε το σωστό μέγεθος χαλιού είναι κομβικής σημασίας για το αισθητικό αποτέλεσμα. Ένα πολύ μικρό χαλί δείχνει παράταιρο σε ένα μεγάλο δωμάτιο, όπως το σαλόνι, ενώ αν είναι πολύ μεγάλο ενδέχεται να έρχεται σε σύγκρουση με τα έπιπλα.

Γενικά, ο κανόνας λέει ότι το χαλί πρέπει είτε να μην βρίσκεται καθόλου κάτω από έπιπλα είτε να βρίσκεται σε μεγάλο μέρος τους. Άρα, το τραπεζάκι του σαλονιού μπορεί να ακουμπά όλο πάνω στο χαλί, ενώ ο καναπές θα πρέπει είτε να μην πατάει καθόλου είτε να πατάει ολόκληρος.

Στην τραπεζαρία, κάτι που συμβαίνει συχνά είναι οι καρέκλες να βρίσκουν εμπόδιο πάνω στην άκρη του χαλιού κατά τη μετακίνησή τους. Για να το αποφύγετε αυτό, πρέπει το χαλί να έχει τέτοιο μέγεθος, ώστε να πατάει πάνω όλο το τραπέζι και οι καρέκλες να ακουμπούν εξίσου ολόκληρες πάνω του και να μένει μόνο ένα μικρό περιθώριο.

Στην κρεβατοκάμαρα, συνηθίζεται το χαλί να μπαίνει στο πλάι και στο μπροστινό μέρος του κρεβατιού. Εναλλακτικά, υπάρχουν μεγάλα χαλιά που τοποθετούνται κάτω από το κρεβάτι και περισσεύουν αρκετά στο πλάι, ώστε να πατάτε πάνω τους, όταν σηκώνεστε από το κρεβάτι.

Ένα άλλο θέμα είναι πώς θα προετοιμάσετε το σπίτι, ώστε να στρώσετε τα χαλιά ευκολότερα ακόμα και κάτω από βαριά έπιπλα. Η προετοιμασία καλό είναι να περιέχει τα εξής βήματα:

Το καλό καθάρισμα και η απομάκρυνση της σκόνης από το χώρο θα βοηθήσει, ώστε το χαλί να παραμείνει καθαρό για όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι κουρτίνες, τα βιβλία και το κάτω μέρος των επίπλων είναι τα σημεία, στα οποία συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης.

Το σφουγγάρισμα του δαπέδου είναι απαραίτητο, πριν στρώσετε τα χαλιά. Όμως, θα πρέπει να το έχετε αφήσει να στεγνώσει τελείως, ώστε να μη μαζευτεί υγρασία στο χαλί. Άλλωστε, σε ένα καθαρό και στεγνό δάπεδο, το χαλί μπορεί να γλιστρήσει ευκολότερα, για να τοποθετηθεί κάτω από βαριά έπιπλα.

Για να στρώσετε εύκολα τα χαλιά, απομακρύνετε ελαφριά έπιπλα, όπως καρέκλες, σκαμπό και τραπεζάκια. Όταν θέλετε να τοποθετήσετε το χαλί στην τραπεζαρία ή στο σαλόνι, τότε μπορείτε να το στρώσετε με τον εξής απλό τρόπο: Τοποθετήστε το τυλιγμένο κάτω από το έπιπλο, ακριβώς στο κέντρο του και ξετυλίξτε το σιγά σιγά. Όταν φτάσετε στις άκρες του, σηκώστε απλά ελάχιστα τα ποδαράκια του επίπλου, για να μπει από κάτω. Επειδή σε αυτή τη διαδικασία θα χρειαστείτε βοήθεια, θα πρέπει κάποιος να κρατάει τα ποδαράκια του επίπλου μερικά εκατοστά από το έδαφος και εσείς να σπρώχνετε το χαλί από κάτω.

Αν το μέγεθος του χαλιού σας δεν σας ικανοποιεί για ένα όμορφο και προσεγμένο αποτέλεσμα, ίσως ήρθε η ώρα να διαλέξετε καινούριο. Άλλωστε, όσο αρχίζει και χειμωνιάζει, το σπίτι δείχνει ολοένα και πιο άδειο χωρίς χαλιά. Και όσο πλησιάζουν οι γιορτές τα χαλιά θα συμπληρώσουν την εορταστική εικόνα του σπιτιού μας για να  απολαύσουμε τη γλυκιά θαλπωρή που μας προσφέρουν!

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like