Κοινοποιείστε το άρθρο
Συμβουλές για την προστασία από τον καύσωνα
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μια από τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού θα είναι η αυριανή…ένας καυτός Ιούλιος προ των πυλών! Θα ήταν καλό να θυμόμαστε ορισμένα απλά μέτρα όσον αφορά την αντιμετώπιση ακραίων φυσικών φαινομένων, όπως είναι ο καύσωνας. Το 7nea.gr συγκέντρωσε και παραθέτει συμβουλές από ειδικούς για την προστασία όλων από τον καύσωνα!
Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται στην χώρα μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει περίπτωση να αποτελέσουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Ευπαθείς ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις ψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, αλλά και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές, καθώς και οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, β-αναστολείς, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιολογικά, ψυχιατρικά, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία) και φυσικά όποιος εργάζεται ή ασκείται σε εξωτερικούς χώρους κ.ά.
Οποιοσδήποτε, αλλά κυρίως όσοι ανήκουν στις πιο πάνω ευπαθείς ομάδες οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρός τους ή τις υγειονομικές αρχές εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.α.
Οι ηλικιωμένοι ειδικότερα, αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει σε επικίνδυνα επίπεδα. Η κακή κυκλοφορία του αίματος και η χρήση φαρμάκων, όπως είναι τα διουρητικά που προκαλούν απώλεια υγρών και μειωμένη αντίληψη της υπερθέρμανσης, τους κάνουν πιο ευαίσθητους. Επιπλέον πολλοί, ενώ θα έπρεπε, δεν εγκαταλείπουν τις οικίες τους για να καταφύγουν σε δροσερότερο περιβάλλον είτε διότι αδυνατούν να μετακινηθούν είτε για λόγους ασφαλείας.
Οι μυϊκές κράμπες, λόγω ελάττωσης του άλατος στον οργανισμό, η αδυναμία, η ναυτία, η ζάλη, η ταχυκαρδία και το υγρό δέρμα είναι ενδείξεις επιπλοκών που προκαλεί η υψηλή θερμοκρασία αποτελούν και συμπτώματα της θερμικής εξάντλησης. Αν η θερμική εξάντληση δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, με υψηλή θερμοκρασία σώματος, απουσία εφίδρωσης, εμέτους, διάρροιες, διπλωπία, σύγχυση και κώμα.
Πρόσθετες προφυλάξεις για την αποφυγή ασθενειών που σχετίζονται με τον καύσωνα:
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερούς και δροσερούς χώρους και αποφυγή χώρων που επικρατεί συνωστισμός. Επίσης αποφυγή άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης.
- Ελαφρύ ντύσιμο με άνετα ρούχα πυκνής ύφανσης, κατά προτίμηση βαμβακερά και χρήση πλατύγυρου καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο.
- Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων, σακχαρούχων και ανθρακούχων ποτών και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα. Προτίμηση στις ελαφρές τροφές, λαχανικά και χυμούς. Η λήψη μικρών και συχνών γευμάτων να προτιμάται.
- Λήψη αρκετών δροσερών ποσοτήτων νερού.
- Χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της μέρας.
- Χρησιμοποιήστε το κλιματιστικό ή προσπαθήστε να περάσετε τουλάχιστον μερικές ώρες σε έναν κλιματιζόμενο χώρο. Αν δεν υπάρχει κλιματιστικό ή έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προτείνουμε να μεταβείτε σε κλιματιζόμενους χώρους που διαμορφώνει η Πολιτεία ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο ή και σε γειτονική οικία που διαθέτει κλιματισμό.
- Κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά, ενώ την ημέρα κλειστά.
- Πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Tα συχνά δροσερά λουτρά και τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων βοηθούν στην ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (βρέφη, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, κλπ). Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.
- Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά, καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν
- Παραμείνετε σε δροσερά μέρη για όσο το δυνατόν περισσότερο και αποφύγετε την υπερβολική δραστηριότητα.
- Περιορίστε τις μετακινήσεις σας.
- Ντυθείτε με ελαφρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και φοράτε καπέλο και γυαλιά ηλίου αν χρειαστεί να κυκλοφορείτε σε εξωτερικό χώρο.
- Πίνετε άφθονα υγρά και χυμούς φρούτων. Αν ο γιατρός σας έχει συστήσει περιορισμό υγρών, επικοινωνήστε μαζί του.
- Αποφύγετε οινοπνευματώδη ποτά και καφέ.
- Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες, τοποθετήστε υγρές πετσέτες στο πρόσωπο. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις συσκευασίες των κατεψυγμένων τροφίμων ή παγάκια εφαρμόζοντας τα στους καρπούς, το πρόσωπο και τον αυχένα.
- Ντύστε τα βρέφη με ελαφρά ρούχα και επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
- Ζητήστε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν αποδώσουν και αισθανθείτε δυσφορία ή ενόχληση
Σύσταση για νεότερους: Η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση είναι σημαντικές για να διατηρούμαστε υγιείς, όμως χρειάζεται πολύ προσοχή όταν γίνονται σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια πολύ θερμών ημερών. Ακόμη και οι επαγγελματίες αθλητές θα πρέπει να κάνουν τακτικά διαλείμματα διαρκείας τουλάχιστον 10 λεπτών, για κάθε ώρα σωματικής άσκησης, με κατανάλωση αρκετών ισότονων υγρών.
Πηγές
https://iliaktida.eu/
https://praxis-ygeias.gr/