Συνέντευξη με τον αστυνομικό συγγραφέα Κυριάκο Κουζούμη: «Μέλημα του συγγραφέα είναι να στήσει μία πλοκή σφιχτά δεμένη, πλούσια μπλεγμένη και με πληθώρα ανατροπών»

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Συνέντευξη με τον αστυνομικό συγγραφέα Κυριάκο Κουζούμη: «Μέλημα του συγγραφέα είναι να στήσει μία πλοκή σφιχτά δεμένη, πλούσια μπλεγμένη και με πληθώρα ανατροπών»

Ο Κυριάκος Κουζούμης : Συγγραφέας του αστυνομικού μυθιστορήματος «Ο γόρδιος δεσμός των αγγέλων» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις  Υδροπλάνο μίλησε στο Κυριάκο Τσικορδάνο για το νέο του βιβλίο.

Ο  Κυριάκος Κουζούμης είναι μια «φρέσκια» και δυναμική πένα στο χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος. Πρόσφατα ο ίδιος μας αποκάλυψε  ότι θέλει να βάλει το δικό του συγγραφικό αποτύπωμα στο ελληνικό αστυνομικό μυθιστόρημα.

 

 

Ταυτότητα Κυριάκου Κουζούμη

Ο Κυριάκος Κουζούμης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ-1, στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ καθώς και στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Έγραφε στη στήλη του Πολιτισμού στην εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο» καθώς και στο περιοδικό έντυπο «Επίκαιρα». Εργάστηκε επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον (δελτίο ειδήσεων). Παρουσίασε ντοκιμαντέρ στον ΟΤΕ History. Συνεχίζει να γράφει σε ειδησεογραφικά sites.
Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών. Από τις εκδόσεις Σαββάλας κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα «Σμαραγδένια Φυλακή» και «Όρκος Σιωπής» ενώ από τις εκδόσεις «Ωκεανός», τα μυθιστορήματα «Το Τελευταίο Χειροκρότημα» και «Η Δικαίωση της Αθωότητας».

Κυριάκο, είσαι ένας άνθρωπος που πριν από κάποια χρόνια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια, ποιες νοσταλγικές αναμνήσεις κουβαλάς μαζί σου;

Ήσυχα τα παιδικά χρόνια. Η καθημερινότητά μου μοιραζόταν ανάμεσα σε σχολείο, οικογένεια και φίλους απ’ τη γειτονιά. Ακόμα τότε, τα παιδιά έβγαιναν έξω, έτρεχαν, έπαιζαν, ξέδιναν. Η αλήθεια είναι ότι δεν νοσταλγώ ιδιαίτερα την παιδική μου ηλικία, ίσως γιατί τη χόρτασα τόσο όσο ήθελα ή όσο με ενδιέφερε.

Ας πιάσουμε λίγο το νήμα της συγγραφικής καριέρας σου από την αρχή. Πώς ξεκίνησες να γράφεις αστυνομική λογοτεχνία ;

Το αστυνομικό είδος πρόεκυψε στην πορεία. Αρχικά ξεκίνησα με αισθηματική πεζογραφία («Σμαραγδένια Φυλακή», εκδ. Σαββάλας). Σύντομα όμως ανακάλυψα ότι η ιδιοσυγκρασία μου αλλά και οι βαθύτερες ανησυχίες μου για τις ψυχικές επεκτάσεις, τους κοινωνικούς κραδασμούς, τη συνείδηση κ.α αντικατοπτρίζονταν καλύτερα στο αστυνομικό είδος. Άλλωστε, πάντοτε με διέγειρε δημιουργικά το έγκλημα αλλά κυρίως τα κίνητρα του δράστη. Το γιατί είναι ικανός κανείς να φτάσει στα άκρα! Έτσι, στον νου μου χόρευαν αθόρυβα διάφορες πλοκές αστυνομικής υφής και αποφάσισα να τις απλώσω στο χαρτί… Πλέον οι περισσότεροι αναγνώστες με έχουν ταυτίσει μ’ αυτό το είδος και με χαροποιεί ιδιαίτερα!

Ποιες είναι οι δικές σου προσωπικές εμπειρίες, ώστε να μπορέσεις να γράψεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα; Ήσουν αναγνώστης αστυνομικού μυθιστορήματος παιδιόθεν;

Παιδιόθεν όχι. Στην εφηβεία μου όμως διάβαζα και αστυνομική λογοτεχνία. Δυσκολευόμουν να την κατανοήσω επαρκώς, αλλά στην πορεία εξοικειώθηκα και συγχρονίστηκα δημιουργικά μ’ αυτό το είδος. Τα περισσότερα ερεθίσματα ήρθαν μέσα από την τηλεόραση (αστυνομικές σειρές και ταινίες) και κάθε φορά που ένιωθα ένα σκίρτημα, το αποθήκευα στην ψυχική μου μνήμη. Πλέον έχω άφθονο υλικό και αναμένω την έμπνευση να το ξεκλειδώσει απ’ την «εσωτερική» μου αποθήκη…

Ποια είναι η άποψη σου για τους κλασικούς του είδους, όπως Άγκαθα Κρίστι και Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, τον «πρωτομάστορα» του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος Γιάννη Μαρή, αλλά και τον Πέτρο Μάρκαρη; Όπως επίσης και για τους σύγχρονους συγγραφείς του είδους; Ας πούμε, Στιγκ Λάρσον ή Τζον Γκρίσαμ;

Έχω διαβάσει τους περισσότερους εξ αυτών και σε περισσότερους από έναν τίτλους τους. Άλλοι μ’ αρέσουν περισσότερο, διότι με εντοπίζω καλύτερα στα έργα τους κι άλλοι λιγότερο. Σημασία έχει ότι είναι «δάσκαλοι» και ότι εμείς οι νεότεροι έχουμε να διδαχθούμε πολλά απ’ αυτούς…

Κυριάκο, τι οδηγεί συνήθως έναν συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων να θέλει να αποτυπώσει πάνω σε μια κόλλα χαρτί τις προσωπικές του σκέψεις, εμπειρίες, βιώματα κ.α.

Χμ! Εύχομαι τα αστυνομικά μυθιστορήματα που αναδεικνύουν το έγκλημα να μην έχουν να κάνουν με αληθινά βιώματα του συγγραφέα, διότι τότε θα ανησυχούσα (γέλια). Από την άλλη, θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν ο εκάστοτε αστυνομικός συγγραφέας αποτύπωνε στο χαρτί έμμεσα βιώματα, ακούσματα, αληθινά πλην όμως παραλλαγμένα γεγονότα της κοινωνίας. Αυτό που συνήθως πείθει ή εμπνέει έναν συγγραφέα είναι η επιθυμία του να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα εποχής ή κοινωνίας και να τους δώσει ένα διαφορετικό φως απ’ αυτό της πραγματικότητας. Ίσως το φως της αφύπνισης, της ενημέρωσης, του προβληματισμού. Ένα φως που συνδέεται με το φως του πορτατίφ, όταν ένας αναγνώστης διαβάζει το βιβλίο του λίγο πριν κοιμηθεί. Εκεί που η χαλάρωση συγχρονίζεται με την πνευματική και ψυχική διέγερση.

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα τι είδους δυσκολίες και ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει που δεν τις συναντάμε σε άλλου είδους μυθιστορήματα;

Βασικό και κύριο μέλημα του συγγραφέα είναι να στήσει μία πλοκή σφιχτά δεμένη, πλούσια μπλεγμένη και με πληθώρα ανατροπών. Το σπουδαιότερο είναι να μην αφήσει αναπάντητα ερωτηματικά, μα πάνω απ’ όλα να καταφέρει να κρύψει τον δράστη και τα κίνητρα αυτού μέσα στις σελίδες. Φαντάσου πόσο άνοστο θα ήταν να διαβάζει κανείς ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, όταν θα έχει αποκωδικοποιήσει την ταυτότητα του δράστη απ’ τις πρώτες σελίδες!

Κυριάκο, τα τελευταία χρόνια ορισμένοι θεωρούν ότι είναι εύκολο να γράψεις ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Γενικά θεωρείται πιο εύκολο (μέσα από τις πολλές μιμήσεις στερεότυπων μοντέλων). Εσύ προσωπικά τι απαντάς σε όλο αυτό, ποια είναι η προσωπική σου γνώμη και εμπειρία; Είναι εύκολο τελικά να γράψει κάποιος ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;

Μμμ… Σίγουρα δεν είναι δύσκολο. Η συγγραφή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με τη γενική και αόριστη έννοια είναι κάτι προσιτό στον δημιουργό. Η συγγραφή όμως ενός αστυνομικού μυθιστορήματος με κοινωνικές προεκτάσεις, ανατροπές, αληθοφανείς χαρακτήρες, ουσιώδη κίνητρα, εντυπωσιακές ανατροπές, πληθώρα γεγονότων και εν τέλει έναν δράστη που θα αφήσει με ανοιχτό το στόμα τον αναγνώστη, θα έλεγα ότι είναι πολύ, πολύ, μα πολύ δύσκολο!

Πρόσφατα και μέσα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο εκδόθηκε το νέο σου αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων» πώς προέκυψε σαν ιδέα;

Μετά το «Η Δικαίωση της Αθωότητας» (Εκδ. Ωκεανός) ήθελα να καταπιαστώ με κάτι εξίσου πολύ μπερδεμένο, αλλά να έχει διαφορετικές κοινωνικές και ψυχικές επεκτάσεις. Είχα διάφορες ιστορίες σημειωμένες στα κιτάπια μου, μα αδυνατούσα να επιλέξω μία εξ αυτών. Έτσι, άκουσα το εσωτερικό καμπανάκι, που με παρότρυνε να συγκεντρώσω τέσσερις εξ αυτών και να τις συνταιριάξω σ’ ένα μυθιστόρημα. Μου πήρε τρία χρόνια, αλλά δεν με λυπεί καθόλου, διότι το τελικό αποτέλεσμα με έλουσε από ευτυχία!

Πόση ενέργεια επένδυσες σε αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα και από ποιον/ποια την άντλησες;

Ατελείωτες ώρες πάνω από έναν υπολογιστή ή ένα τετράδιο, άφθονες ώρες προβληματισμού και αναζήτησης ανατροπών μα και χημείας ανάμεσα στους ήρωες και τέλος αμέτρητες ώρες δημιουργίας. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί τον τελικό αριθμό των σελίδων του βιβλίου, ήτοι 824. Την περισσότερη ενέργεια-έμπνευση την άντλησα απ’ το κορίτσι μου (πλέον σύζυγος) που ως γνήσια μούσα με κατηύθυνε εν αγνοία της για να προχωράω παρακάτω. Δικαίως της έχει αφιερωθεί το «παρών» βιβλίο.

Θα ήθελες να μας πεις και λίγα λόγια για το βιβλίο χωρίς να προδώσουμε κάτι για έναν από τους ήρωες όπως είναι ο Ιάκωβος Ρωμανός;

Έχει να κάνει με τέσσερις κεντρικούς χαρακτήρες, τους Ιάκωβο Ρωμανό, Στέφανο Γαλανό, Νάντια Κωστέα και Μενέλαο Απέργη. Πρόκειται για μετόχους της φαρμακευτικής εταιρείας Σπίρανς. Η εταιρεία είναι ο φαινομενικός κόμπος του δεσίματός τους. Η πλοκή θα φέρει στην επιφάνεια του αναγνώστη και έναν ακόμα κόμπο που κρύβεται στο παρελθόν τους, ενώ η μοίρα θα τοποθετήσει το κερασάκι στην τούρτα, διότι ο ύστατος κόμπος στον δεσμό τους θα πέσει σαν καταπέλτης και θα πολιορκήσει συνειδήσεις ενώ θα σβήσει το αβυσσαλέο φως από τα έργα και τις ημέρες τους.

Δίχως να αποκαλύψω την πλοκή και κυρίως την έκβαση της ιστορίας, θα πω ότι ο Ιάκωβος Ρωμανός είναι ο πρόεδρος της εταιρείας και η κεντρική πηγή των όσων λαμβάνουν χώρα στις σελίδες του βιβλίου. Αδίστακτος και αποφασισμένος για όλα!

Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων» αναφέρεται σε γεγονότα μυθοπλασίας ή σε αληθινά περιστατικά που έχουν συμβεί κατά καιρούς;

Βασίζεται σε μυθοπλασία. Ωστόσο αν απογυμνώσει κανείς τους ήρωες, θα διαπιστώσει πως παρόμοια περιστατικά κατά καιρούς πληροφορούμαστε από το αστυνομικό ρεπορτάζ. Η χημεία των ηρώων είναι δημιούργημα φαντασίας, αλλά μερικά μεμονωμένα περιστατικά έχουν αληθινή βάση.

Γιατί ονόμασες το αστυνομικό μυθιστόρημα  σου «Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων»; Τι συμβολίζει η κάθε λέξη;

Πομπώδης τίτλος σε ένα βιβλίο με πομπώδη πλοκή! Ο λόγος είναι ότι οι ήρωες «δένονται» μεταξύ τους με δεσμούς ορατούς μα και αόρατους βάσει του γνωσιακού τους άξονα. Ο όρος «των Αγγέλων» ήρθε σαν λάμψη στον νου μου, δεδομένου ότι η ζωή κάνει κύκλους και μερικοί εξ αυτών επιστρέφουν μόνο και μόνο για να απαιτήσουν δικαιοσύνη βάσει άγραφων νόμων. Τέλος, ο μυθικός γόρδιος δεσμός επιλύθηκε-έσπασε απ’ τον Μέγα Αλέξανδρο, εξ ου και ο αστυνόμος της ιστορίας μου φέρει το όνομα Αλέξανδρος, δίχως (απαραίτητα) αυτό να σημαίνει ότι ο αστυνόμος μου «σπάει» τα μοιραία δεσμά!

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να στραφείς για να γράψεις ένα τέτοιου είδους μυθιστόρημα που περιέχει ως βασικά στοιχεία την αλαζονεία, το ψέμα, το μυστήριο και το πάθος;

Πρόκειται για στοιχεία που κρατούν γερά θεμέλια σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Στοιχεία που έτυχε να εντοπίσω σε πολλά πρόσωπα και που με έκαναν να αηδιάσω, να σιχαθώ, να αποκηρύξω. Έτσι, τα άπλωσα στο χαρτί και… τα «τιμώρησα». Βέβαια, η πεζογραφία απέχει παρασάγγας απ’ την πραγματικότητα, ωστόσο η πεζογραφία δύναται να αφυπνίσει και να επιφέρει αλλαγές στην ίδια την πραγματικότητα…

Ποιο βιβλίο έχει επηρεάσει τη ζωή σου περισσότερο; Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που θεωρείς μέντορα σου;

Από βιβλία πολλά. Πρώτο και κύριο η «Παλαιά Διαθήκη». Δίνει άλλο νόημα στην ανθρώπινη δράση. Αστυνομικά βιβλία επίσης πολλά καθώς και άφθονα κοινωνικού, σημειολογικού αλλά και μεταφυσικού χαρακτήρα. Συγγραφείς εξίσου αρκετοί. Δεν θα ξεχωρίσω κάποιον, διότι θα αδικήσω κάποιον άλλον…

Ένας συγγραφέας αστυνομικού μυθιστορήματος είναι και λίγο ένας μικρός δικαστής καθώς του δίνεται το δικαίωμα με την πένα του να αποδώσει δικαιοσύνη στον ήρωα του βιβλίου, ή αντιθέτως να τιμωρήσει τον ένοχο καθώς και να του αφαιρέσει μία ζωή… Με αυτή τη δύναμη που έχει ο συγγραφέας και μέσα από την εξέλιξη ενός αστυνομικού μυθιστορήματος έχει έρθει ποτέ σε σύγκρουση ο συγγραφέας Κυριάκος Κουζούμης με τον άνθρωπο Κυριάκο;

Πλειστάκις! Στο πλαίσιο της πλοκής, των ανατροπών, της εξέλιξης μιας ιστορίας αναγκάζομαι να γράψω πράγματα με τα οποία διαφωνώ ριζικά σε επίπεδο ιδιοσυγκρασίας, συνείδησης, αξιοπρέπειας. Αναμένω να ολοκληρώσω ένα βιβλίο για να φτάσω στο σημείο της Νεμέσεως.

Κυριάκο, αν «υποθετικά»  καιγόταν η βιβλιοθήκη του σπιτιού σου, ποιο αγαπημένο βιβλίο σου θα επέλεγες εκείνη τη στιγμή να σώσεις;

Μμμμ… Δύσκολη επιλογή! Ίσως το «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι» του Μίλαν Κούντερα αλλά και το «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη.

Θα ήθελα να μας αναφέρεις μια ατάκα μέσα από το νέο σου μυθιστόρημα «Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων» που πραγματικά θα ήθελες ο αναγνώστης σου να θυμάται κλείνοντας το βιβλίο σου.

«Σ’ αγγέλους επαράγγειλα την έννοια σου να έχουν και μου ’παν πως οι άγγελοι αγγέλους δεν προσέχουν»

Το διάστημα της συγγραφής του αστυνομικού σου μυθιστορήματος υπήρξαν στοιχεία του χαρακτήρα σου που δυσκόλεψαν τη συγγραφή του βιβλίου;

Δεν θα το έλεγα. Αλλαγές στη ζωή μου σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο απλώς με καθυστέρησαν απ’ το να ολοκλήρωνα το βιβλίο πιο γρήγορα. Δεν με πειράζει όμως. Όσα έγιναν, έγιναν για καλό και πλέον αυτό το καλό, το ζω και είμαι ευγνώμων στη ζωή!

Τι είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο σήμερα ένα «νέο και φρέσκο συγγραφέα» όπως εσένα στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος; Και τι είναι αυτό που σου δίνει δύναμη να προχωρήσεις σε ό,τι και αν κάνεις;

Δεν θα το έλεγα φόβο αλλά λύπη. Λυπάμαι που δυστυχώς ένας συγγραφέας ιδίως στη χώρα μας δεν δύναται να βιοπορίζεται από τα βιβλία του. Δύναμη παίρνω απ’ την αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω και φυσικά απ’ την οικογένειά μου που στέκει πάντα δίπλα μου κερί αναμμένο!

Θα σε ενδιέφερε να δεις ένα από τα αστυνομικά σου μυθιστορήματα στο θέατρο, στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο; Και εάν ναι, ποιο βιβλίο θα επέλεγες να προωθήσεις;

Και το ρωτάς; Φυσικά! Τι χαρά να δω τους ήρωές μου να ενσαρκώνονται από ηθοποιούς είτε στη μικρή, είτε στη μεγάλη οθόνη, είτε στο θεατρικό σανίδι! Όσο για το ποιο βιβλίο, εγώ αδυνατώ να επιλέξω. Είναι όλα τους «παιδιά» μου. Ας επιλέξουν οι αναγνώστες…

Είναι αλήθεια ότι ο μεγαλύτερος φόβος του συγγραφέα είναι να μην βρεθεί στο «νεκροταφείο των ασήμαντων λογοτεχνών»;

Θα συμφωνήσω! Βέβαια οι περισσότεροι εκεί καταλήγουν παρά τις απέραντες προσπάθειές τους για το αντίθετο.

Τι θα πρότεινες στους νέους συγγραφείς που γράφουν αστυνομικά μυθιστορήματα;

Δεν αγαπώ τις συμβουλές. Θα μοιραστώ μονάχα τη γνώμη μου και αυτή είναι να μην το βάλουν κάτω. Να αναζητούν πάντα το δικό τους «τέλειο»!

Και λίγο πριν το τέλος, μίλησέ μου για το πρωτότυπο εγχείρημα, να γίνει το βιβλίο σου τραγούδι… Πώς πρόεκυψε, πώς τα κατάφερες, πότε θα το ακούσουμε…; Στο οποίο κι εγώ ο ίδιος συμμετείχα και μάλιστα με μεγάλη χαρά!

Είμαι βαθιά υπερήφανος για το εν λόγω εγχείρημα, διότι αν και κάποτε το ονειρευόμουν, δεν το είχα ποτέ ως τώρα τολμήσει. Έτσι λοιπόν, από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, οι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μέσω YouTube το τραγούδι αλλά ταυτόχρονα να παρακολουθήσουν και το αντίστοιχο Video Clip.

 

Όλα ξεκίνησαν, όταν θέλησα να προωθήσω το βιβλίο στον αποδέκτη-αναγνώστη και με άλλους τρόπους πλην των παγιωμένων. Να σημειώσω πως η καραντίνα ευνόησε, ώστε να ταξιδέψει αδέσμευτος ο νους σε θάλασσες φρέσκων ιδεών. Έτσι λοιπόν, έγραψα τους στίχους, στους οποίους απέδωσα το κεντρικό συναίσθημα του βιβλίου και έπειτα επικοινώνησα με μία φίλη, εξαιρετική τραγουδίστρια, την Αλεξάνδρα Ζούμη. Το ένα έφερε το άλλο και πλέον, χάρη στην κομβική συμβολή του συνθέτη, Γιώργου Ρετίκα, ο οποίος συνέθεσε μία εμπνευσμένη και άκρως αντιπροσωπευτική για το βιβλίο μουσική, έχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, το video clip υπογράφεται από την εταιρεία παραγωγής 2Vision.

Ξέρεις, όλο αυτό το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Δοκιμάστηκαν πολλές φορές οι αντοχές μου και το στομάχι μου πήγαινε να σπάσει, αλλά ως γνήσιος –ζωδιακά- ταύρος, γεμάτος πείσμα και επιμονή, είπα πως θα επιτευχθεί και… έτσι έγινε!!! Δόξα τω Θεώ, έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν πάντα και με πιστεύουν βαθιά και δεν εννοώ μόνο την οικογένειά μου. Αυτό από μόνο του είναι η μεγίστη των τιμών!

Τέλος, στο video clip συμμετέχουν οι ηθοποιοί Χριστίνα Κουλουμπή, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Δημήτρης Πάσιος και δεν γίνεται να μην αναφέρω τη δική σου φιλική συμμετοχή Κυριάκο. Σας είμαι ευγνώμων από καρδιάς… Πάντα θα μας ενώνει «Ο Γόρδιος Δεσμός των Αγγέλων»…

Τι θα έλεγες στον αναγνώστη πριν ξεκινήσει να διαβάζει τον «Γόρδιο Δεσμό των Αγγέλων»;

Να πάρει μεγάλη ανάσα και να βουτήξει με σιγουριά στα βαθιά! Εκεί, στον πυθμένα των σελίδων θα δει αλήθειες να λαμπιρίζουν σαν ολόφωτα κοράλλια.

 

Κυριάκο σε ευχαριστώ  πολύ για το χρόνο που διέθεσες για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την όμορφη συνέντευξη.

Η χαρά ήταν όλη δική μου…

Κ.Τ.

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like