Τα δώρα των τριών μάγων στον ποιητή των όλων μας

Τα δώρα των τριών μάγων στον ποιητή των όλων μας

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Τα δώρα των τριών μάγων στον ποιητή των όλων μας

Γράφει ο Γιώργος Φουκαδάκης Θεολόγος –  Συγγραφέας

 

«Τί σοι προσενέγκωμεν Χριστέ, ὃτι ὣφθης ἐπἰ γῆς ὡς ἂνθρωπος δι’ ἡμᾱς;»

(«Τι να σου προσφέρουμε, Χριστέ, για το ότι εμφανίστηκες στη γη ως άνθρωπος για μας;  Καθένα από τα δημιουργήματά Σου προσφέρει την ευχαριστία του: οι άγγελοι τον ύμνο, οι ουρανοί τον αστέρα, οι μάγοι τα δώρα, οι ποιμένες το θαύμα, η γη το
σπήλαιον, η έρημος την φάτνη…») (Εσπερινός Χριστουγέννων)

«Εκ της Περσίας έρχονται τρεις μάγοι με τα δώρα, άστρο λαμπρό τους οδηγεί, χωρίς να λείψει ώρα» (Κάλαντα Χριστουγέννων)

Η ΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΟΙ ΜΕ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥΣ

Με την Πτώση του ανθρώπου, την απώλεια της αρχικής δόξας του, η οποία προήλθε από την κακή χρήση της ελευθερίας που ο Δημιουργός τού παραχώρησε, εισέρχονται στην ανθρώπινη ζωή ο θάνατος, η ασθένεια, ο πόνος, το κακό. Η αναίρεση αυτών των
συνεπειών, οι οποίες αλλοίωσαν το ανθρώπινο πρόσωπο, θα μπορούσε να γίνει μόνο με τον ερχομό στον κόσμο του ίδιου του Θεού. Ο προ αιώνων Θεός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση και γίνεται τέλειος άνθρωπος, χωρίς όμως την αμαρτία.
Σαρκώνεται εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου στη Ναζαρέτ. Πορεύεται με τη μητέρα του Παναγία και τον Ιωσήφ για να γεννηθεί στην άσημη έως τότε Βηθλεέμ.  Αλλά εκεί δε βρέθηκε κατάλυμα, καθώς ο Υιός του ανθρώπου δεν είχε «που την κεφαλήν κλίνη». Γι’ αυτό θα μείνει εκεί που έμεναν τα ζώα. Μια πρόχειρη ξύλινη φάτνη, όπου τάιζαν τα ζώα, χρησιμοποιείται ως πρόχειρη κούνια για να  χωρέσει τον Αχώρητον. Στο εξής η φάτνη θα γίνει το χριστιανικό σύμβολο των γεγονότων της Γέννησης του Σωτήρα. Θα είναι το σπήλαιο που φιλοξένησε το Βρέφος, την Παναγία, τον Ιωσήφ, μαζί με τα υπάρχοντα ζώα που θέρμαιναν το χώρο αυτή την κρύα νύχτα. Κάτω από κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο η φάτνη θα υπενθυμίζει το χριστιανικό νόημα της Σάρκωσης. Ο Κύριος εισέρχεται
συγκλονιστικά, αλλά αθόρυβα, στην ανθρώπινη ιστορία και τη χωρίζει, πλέον, σε προ Χριστού και μετά Χριστόν εποχή.

Όταν ο Χριστός γεννήθηκε στο Σπήλαιο της Βηθλεέμ της Ιουδαίας, ήρθαν από την Ανατολή οι «μάγοι» (σοφοί, αστρονόμοι της εποχής εκείνης) για να προσφέρουν τα δώρα τους. Είχαν δει το αστέρι να φωτίζει το σπήλαιο της Βηθλεέμ και το είχαν ακολουθήσει από την πατρίδα τους την Περσία. Πριν εννιά μήνες το είχαν δει για πρώτη φορά, κατά τη στιγμή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ της Γαλιλαίας και μελετούσαν την πορεία και την αποστολή του.

Άγγελος Κυρίου είχε λάβει την εντολή γι’ αυτή τη φωτεινή αποστολή, να λαμπρύνει το θείο Βρέφος στη Βηθλεέμ. Η προσκύνηση του σπαργανωμένου Βρέφους είναι λατρευτική. Εκφράζει την ταπείνωση των σοφών, των μάγων, στο ιστορικό γεγονός της σάρκωσης του
Θεού Λόγου, ενώπιον της Θεοτόκου και του Ιωσήφ του μνήστορα .

Ο Μελχιώρ, γέροντας με κατάλευκα μαλλιά και γένια, αναγνωρίζοντας τον Κύριο ως τον όντως Βασιλιά του παντός, προσφέρει το δώρο του, το Χρυσό.
Ο Γάσπαρ, νέος με ροδαλό πρόσωπο και χωρίς γένια, φέρνει Λιβάνι, για να τιμήσει τον Κύριο ως Ιερέα.
Ο Βαλτάσαρ, μελαχρινός με δασύτριχη γενειάδα, καταθέτει Σμύρνα (άρωμα), για να προτυπώσει τον ενταφιασμό Του.
Μετά την προσκύνηση και προσφορά των δώρων τους, οι μάγοι παίρνουν ως αντί- δωρο από την Παναγία σπάργανα που άγγιξαν το θείο Βρέφος -σημάδια της μαρτυρίας τους- και επιστρέφουν στην πατρίδα τους δι’ άλλης οδού.

Ενώ πρωτύτερα είχαν ρωτήσει τον βασιλιά Ηρώδη για τον αστέρα, δεν επιστρέφουν για να του δώσουν περισσότερες πληροφορίες, πέρα από αυτές που λαμβάνει από τους αρχιερείς και γραμματείς των Ιουδαίων. Ο Ηρώδης, φοβούμενος τον Βασιλέα των Ιουδαίων, δίνει τη φρικτή εντολή της σφαγής των αρρένων νηπίων κάτω των δύο ετών.

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Στη Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιον Όρος βρίσκονται σήμερα τα δώρα των μάγων-σοφών, τα οποία προσέφεραν όταν προσκύνησαν τον «τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων» και εν χρόνω σαρκωθέντα Λόγο του Θεού.
Ο Χρυσός των μάγων έχει σήμερα τη μορφή 28 πλακιδίων σκαλισμένων και επίπεδων, διαφόρων σχημάτων, σε διάσταση 5 επί 7 εκατοστών. Ο Λίβανος και η Σμύρνα υπάρχουν με τη μορφή 62 σφαιρικών χανδρών σε μέγεθος μικρής ελιάς.

Η πνευματική και ιστορική τους αξία είναι ανυπολόγιστη.  Γι’ αυτό φυλάγονται επιμελώς στη μονή. Μόνο ένα μέρος τους εκτίθεται σε προσκύνηση των προσκυνητών της μονής και μεταφέρεται για ευλογία κάποιες φορές στον κόσμο.

Η Παναγία είχε παραδώσει τα Δώρα των μάγων στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων, όπου και παρέμειναν έως το 400 μ.Χ. Ο αυτοκράτορας Αρκάδιος τα μετέφερε στη Βασιλεύουσα προς ευλογία του λαού. Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από
τους Φράγκους (1204), τα μετακίνησαν στην προσωρινή νέα πρωτεύουσα στη Νίκαια της Βιθυνίας όπου παρέμειναν επί 60 χρόνια.

Επέστρεψαν στη Κωνσταντινούπολη μετά την απελευθέρωσή της και παρέμειναν έως την Άλωση της Πόλης από τους
Τούρκους (1453).

Η χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β΄ και μητέρα του Μωάμεθ Β΄ του πορθητή, θέλησε να τα μεταφέρει η ίδια από την Κωνσταντινούπολη προς το Άγιο Όρος στη μονή του Αγίου Παύλου.

Ο πατέρας της Γεώργιος Βράγκοβιτς, δεσπότης της Σερβίας, είχε προσφέρει για να οικοδομηθεί το καθολικό της μονής προς τιμήν
του Αγίου Γεωργίου. Καθώς η Μάρω ανέβαινε από τον Αρσανά (λιμάνι) προς τη
μονή, τη σταμάτησε η ίδια η Παναγία.

Της είπε ότι αυτός ο τόπος είναι άβατος για τις γυναίκες, είναι το Περιβόλι που της χάρισε ο Υιός της, για να γίνει παλαίστρα
ανδρών! Η Μάρω αμέσως υπάκουσε στον λόγο της Θεοτόκου και παρέδωσε εκεί στους μοναχούς τα Δώρα των μάγων. Στο σημείο αυτό έχει τοποθετηθεί ένας μεγάλος σταυρός για να θυμίζει την εμφάνιση της Παναγίας και την παράδοση των Δώρων από την Μάρω. Το έγγραφο του σουλτάνου με τις πληροφορίες για την παράδοση φυλάσσεται στα κειμήλια της μονής. Η γνησιότητά των Δώρων, πέρα από τις ιστορικές καταγραφές, επιβεβαιώνεται από την κατά διαστήματα άρρητη ευωδία και θαυματουργία τους. Έλαβαν δύναμη, καθώς αντίκρισαν το θείο Βρέφος, τον προ αιώνων Θεό, τον Δημιουργό τους!

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like