Τα θεραπευτικά βότανα του χειμώνα

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Τα θεραπευτικά βότανα του χειμώνα

Ο Ιπποκράτης εστίασε και κατέγραψε αρχικά με σχολαστική επιμέλεια τη θεραπευτική δράση εκατοντάδων βοτάνων, αιώνες πριν.

 

Η γνώση αυτή μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά, εμπλουτισμένη κάθε φορά με καινούρια στοιχεία και παρατηρήσεις και σήμερα δεκάδες μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν τα οφέλη υγείας πολλών βοτάνων. Πέρα όμως από τις ιδιαίτερες θεραπευτικές χρήσεις διαφόρων βοτάνων, το να πίνουμε αφεψήματα αποτελεί σίγουρα μια υγιεινή συνήθεια. Ας δούμε λοιπόν από κοντά κάποια από τα αγαπημένα µας φυτά από τα οποία παίρνουμε ευεργετικά ροφήµατα:

 

Το φασκόµηλο εμπεριέχει πλειάδα βιοενεργών συστατικών, όπως καμφορά, άλφα- και βήτα-καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή όπως η ισχυρά αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη λουτεολίνη. Έχει ευεργετική επίδραση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας, ενώ λαϊκές αναφορές εικάζουν ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση των δυσάρεστων εμμηνοπαυσιακών συμπτωμάτων. ∆εν συνιστάται η πόση του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.

Tο «τσάι του βουνού» ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών φυτών και εμπεριέχει ουσίες που ευθύνονται τόσο για την αντιφλεγμονώδη δράση σε οξεία φάση φλεγμονής όσο και για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μάλιστα, υπάρχουν και μελέτες που υποδεικνύουν προληπτικά οφέλη τα οποία προκύπτουν από το τσάι του βουνού έναντι του ενδεχομένου εμφάνισης καταρράκτη, θρόμβων και υπέρτασης. Το τσάι του βουνού, το οποίο στη χώρα μας συλλέγεται από τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, τον Παρνασσό, την Εύβοια και την Κρήτη, δεν εμφανίζει διεγερτική δράση, σε αντίθεση με το κλασικό. Συνεπώς, μπορεί να καταναλωθεί και βράδυ, χωρίς να επηρεάσει τον ύπνο.

Η εχινάκια είναι το αγαπημένο φυτό των αστέρων του Χόλιγουντ. Μοιάζει με μαργαρίτα και εμπεριέχει μια άκρως δραστική ουσία, την εχινακίνη, η οποία καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιοτικό, ειδικά για στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις. Σε κυτταρικό δε επίπεδο, η εχινακίνη ελαττώνει την παραγωγή της υαλουρονιδάσης, ενζύμου που, ως γνωστόν, καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ και οδηγεί σε λύση του συνδετικού ιστού.

Ο δίκταµος ή έρωτας φύεται μόνο στην Κρήτη και μας δίνει ένα εξαίσιο και τονωτικό ρόφημα. Τα κυριότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου του δίκταμου είναι η καρβακρόλη, η θυμόλη και η πουλεγκιόνη. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρές αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες. Ο δίκταμος χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως επουλωτικό ρόφημα και τελευταία επιβεβαιώθηκε η δράση του κατά του έλκους του στομάχου με πειράματα που έγιναν σε στελέχη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Για τον βήχα

Γλυκύρριζα

Το βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί ως ιατρική θεραπεία εδώ και αιώνες. Η γλυκύρριζα καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό και ανακουφίζει από τον βήχα χάρη στις μαλακτικές και βλεννολυκτικές τις ιδιότητες.

Μολόχα

Το δημοφιλές βότανο της Μεσογείου ανακουφίζει από τον ερεθισμένο βλεννογόνο καθώς επίσης γιατρεύει τη λαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδα χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές της ιδιότητες.

Για το συνάχι

Ευκάλυπτος

Ένα από τα είδη του φυτού εισήχθη στην Ελλάδα το 1862 και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Έτσι οι εισπνοές ατμών ευκαλύπτου μπορούν να καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες και να ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους.

Θυμάρι

Η θυμόλη, που περιέχεται στο θυμάρι έχει αντισηπτικές , αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές δράσεις, είναι ιδανικό συστατικό για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.

Μέντα

Στην Αρχαία Ελλάδα η μέντα χρησιμοποιούνταν κατά της δυσπεψίας, των νευρικών διαταραχών, των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου, του πυρετού. Σήμερα συνεχίζεται να πιστεύεται το ίδιο καθώς το βότανο αυτό είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αποτοξινωτικό.

Σαμπούκος

Ο σαμπούκος (κουφοξυλιά, αφροξυλιά) ανακουφίζει από τον πόνο, καταπολεμά τις μολύνσεις, γιατρεύει τις δερματικές παθήσεις, θεραπεύει τον βήχα, την ιγμορίτιδα και τον πυρετό. Το αφέψημα του προκαλεί εφίδρωση, η οποία κατευνάζει τον πυρετό.

Για την καταρροή

Σολιντάγκο

Αυτό το όμορφο κίτρινο φυτό έχει αντικαταρροϊκες, αντιμυκητιακές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικές, αντιοξειδωτικές, ελαφρά διουρητικές και τονωτικές δράσεις. Θεωρείται πως είναι το πλέον αποτελεσματικό βότανο για την καταρροή του αναπνευστικού συστήματος, οξείας ή χρόνιας μορφής.

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like