Τα βήματα για τη σχεδίαση ενός στόχου για τη νέα χρονιά

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Τα βήματα για τη σχεδίαση ενός στόχου για τη νέα χρονιά

Το 2020 δεν ήταν τελικά…η χρονιά μας! Θα μείνει στη μνήμη μας ως η χρονιά του περιορισμού, μια πρωτόγνωρη χρονιά υπό τη βαριά σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, που μας στέρησε κοινωνικές δραστηριότητες και ελευθερίες που τις θεωρούσαμε δεδομένες. Αναγκαστήκαμε βίαια να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες ζωής που διέπονται από την ψηφιακή τεχνολογία, όπως τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, ηλεκτρονικές αγορές αλλά και στην κοινωνική αποστασιοποίηση.

Μπορεί το νέο έτος 2021 -που «κουβαλά», αναπόφευκτα, στοιχεία των καταστάσεων που πρωτοβιώσαμε το 2020- να χωρέσει τη ζωντάνια, τη δημιουργικότητα και την αλλαγή; Πώς θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας, εξασφαλίζοντας την προσωπική μας εξέλιξη;

Η νέα χρονιά ξεκινά συνήθως με αρκετό ενθουσιασμό. Αυτό δεν σημαίνει πως η αλλαγή του έτους μας βρίσκει ξεκούραστους και ξέγνοιαστους. Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για ξεκούραση και καλοπέρασή σε λίγες μέρες άδειας για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές που όμως σχεδόν πάντα δεν μας είναι ποτέ αρκετές.

Με άλλα λόγια, συνήθως αποφασίζουμε να τα αφήσουμε όλα «για μετά τις διακοπές» έχοντας πολύ ψηλές προσδοκίες για την μελλοντική ενεργητικότητα μας και όρεξη. Τελικά, ο χρόνος αλλάζει, οι διακοπές τελειώνουν και η επιθυμία μας για διακοπές και ξεκούραση παραμένει ακόμα έντονη. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε όλα όσα είχαμε αφήσει για «αργότερα». Γεγονός που μας φορτώνει με μια αίσθηση αποτυχίας, ειδικά όταν η προσδοκία μας για αλλαγή  είχε εκτοξευθεί τις προηγούμενες μέρες.

Ονειρεύεσαι πολλά και σου φαντάζουν ανέφικτα; Νιώθεις πως «πετάνε» οι σκέψεις γύρω από το κεφάλι σου και αδυνατείς να τις συγκεντρώσεις; Πιστεύεις πως κάθε φορά φτιάχνεις ένα καλό πρόγραμμα αλλά τελικά δεν δραστηριοποίησε και δεν ξέρεις τι σου φταίει;

Πώς θα κερδίσουμε το «στοίχημα» των στόχων μας το έτος των προκλήσεων

 

stoxoi site

Οργάνωση

Καταστρώνουμε ένα λεπτομερές και ρεαλιστικό πλάνο με χρονικό όριο για την υλοποίηση του στόχου μας, λαμβάνοντας υπόψη την καθημερινότητά μας, τις συνθήκες ζωής μας, τις δυνατότητές μας. Παράλληλα, καταγράφουμε όλα όσα πιστεύουμε ότι θα μας προσφέρει η κατάκτηση του στόχου μας.

Καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων

Κάθε στόχος απαιτεί να γνωρίζουμε κάποιες πληροφορίες και να έχουμε κάποιες δεξιότητες. Αν δεν τις έχουμε φροντίζουμε να τις αποκτήσουμε, όχι μόνο γιατί θα μας φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας αλλά και γιατί αποκτάμε επιπλέον «εφόδια», που θα μας βοηθήσουν, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταλλασσόμενου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Αποφασιστικότητα

Δεν τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία ή «βολευόμαστε» με αυτήν. Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας, επιστρατεύοντας τη φαντασία μας ως ένα εργαλείο για να τον πετύχουμε. Για παράδειγμα, αν στοχεύουμε να περάσουμε τα χρωστούμενα μαθήματα για τη λήψη του πτυχίου μας ας φανταστούμε τον εαυτό μας τη μέρα της αποφοίτησης, αν επιθυμούμε να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας «βλέπουμε τον εαυτό μας» με τη νέα ελκυστική του εμφάνιση. Όπως εξάλλου, έχει αποδειχθεί από έρευνες, αυτοί που μπορούν να ταυτιστούν με το μελλοντικό εαυτό τους πράττουν πιο δυναμικά, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας στον τομέα που τους ενδιαφέρει.

Αυτοπεποίθηση

Ένα από τα σημαντικότερα συναισθήματα για την εξέλιξη της ζωής μας και την επιτυχία των στόχων μας, αφού μας δημιουργεί θετική διάθεση, αισιοδοξία και κίνητρο για δημιουργία, είναι η αυτοπεποίθηση. Η εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας σε συνδυασμό με την αφοσίωση στις ενέργειές μας -σωματικά και ψυχικά- θα μας οδηγήσει πιο γρήγορα στην κατάκτηση των επιδιώξεών μας.

Υποστηρικτικός κύκλος

Η μυστικοπάθεια πολλές φορές δεν βοηθάει…δεν διστάζουμε να μοιραστούμε με έμπιστα και προσφιλή μας άτομα τους στόχους μας, ζητώντας την υποστήριξη και τη συνεργασία τους ή να επικοινωνήσουμε με ανθρώπους, που με τις γνώσεις και την εμπειρία τους θα μας βοηθήσουν στην κατάκτηση των στόχων μας.

Επιβράβευση

Στο «ταξίδι» της αυτοβελτίωσης υπάρχουν ενδιάμεσα πολλές μικρές νίκες, που δεν μπορούμε να υποβιβάζουμε ή να αγνοούμε. Παρακολουθούμε, επομένως, την πρόοδό μας, κρατώντας σημειώσεις και επιβραβεύοντας τον εαυτό μας κάθε φορά που τα «βήματά» μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και τα επιτεύγματά μας προσεγγίζουν το στόχο μας.

Ευελιξία

Δεν χρειάζεται να είμαστε υπερβολικά αυστηροί με τον εαυτό μας για όσα γεγονότα δεν είχαν την έκβαση που επιθυμούσαμε, αφού υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες, έξω από τον έλεγχό μας. Γι’αυτό και διατηρούμε την ψυχραιμία μας απέναντι στα απρόοπτα και τις απρόσμενες δυσκολίες! Αν χρειαστεί αναθεωρούμε και επαναπροσδιορίζουμε πιο συχνά τη δράση μας, επαναξιολογώντας τους στόχους μας.

Φροντίδα του εαυτού

Διατηρούμε το σώμα μας σε καλή φυσική κατάσταση, ξεκουραζόμαστε επαρκώς, προσέχουμε τη διατροφή μας και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αφού… το να είμαστε υγιείς σωματικά και ψυχικά είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και για τους υπόλοιπους στόχους της ζωής μας!

«Επενδύοντας» στις παραπάνω έννοιες και στρατηγικές μπορούμε να πετύχουμε όσα στοχεύουμε για τη νέα χρονιά, έχοντας, πάντα, στο μυαλό μας ότι κάθε κατάκτησή μας, μικρή ή μεγάλη, θα βελτιώσει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής μας!

Τα βήματα για τη σχεδίαση ενός στόχου

Το πρώτο βήμα λοιπόν για τη σχεδίαση και εκτέλεση ενός στόχου είναι να έχεις χαρίσει στον εαυτό σου την ξεκούραση και χαλάρωση που του χρειάζεται πριν του ζητήσεις να δείξει την απαιτούμενη εγρήγορση και ετοιμότητα.

Επίσης, έχει μεγάλη αξία να αναφέρουμε πως το να θέτεις στον εαυτός πολλούς στόχους μαζεμένους, ή να απαιτείς από αυτόν να καταφέρει εν μια νυκτί τον μεγαλύτερο στόχο που είχες θέσει στο παρελθόν και δεν είχες καταφέρει ως τώρα σίγουρα δεν θα σου φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Το πιο πιθανό είναι να αισθανθείς  αισθήματα, ματαίωσης και αβοηθησίας παρά ενθουσιασμού και αισιοδοξίας. Πολλοί θεραπευόμενοι αναφέρουν χαρακτηριστικά τη φράση «μου φαντάζει βουνό» Η ερώτησή μου είναι αν είναι στην πραγματικότητα βουνό ή εμείς το έχουμε κάνει να φαίνεται έτσι;

Μια λύση στο παραπάνω είναι ο κατακερματισμός του στόχου. Σίγουρα, όταν έναν στόχο τον χωρίζεις σε μικρότερα επιμέρους κομμάτια έχεις περισσότερες πιθανότητες να επιτύχεις το εκάστοτε βήμα που οδηγεί προς την κορυφή και την επιτυχία. Κι αν δεν ολοκληρώσεις το βήμα;

Δεν πειράζει έχεις όλο το χρόνο να αναθεωρήσεις το βήμα αυτό και να αλλάξεις τον προγραμματισμό σου με τον τρόπο που σε βολεύει. Άλλωστε ο δρόμος δεν είναι ποτέ ένας, σίγουρα υπάρχουν διάφορα μονοπάτια που οδηγούν στον ίδιο προορισμό.

Με αυτό τον τρόπο, καθορίζεις ένα βήμα, το δοκιμάζεις και ή προχωράς στο επόμενο ή αναθεωρείς πριν προχωρήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως το βήμα θα πραγματοποιηθεί, ο μικρότερος, επιμέρους στόχος θα επιτευχθεί και εσύ θα είσαι κάμποσα βήματα πιο κοντά σε αυτό που τόσο πολύ λαχταράς.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να σε γεμίζει με αίσθημα επιτυχίας, ελπίδας και αισιοδοξίας. Επιπρόσθετα σου δίνει το αίσθημα του ελέγχου.

Εσύ είσαι αυτός που σχεδιάζει και εφαρμόζει. Εσύ είσαι ο κυβερνήτης του καραβιού. Εσύ επιλέγεις και την πορεία του. Σε αυτό το σημείο μην ξεχνάς πως σημασία για την επίτευξη του στόχου έχει η κατεύθυνση και όχι η ταχύτητα.

Επιπλέον, η κατανόηση για το τι σημαίνει ακαθόριστος στόχος μπορεί να φανεί πολύ βοηθητική για το πλάνο σου. Μπορεί να στοχεύεις σε μια καινούργια φιλία, σε έναν μεγάλο έρωτα, στην δουλειά των ονείρων σου ή ακόμα μπορεί να αναζητάς την ευτυχία. Όλοι αυτοί οι στόχοι είναι αναμφίβολα πολύ δελεαστικοί και ιδεώδεις, είναι όμως και εξαιρετικά ακαθόριστοι και ασαφείς.

Εφόσον λοιπόν ο στόχος που θέτεις είναι ακαθόριστος είναι λογικό να μην ξέρεις και τι να κάνεις για να τον πετύχεις αλλά και πως μπορείς να μετρήσεις τη πρόοδο που κάθε φορά κάνεις.

Το γεγονός ότι πιστεύεις ότι έχεις πάρα πολλές επιλογές ή ότι δεν έχεις καθόλου επιλογές είναι κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να σε μπλοκάρει και να σε κάνει να «φλερτάρεις» με την αναβλητικότητα. Και κάπως έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να περάσεις από την εξιδανίκευση, στην απογοήτευση και την αποθάρρυνση.

Για να θέσεις λοιπόν στόχους που μπορείς να πετύχεις χρειάζεται να γνωρίζεις πως ο στόχος σου πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

1. Να είναι μετρήσιμος (measurable): Μπορείς δηλαδή να λογαριάσεις πόσο συχνά χρησιμοποιείς τη συμπεριφορά στην οποία στοχεύεις κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου.

2. Να είναι ελκυστικός (Attainable): Σημαίνει πως είναι κάτι που κάνει νόημα για εσένα, που το επιθυμείς και που σε κινητοποιεί.

3. Εφικτός (realistic): : Είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Προσοχή εδώ, εξαρτάται μόνο από τις δικές σου πράξεις.

4. Να είναι χρονικά προσδιορισμένος (time bound): δηλαδή  για πόσο καιρό θα επαναλαμβάνεις τον συγκεκριμένο στόχο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δώσεις στον τρόπο που θα διατυπώσεις τον στόχο και τις λέξεις που θα χρησιμοποιήσεις. Η διατύπωση σου χρειάζεται να έχει θετική χροιά.

Για παράδειγμα, αντί να πεις «θέλω να σταματήσω να αγχώνομαι» μπορείς να πεις «θέλω να είμαι πιο ψύχραιμος/η». Με λίγα λόγια είναι προτιμότερο να αυξήσεις τη συχνότητα μιας επιθυμητής ενέργειας παρά μιας ανεπιθύμητης.

Ένας απλός και εύκολος τρόπος να βάζεις  συγκεκριμένους στόχους είναι να διαλέγεις τουλάχιστον ένα στόχο για τον οποίο θα εργάζεσαι κάθε βδομάδα. Για παράδειγμα «έχω στόχο 2 φορές την εβδομάδα να βλέπω τους φίλους μου». «Ενώ πιο παλιά συχνά καταπίεζα τον εαυτό μου λέγοντας πως στον ελεύθερο μου χρόνο χρειάζεται να διαβάσω παραπάνω, να δουλέψω παραπάνω τώρα θεωρώ την ώρα της συνάντησης μέρος του κανονικού, καθημερινού μου προγράμματος».

Όταν σχεδιάζεις τον στόχο της εβδομάδας, μια καλή ιδέα είναι να ορίζεις τον χρόνο στον οποίο θα τον εκπληρώσεις και να δείχνεις στον εαυτό σου πως τον παίρνεις στα σοβαρά σημειώνοντας τον δίπλα στη συγκεκριμένη ημερομηνία στο ημερολόγιό σου.

Κάποιες επιπλέον τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν στα παραπάνω είναι οι εξής:

1. Σχεδίασε έναν ιεραρχημένο κατάλογο στόχων

2. Πρόσθεσε περισσότερα στάδια (επιμέρους στόχους)

3. Αμφισβήτησε τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις σου και αναζήτησε την αλήθεια τους.

4. Αντικατέστησε τις παράλογες πεποιθήσεις σου με άλλες πιο λειτουργικές (μπορεί να σε βοηθήσει να τις σημειώνεις)

5. Κάνε πρόβα νοερά το βήμα που πρόκειται να εκτελέσεις

6. Αντάμειψε τον εαυτό σου (χάρισε του το αγαπημένο του φαγητό, βόλτα ή μίλα του  ενθαρρυντικά και πες του μπράβο για ότι κατάφερε)

Με βάση τα παραπάνω έχεις κάποια «εργαλεία» στα χέρια σου για να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου. Ξεκίνησε σήμερα μην το καθυστερείς.

Το πιο δύσκολο σημείο είναι να κάνεις την αρχή. Θυμήσου την πρώτη φορά που προσπάθησες να διαβάσεις ή να γράψεις το όνομά σου ή να κάνεις ποδήλατο ή να οδηγήσεις. Έκανες πολλά λάθη και βελτιώθηκες μέσω της τακτικής εξάσκησης.

Αν καταβάλεις την ανάλογη προσπάθεια και τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεπεράσεις την αδράνεια και για να κάνεις κτήμα σου το κάθε τι που προσπαθείς, ως αντάλλαγμα ξεκινάς να εισπράττεις κάτι που ονειρεύεσαι, πλησιάζεις λίγο περισσότερο στον ιδανικό σου εαυτό και  είναι πιθανό η τακτική αυτή στην οποία εκπαιδεύεσαι τώρα να διαρκέσει για όλη σου τη ζωή.

Δικτυογραφία
https://www.xn--mxaefhacchccbhf1e3abyu0a9a.com/
https://www.psychology.gr/

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like