Τεχνολογία και σχέσεις γονέων παιδιών

Τεχνολογία και σχέσεις γονέων παιδιών: Έχει επηρεάσει η τεχνολογία τις σχέσεις μας με τα παιδιά;

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Τεχνολογία και σχέσεις γονέων παιδιών: Έχει επηρεάσει η τεχνολογία τις σχέσεις μας με τα παιδιά;

Η ραγδαία εισαγωγή της τεχνολογίας στα σπίτια και τις οικογένειές μας τα τελευταία χρόνια με έχει απασχολήσει και στο παρελθόν αλλά με απασχολεί πιο πολύ από ποτέ σήμερα. Καθημερινά όλο και περισσότεροι πελάτες μου έχουν ερωτήματα σχετικά με αυτό.

Πριν από αρκετό καιρό είχα αναφέρει σε κάποιον πελάτη μου ότι η αποσύνδεση που συμβαίνει μεταξύ γονιών και παιδιών ως αποτέλεσμα της ψηφιακής τεχνολογίας είναι χειρότερη από ποτέ. Ίσως να είμαι λίγο υπερβολική με αυτό, αλλά κάθε φορά που ταξιδεύω ή βγαίνω έξω σε δημόσιους χώρους υπάρχει μια οδυνηρή δυναμική των γονέων να αγνοούν τα παιδιά τους επειδή ενδιαφέρονται περισσότερο για τα γραπτά τους μηνύματα, διαβάζουν τα e-mail τους ή κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις.

 

Η προσκόλληση και η προσοχή που θα έπρεπε να έχουν προς τα παιδιά τους, φαίνεται να εκτρέπεται περισσότερο από ποτέ προς κάποιο ψηφιακό gadget

. Τα κινητά τηλέφωνα μας, ειδικότερα, έχουν γίνει οι σωληνώσεις μας και τα iPads είναι πια ηλεκτρονικά babysitters. Παρόλο που μας προσφέρουν μεγάλη ευκολία στις καθημερινές μας δραστηριότητες, είμαι πραγματικά πολύ σκεπτική και ανήσυχη για την επίδραση που έχουν στην ικανότητα ενός γονέα να ασκεί σταθερά και κατάλληλα σωστή & ασφαλή φροντίδα προς το παιδί του.

Πόσο έχει επηρεάσει η τεχνολογία την συμπεριφορά παιδιών & γονέων;

 

Απ’ την άλλη μεριά έχουμε επίσης και το γεγονός ότι τα παιδιά ασχολούνται περισσότερο με την τεχνολογία βλέποντας τους γονείς τους να το κάνουν. Αυτό το βλέπω ως μια δημιουργική και απεγνωσμένη προσπάθεια να φέρουν τους γονείς τους πιο κοντά τους, να συνδεθούν και να επανενωθούν – και έχει πραγματικά νόημα! Όταν ανταγωνίζεστε για τα πάντα που αφορούν την τεχνολογία, από την ηλεκτρονική αγορά ενός gadget, στο βίντεο του Youtube της εβδομάδας, στο σκορ ενός παιχνιδιού, είναι φυσιολογικό τα παιδιά να μιμούνται όλο και περισσότερο, σε αυτό το θέμα, τους γονείς τους. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο όπου οι γονείς ενεργοποιούνται από τις αντιδραστικές συμπεριφορές των παιδιών τους, που προκαλεί ή ένα βίαιο παιχνίδι ή ένα ακατάλληλο video και αντιδρούν είτε με φωνές, είτε ακόμη και με βία, αντί να δεσμευθούν στην ορθή κοινωνική διαπαιδαγώγηση και την θέσπιση κανόνων χρήσης της τεχνολογίας που το παιδί τους χρειάζεται. Πολλές τραυματικές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της έντονης εμπειρίας που προκαλείται στους γονείς όταν κλαίνε τα παιδιά τους και τη κλιμακωτή αντίδραση που έχουν είτε στην αδιαφορία είτε στην απότομη επιθετική αντίδραση προς τα παιδιά τους. Η χρήση των μέσω τεχνολογίας λειτουργεί παρόμοια και επηρεάζει την συμπεριφορά των γονιών προς τα παιδιά. Είναι πολλές οι αναφορές πελατών μου όπου δηλώσαν ότι έχουν αντιδράσει άσχημα όταν το παιδί τους προσπάθησε να τους “ξεκολλήσει” από την οθόνη του υπολογιστή τους.

 

Πώς αντιδρούν οι γονεις προς τα παιδιά τους με αφορμή την τεχνολογία;

Οι γονείς αντιδρούν είτε με θυμό, είτε απογοητεύονται είτε γίνονται επιθετικοί με τον λόγο ή τις πράξεις τους. Ο θυμός τους μπορεί να κλιμακωθεί επειδή τους έχουν αποσπάσει από το τηλέφωνο, το ηλεκτρονικό παιχνίδι ή γενικά τον υπολογιστή. Οι γονείς όταν θέλουν να αποφύγουν μια κατάσταση ή βρίσκονται σε “κατάσταση παγώματος” και δεν μπορούν να αντιδράσουν καθόλου, χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία για να προσπαθήσουν να αποσυνδεθούν πλήρως ή να αποφύγουν μια κατάσταση, προκαλώντας το παιδί τους είτε να αντιδράσει αρνητικά, είτε να κλειστεί στον εαυτό του. Γυρνάν στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους όταν θέλουν να αποφύγουν άσχημες αντιδράσεις των παιδιών τους για να βρουν εκεί παρηγοριά!

Πολλές φορές έχω προσέξει μαμάδες που μιλούν στο τηλέφωνο ή στέλνουν μηνύματα όταν θηλάζουν και πατέρες που γυρίζουν την πλάτη στα παιδιά τους για να διαβάσουν τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα, ενώ τα παιδιά τους προσπαθούν να τους τραβήξουν την προσοχή, πιστεύω ότι γίνονται μάρτυρες της «κρίσης προσκόλλησης» της εποχής μας.

Πολλοί γονείς μοντελοποιούν και ενθαρρύνουν τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ως πρωταρχικό τρόπο για τον έλεγχο των παιδιών τους δίνοντας στα παιδιά ηλεκτρονικά gadgets και κινητά τηλέφωνα σε όλο και πιο νεότερες ηλικίες. Το πρώτο πράγμα που οι γονείς σκέφτονται να αγοράσουν στον ή στη έφηβη της οικογένειας είναι ένα κινητό τηλέφωνο ώστε να μπορούν να ελέγχουν χωρίς να χρειάζεται να ασχολούνται με αυτόν ή αυτήν ιδιαίτερα. Αυτό έχει σαν συνέπεια ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Τα τελικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν διάστασηδυσφορία και αλληλεπιδράσεις σε προσωπικό επίπεδο, ακόμη και ψηφιακό εθισμό και απόσυρση όταν οι γονείς μετά προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση τους.

Ποιά θα ήταν τα αποτελέσματα έλλειψης της τεχνολογίας στις σχέσεις γονιών και παιδιών;

Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό ακούγεται, σε νέους γονείς και νέους κλινικούς ψυχολόγους, ότι είμαι ακόλουθη της προϊστορικής εποχής. Αλλά εμπιστευτείτε με όταν σας πω ότι όταν άρχισα να μεγαλώνω τα τρία μου παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όπου δεν είχα όλη την τρέχουσα τεχνολογία, ήταν μια πραγματική ευλογία! Είμασταν ενωμένοι, τα παιδιά παρέμειναν περισσότερο χρόνο συγκεντρωμένα, γοητεύσαμε την αυθεντική δημιουργικότητα στα παιδιά μας, κοιμόμασταν καλύτερα, αισθανόμασταν λιγότερο συγκλονισμένοι και σε ένταση, είχαμε περισσότερη επαφή με τα μάτια, είχαν περισσότερο παιχνίδι και πιο ήσυχους χρόνους ανάπαυσης. Είμαι πεπεισμένη ότι η χρήση των χεριών, του μυαλού, των πινέλων, των κοστουμιών και των Lego και γενικά των κατασκευών στην παιδική ηλικία είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους είναι τόσο δημιουργικά, έξυπνα και κοινωνικά συνδεδεμένα σήμερα.

Περιορίστε την χρήση της τεχνολογίας για να σώσετε την σχέση με τα παιδιά σας.

Εύχομαι ότι οι νέες οικογένειες σήμερα θα μπορούσαν να είχαν την ευκαιρία να βιώσουν την απλότητα αυτών των πραγμάτων όπως εμείς βιώσαμε πράγματα ακόμη πιο απλά κάνοντάς μας περισσότερο κοινωνικοποιημένους. Σε συναδέλφους ψυχολόγους θα πρότεινα αν μπορούν, να παροτρύνουν τους γονείς με τους οποίους εργάζονται να “απενεργοποιούν” πιο συχνά και να κρατάνε την ψηφιακή τεχνολογία όσο πιο μακριά γίνεται από τα χέρια των νέων αντικαθιστώντας την με παιχνίδια και δράσεις πιο απλές. Εάν μπορέσουν και το κάνουν, θα μπορέσουν να ανακαλύψουν κάτι πραγματικά εκπληκτικό – την απλή χαρά να βρίσκονται με τα υπέροχα παιδιά τους!

Επειδή η ζωή μας είναι πραγματικά περικυκλωμένη με την τεχνολογία. Τα παιδιά μας έρχονται στο σπίτι, από την ηλικία ακόμη και των 9 με 10, και ζητάνε κινητό μια που έχει ήδη ο φίλος τους. Θέλουν να παίξουν το νέο παιχνίδι στον υπολογιστή που τους πρότειναν στο σχολείο, να διαβάσουν τα μηνύματά τους στο messenger, το viber κλπ. Είναι πολύ δύσκολο πραγματικά να μπορέσουμε να περιορίσουμε την χρήση όλων αυτών των gadgets. Όταν βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε το πιο σωστό θα ήταν να ζητήσουμε την βοήθεια κάποιου ειδικού. Κάποιο ραντεβού με ψυχολόγο θα μπορούσε να σταθεί το ξεκίνημα αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος που λέγεται αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας.

 

 

Γράφει: Ευγενία Κυρέζη – Κλινικός Ψυχολόγος & Life Coach

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like