Τι είναι τα Μουσεία και τι θέλουμε εμείς σ’ αυτά

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Τι είναι τα Μουσεία και τι θέλουμε εμείς σ’ αυτά

 

Φιγούρες που άλλοτε αλιεύουν το προσωπείο τους από πραγματικές περσόνες (όπως ο Τόφαλος) ή από καλλιτέχνες (όπως ο ζωγράφος Αλέκος Λεβίδης) κι άλλοτε στέκουν δίπλα στα έργα της μόνιμης συλλογής ως να είναι οργανικό κομμάτι του Μουσείου. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν αποϊεροποιούν τη σοβαρότητα και τη φόρτιση της επίσκεψης στο μουσείο, αλλά μας βάζουν όλους μέσα στα αντικείμενα.

.
.

Μπροστά από το λάβαρο της Ύδρας με το σταυρό και το φίδι βρήκαν τη θέση τους τα κεριά του Χρήστου Μποκόρου, φλόγες πίστης και αγώνα, ενώ ο Υδραίος αγωνιστής και ο Καλλιτέχνης του Τάσου Μαντζαβίνου έχουν αναλάβει την προστασία του συμβόλου της Επανάστασης.

.
.

Λάππας και Takis, σαν να ήταν πάντα μέρος της συλλογής κάνουν τον επισκέπτη να κοιτάζει ξανά τη χρονολογία στις λεζάντες των έργων και μέσα στις προθήκες Αλέξης Ακριθάκης και Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος περιμένουν το μάτι που θα τους συνδέσει με τα διπλανά αντικείμενα του παρελθόντος.

.
.

Ένα μικρό πορτραίτο του Θεόφιλου Κατσιπάνου δίνει πρόσωπο στην Υδραία αρχόντισσα, ενώ παραδίπλα η Σαλή του Δημήτρη Χαντζόπουλου ξεσπά μπροστά από τα εργόχειρα και τις γυναικείες φιγούρες του μουσείου.

.
.

.
.

Πάνω απ’τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα ίπταται ο Ίκαρος του Γιώργου Αυγέρου, ενώ η Αθηνά και ο Δίας του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου γίνονται ένα με τα περίτεχνα ακρόπρωρα.

.
.

Οι «εξεγερμένοι» του Φέλιου δεν διστάζουν να πάρουν θέση μέσα στις προθήκες, ν’ ακουμπήσουν μπροστά στις σπάθες και τα γιαταγάνια, ακόμη και να «κρεμαστούν» από το ταβάνι. Μια εισβολή που δεν είναι υβριστική και μια συνύπαρξη που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως σύνδεσμος, ως παρουσία, ως συνέχεια των πραγμάτων που υπήρξαν.

.
.

Στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας «παρελαύνουν» οι: Ηώ Αγγελή, Αλέξης Ακριθάκης, Μανώλης Αναστασάκος, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Γιώργος Αυγέρος, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Εγγονόπουλος, Κωνσταντίνος Κακανιάς, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Γιώργος Λάππας, Αλέκος Λεβίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Γιάννης Μόραλης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Λεωνίδας Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Τάσος Παυλόπουλος, Νίκος Σίσκος, Takis, Δημήτρης Τάταρης, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Αντώνης Χουδαλάκης.

Οι Εξεγερμένοι: Έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου. Έως  31/08/2021. Δευτέρα – Κυριακή: 09:00-16:00 & 19:30-21:30. 

Πηγή κειμένου εδώ 

Πηγή κεντρικλη φωτογραφία ΙΑΜΥ

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like