Κοινοποιείστε το άρθρο
Το διάβασμα βιβλίων επηρεάζει θετικά την ψυχική υγεία
Είχαμε ήδη αρκετούς καλούς λόγους για να καθίσουμε παρέα με το αγαπημένο μας βιβλίο, όμως μια νέα μελέτη δείχνει ότι το διάβασμα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με μελέτη από το Oxford University Press, η “πρόκληση που δημιουργεί η γλώσσα” του διαβάσματος στέλνει “ενισχύσεις” στον εγκέφαλο που τελικά τονώνουν την ψυχική υγεία.
Κλασικά αναγνώσματα, όπως αυτά του William Shakespeare και του Charles Dickens, έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από συμπτώματα κατάθλιψης και χρόνιου πόνου, σύμφωνα με το The Times. Οι ασυνήθιστες φράσεις και οι άγνωστες λέξεις σε μεγάλα έργα της λογοτεχνίας έχουν την αμέριστη προσοχή των αναγνωστών, προκαλώντας στιγμές αυτο-αντανάκλασης και βοηθώντας έτσι τον εγκέφαλό τους να μετακινηθεί σε υψηλότερη ταχύτητα.
Η Δρ. Paul Byrne εξήγει τα οφέλη της ανάγνωσης: “Με απλά λόγια, η βιβλιοθεραπεία είναι να δούμε τα βιβλία ως θεραπεία. Δεν προορίζεται να πάρει τη θέση του φαρμάκου, αλλά μπορεί να το συμπληρώσει”. “Είναι ουσιαστικά μια επανεφεύρεση μιας κλασικής ιδέας. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν την ποίηση ως θεραπεία και η βασίλισσα Βικτόρια βρήκε παρηγοριά στα έργα του Alfred Lord Tennyson όταν πέθανε ο σύζυγός της, πρίγκιπας Albert” είπε στο Stylist. “Τα βιβλία μπορούν να σας ταξιδέψουν σε ένα διαφορετικό μέρος. Μπορούν να σας χαλαρώσουν, να σας χαρίσουν γνώση και να σας διασκεδάσουν ή να τα προσφέρουν όλα μαζί”.
Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Psychology & Psychotherapy εξέτασε 96 ασθενείς με ήπια κατάθλιψη. Εκείνοι που έλαβαν ένα βιβλίο για να διαβάσουν είδαν βελτίωση στα συμπτώματα, σε σύγκριση με αυτούς δε συμμετείχαν στη βιβλιοθεραπεία. Μια άλλη μελέτη από τη Νέα Σχολή Κοινωνικών Ερευνών της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι η ανάγνωση μυθιστορημάτων βελτιώνει κάτι που ονομάζεται Θεωρία του Νου – αυτή είναι ουσιαστικά η ικανότητά μας να κατανοούμε τους άλλους και να καταλαβαίνουμε ότι έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και επιθυμίες από τις δικές μας. Υπάρχουν όμως και αποδείξεις ότι οι βιβλιοφάγοι τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale.