Το πρόσφορο είναι στρογγυλό, γιατί συμβολίζει το άναρχο και ατελεύτητο του Θεού.

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Το πρόσφορο είναι στρογγυλό, γιατί συμβολίζει το άναρχο και ατελεύτητο του Θεού

Δυστυχώς στις ημέρες μας πολύ λίγες γυναίκες γνωρίζουν τι σημαίνει το να προσφέρεις ένα πρόσφορο. Οι περισσότερες τρέχουν στο φούρνο της γειτονιάς, αγοράζουν το πρόσφορο και τοποθετώντας το σέ μια σακούλα, το προσφέρουν στην Εκκλησία.

Αγνοούν ότι το πρόσφορο συμβολίζει την Παναγία και αυτή πού θα το παρασκευάσει, ως άλλη Αγία Άννα το προσφέρει στην Εκκλησία.

Εκεί θα το παραλάβει ο ιερέας, ως άλλος Ιωσήφ, σαν να παραλαμβάνει την Παναγία και θα το τοποθετήσει στην προσκομιδή, τη νέα Βηθλεέμ.

Στη συνέχεια ο ιερέας το προσκομίζει, δηλαδή αφαιρεί από το πρόσφορο το τετράγωνο εκείνο κομμάτι πού γράφει IΣ-XΣ-NI-KA (Ιησούς Χριστός Νικά) και το οποίο συμβολίζει τον Χριστό και λέγεται “αμνός”.

Κατόπιν ο ιερέας αφαιρεί την μερίδα της Θεοτόκου προς τιμή και μνήμη της Θεομήτορος πού φέρει τα γράμματα M-Θ (Μήτηρ Θεού) και βρίσκεται ακριβώς στα αριστερά της σφραγίδας.

Την τοποθετεί στα δεξιά του σώματος του Χριστού επάνω στο δισκάριο, τιμής ένεκεν. Μετά αφαιρεί την μερίδα των ουρανίων δυνάμεων, Αγγέλων και Αρχαγγέλων, πού βρίσκεται αριστερά του αμνού και έχει εννιά μικρά τρίγωνα, τα εννέα τάγματα των Αγγέλων.

Κατόπιν τίς άλλες μερίδες σέ τιμή και μνήμη του Προδρόμου, των Προφητών, των Αποστόλων, των αγίων Μαρτύρων και Ομολογητών, του εορτάζοντος Αγίου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου του Μεγάλου Βασιλείου, ανάλογα με τη θεία λειτουργία πού θα τελεστεί.

Όλες αυτές οι μερίδες τοποθετούνται στα αριστερά του αμνού.
Το υπόλοιπο πρόσφορο είναι σύμβολο του “παρθενικού σώματος” της Θεοτόκου, και αφού ευλογηθεί υπό του ιερέως χρησιμοποιείται .ως αντίδωρο.
Το πρόσφορο αποτελείται από τρία πράγματα: Το αλεύρι με το προζύμι πού δηλώνει την ψυχή, το νερό πού δηλώνει το βάπτισμα και το αλάτι πού σημαίνει τη διδασκαλία του Κυρίου στους μαθητές του “ «Υμείς εστέ το άλας της γης..» ”.

Τέλος ο λειτουργός ιερέας βγάζει μερίδα υπέρ του αρχιερέως ή του καθηγουμένου/ης και της λοιπής αδελφότητος, αν η θεία Λειτουργία τελείται σέ μοναστήρι και μερίδα υπέρ των προσφερόντων τα δώρα ταύτα, υπέρ του φιλοχρίστου λαού, υπέρ των κτητόρων, και τελευταία υπέρ των κεκοιμημένων αδελφών ημών.

Αυτές τίς μερίδες τίς τοποθετείται μπροστά από το Σώμα του Χριστού, επειδή προσφέρονται για μας τούς ταπεινούς πού ελπίζουμε στο έλεος και τη φιλανθρωπία του Θεού.

Το πρόσφορο είναι στρογγυλό, γιατί συμβολίζει το άναρχο και ατελεύτητο του Θεού.

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like