Τρίκαλα: Πλούσια συλλογή με λαογραφικά κειμήλια χάρις στο μεράκι ενός πυροσβέστη! (video)

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Τρίκαλα: Πλούσια συλλογή με λαογραφικά κειμήλια χάρις στο μεράκι ενός πυροσβέστη! (video)

Στα Τρίκαλα, μία πλούσια συλλογή με λαογραφικά κειμήλια, έχει συγκεντρώσει χάρις στο άσβεστο πάθος του για την παράδοση του τόπου μας, ένας πυροσβέστης στο επάγγελμα, ο κ. Νίκος Μαρδάνης.

  Πρόκειται για μία σπάνια συλλογή σε πανελλήνια διάσταση που ο αριθμός των αντικειμένων ξεπερνά σε αριθμό τις 20.000, για την οποία αφιερώθηκαν ατελείωτες ώρες προσωπικής εργασίας, αρκετά χρήματα αλλά και πολύ μεράκι.

 

Ο ανεκτίμητος αυτός θησαυρός στεγάζεται  στο ΙστορικόΝομισματικόΛαογραφικό Μουσείο του Αγίου Βησσαρίωνα που βρίσκεται στον Δήμο Πύλης, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, το οποίο άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Μάρτιο και στεγάζεται στο δημοτικό σχολείο της περιοχής σε έναν χώρο 250 τ.μ. Πρόκειται για έναν χώρο, όπως λέει στην κάμερα της ΕΡΤ3 ο κ. Μαρδάνης, υπεύθυνος αυτής της μοναδικής μουσειακής συλλογής, που δεν χωρά όλες τις συλλογές του, καθώς κάποια επαγγέλματα με τα αντικείμενά τους, έχουν μείνει έξω από το Μουσείο.

Καθένα από τα εκθέματα του μουσείου κρύβει τη δική του ξεχωριστή ιστορία, όπως το «ματωμένο αλέτρι» και η παμπάλαιη καρέκλα του κουρέα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει, καθημερινά αντικείμενα, φέρνοντας στο νου του τη ζωή των παππούδων του, όπως παραδοσιακά οικιακά αντικείμενα, χάλκινα και πήλινα οικιακά σκεύη. Να δει σχεδόν όλη τη γκάμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Μπορεί επίσης να συναντήσει κανείς  ανθρώπινα ομοιώματα, τα οποία μέσα από κάποιες ρομποτικές κινήσεις, αναπαριστούν επαγγέλματα της τότε εποχής, όπως για παράδειγμα  είναι ο τσαγκάρης, ο σιδεράς, ο λατερνατζής, η υφάντρα κ.ά.

Ο κ. Μαρδάνης,  είχε το μικρόβιο  της συλλογής σπάνιων αντικειμένων από την ηλικία των 10 ετών, οπότε και άρχισε να συλλέγει γραμματόσημα. Συνέχισε με νομίσματα και χαρτονομίσματα για να ολοκληρώσει την ξεχωριστή συλλογή του,  με παλαιά αντικείμενα της τοπικής λαογραφίας.

 

 

 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like