Κοινοποιείστε το άρθρο
Β’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ: Το μήνυμα του Παραλύτου της Καπερναούμ – Του Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη
Αγαπητοί μου αδελφοί.
Ο Ευαγγελιστής Μάρκος δεν είναι ένας εκ των 12 Αγίων Αποστόλων. Είναι όμως μαθητής του Αποστόλου Πέτρου, γι’ αυτό και διέσωσε ουσιαστικά τη διδασκαλία του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου. Αργότερα ακολούθησε τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα στις περιοδείες τους. Ο Ευαγγελιστής Μάρκος ίδρυσε και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
Ακούγοντας ή διαβάζοντας λοιπόν το Ευαγγέλιο του Αγίου Μάρκου, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν έζησε ο ίδιος τα γεγονότα, αλλά μας διηγείται όσα έμαθε και πληροφορήθηκε κυρίως από τον Απόστολο Πέτρο.
Έτσι σήμερα μας διηγείται ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ήταν μέσα σε ένα σπίτι της αγαπημένης πόλης του, της Καπερναούμ. Εκεί είχε συγκεντρωθεί τόσο πλήθος λαού που δεν χωρούσαν άλλοι. Εκείνη την ώρα τέσσερεις άνθρωποι έφεραν επάνω σε ένα κρεββάτι ένα παραλυτικό και αφού χάλασαν την στέγη του σπιτιού, τον κατέβασαν ενώπιον του Ιησού Χριστού. Βλέποντας ο Χριστός τον παράλυτο δεν τον έκανε αμέσως καλά, αλλά του λέγει πρώτα: «Συγχωρούνται όλες οι αμαρτίες σου». Ύστερα προσθέτει: «Σήκω τώρα, πάρε το κρεββάτι σου και πήγαινε σπίτι σου».
Ας προσέξουμε λοιπόν, αδελφοί, καθότι και στο σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα κρύβονται πολλά μηνύματα. Όπως έχουμε διαπιστώσει έως σήμερα τα Ευαγγελικά αναγνώσματα οι άγιοι Πατέρες τα έθεσαν να διαβάζονται με μια τάξη και σειρά που δεν είναι βέβαια τυχαία.
Τα Ευαγγελικά μηνύματα της προηγουμένης περιόδου είχαν στόχο και σκοπό να κατανοήσουμε ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ που γεννήθηκε στην Βηθλεέμ ως ο υιός της Μαριάμ, είναι ο Μεσσίας, ο Σωτήρας του Κόσμου, ο ΧΡΙΣΤΟΣ.
Στα επόμενα Ευαγγελικά αναγνώσματα της περιόδου του Τριωδίου τονίζεται η υποκρισία και η ασπλαχνία των θρησκευομένων ανθρώπων και όσα τους συμβαίνουν επειδή στην ουσία η καρδιά τους δεν έμαθε ν’ αγαπά, με αποτέλεσμα να πορεύονται προς την κόλαση, έστω και αν ήταν «πιστοί» άνθρωποι.
Με το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα και με τα υπόλοιπα που θα ακολουθήσουν ως το Πάσχα, οι άγιοι Πατέρες μάς διδάσκουν πώς πρέπει να εργασθούν για την σωτηρία της ψυχής τους όσοι επιθυμούν να την σώσουν και να μην κολασθούν.
Σήμερα λοιπόν θα δούμε το μήνυμα που κρύβουν τα λόγια του Ιησού Χριστού, «ας είναι συγχωρεμένες όλες οι αμαρτίες σου». Θα εξετάσουμε σύντομα το γιατί ο Κύριός μας συγχωρεί πρώτα όλες τις αμαρτίες του παραλύτου και μετά τον κάνει καλά. Τι μηνύματα θέλει άραγε να στείλει σε όλους όσους είναι συγκεντρωμένοι στο σπίτι της Καπερναούμ, αλλά και σε όλους εμάς που διαβάζουμε την περικοπή αυτή;
Πιστεύω αδελφοί μου ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, αν σκεφθούμε τα λόγια που ψάλλουμε κάθε φορά στην μικρή παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου: «Από των πολλών μου αμαρτιών ασθενεί το σώμα, ασθενεί μου και η ψυχή». Οι ασθένειες εμφανίζονται μετά την πτώση του ανθρώπου, αφού δηλαδή έχασε τον Παράδεισο. Πρώτα αμάρτησε ο άνθρωπος και μετά γεννήθηκαν εξ’ αιτίας της αμαρτίας η φθορά, οι ασθένειες και ο σωματικός θάνατος.