Xαμογέλα στη ζωή και θα σου χαμογελάσει κι εκείνη! 3 κλειδιά ευτυχίας και ψυχικής ενδυνάμωσης

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Xαμογέλα στη ζωή και θα σου χαμογελάσει κι εκείνη! 3 κλειδιά ευτυχίας και ψυχικής ενδυνάμωσης

Κάθε ημέρα έχεις μία μοναδική ευκαιρία να χαμογελάσεις στη ζωή. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε πως το κάθε λεπτό, η κάθε στιγμή της ζωής μας είναι μοναδικά και πολύτιμα.

Σε αυτό το άρθρο θα μελετήσουμε όλους εκείνους τους τρόπους και τα κλειδιά που μας βοηθούν να βλέπουμε κάθε ημέρα με ευγνωμοσύνη, χαρά και με διάθεση για δημιουργία και εξέλιξη.

Προσωπική ανάπτυξη

Πρώτον, ας σημειώσουμε ότι στη ζωή χρειάζεται να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας που δοκιμάζονται όλες οι σχέσεις και κυρίως οι διαπροσωπικές είναι καλό να φροντίζουμε να περνάμε ποιοτικό χρόνο τόσο με τον εαυτό μας, για την προσωπική μας εξέλιξη όσο και με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην λησμονούμε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο, η ζωή, η υγεία δεν είναι δεδομένα αλλά είναι θεία δώρα, τα οποία χρειάζεται να βλέπουμε με ευγνωμοσύνη και με χαρά για να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε. Είναι εποικοδομητικό να ενσκύψουμε με αγάπη και ενσυναισθητικά στις βαθύτερες και ευαίσθητες πτυχές του εαυτού μας και να αποδεχτούμε εμάς τους ίδιους άνευ όρων ολιστικά.

Καλό είναι να δεχτούμε με χαρά τόσο τα χαρίσματα και τα προτερήματά μας αλλά και τα στοιχεία τα οποία χρειάζεται να δουλέψουμε και να βελτιώσουμε.

Θετική αυτοεικόνα

Εξάλλου, ο άνθρωπος είναι μία μοναδική και ανεπανάληπτη προσωπικότητα, η οποία μέσα από την εξέλιξη γίνεται όλο και πιο ολοκληρωμένος και αισθάνεται μεγαλύτερη πληρότητα και ψυχοσυναισθηματική ευεξία. Το κλειδί της θετικής αυτοεικόνας είναι πολύτιμο για την ψυχική μας υγεία. Αν εμείς οι ίδιοι κρίνουμε αυστηρά τον εαυτό μας και αυτοκατηγορούμαστε τότε εξαντλούμαστε και καταρρακωνόμαστε ψυχικά.

Αγαπάμε λοιπόν εμάς τους ίδιους άνευ όρων δείχνοντας κατανόηση και στοργή πρώτα σε εμάς για να καλλιεργούμε την ψυχική ανθεκτικότητα αλλά και να ενδυναμωνόμαστε ψυχικά.

Η ευγνωμοσύνη είναι πολύτιμη για την ψυχική υγεία

Η ευγνωμοσύνη ακόμη είναι ένα πολύτιμο κλειδί στον τομέα της ψυχικής υγείας διότι μας γεμίζει με το συναίσθημα της χαράς και της όρεξης να δημιουργήσουμε, να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους, τα όνειρα και τις επιδιώξεις μας. Να αισθανόμαστε ότι πραγματικά κάθε μέρα που περνάει μπορούμε αν εμείς μέσα μας έχουμε καλλιεργήσει τη χαρά και την ευγνωμοσύνη να την απολαύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα προβλήματα και οι δυσκολίες της ζωής υπάρχουν πάντα και δεν υπάρχει ζωή που δεν έχει κανένα προβληματισμό ή καμιά αντιξοότητα.

Ψυχική ανθεκτικότητα

Το θέμα είναι να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις δυσκολίες της ζωής χωρίς αυτές να μας καταβάλλουν και ουσιαστικά να μην επιτρέπουμε να πνιγούν το αίσθημα της χαράς και της δημιουργίας μέσα μας. Σε αυτό το σημείο αναφέρουμε την πολύ σημαντική έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας, της ικανότητας δηλαδή του ανθρώπου να μπορεί να ανταπεξέρχεται σε δυσκολίες ή αντιξοότητες βγαίνοντας ακόμα πιο δυνατός.

Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει μία τέλεια ζωή χωρίς κανένα πρόβλημα και γενικότερα η τελειότητα είναι μια ουτοπία.

Είναι λειτουργικό να βγάλουμε από το πλάνο της ζωής μας το στόχο – παγίδα της τελειότητας για να μπορούμε πραγματικά να είμαστε ο εαυτός μας και να προχωρούμε στη ζωή με βηματισμό που μας αναπαύει ψυχικά.

Αισιόδοξη οπτική

Όταν εμείς οι ίδιοι καλλιεργούμε στον εαυτό μας θετικά συναισθήματα, θετική ψυχολογία τότε μπορούμε να δούμε τα πράγματα και τις καταστάσεις στη ζωή μας με αισιόδοξο μάτι. Σε κάθε οικογένεια υπάρχουν διαφωνίες γιατί ο καθένας είναι ξεχωριστή προσωπικότητα και αντιλαμβάνεται τον κόσμο με τον δικό του τρόπο.

Όταν όμως υπάρχει διάλογος, αμοιβαίος σεβασμός, αγάπη, ενσυναίσθηση και άνευ όρων αποδοχή τότε πραγματικά όλοι οι προβληματισμοί και οι διαφωνίες λύνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Οπότε είναι σημαντικό να κατανοούμε ότι βλέποντας τα πράγματα υπό ένα πρίσμα αισιοδοξίας τότε πραγματικά η ζωή μας αποκτά όμορφη γεύση.

Κάνοντας μικρά βήματα

Ακόμη, είναι πολύ εποικοδομητικό όσον αφορά στην ψυχική μας υγεία να μην βάζουμε στόχους μεγαλεπίβολους που μας καταπιέζουν αλλά να βάζουμε μικρούς στόχους στην καθημερινή μας ζωή, οι οποίοι θα μας ενδυναμώσουν ψυχικά και θα μας δίνουν την επιβράβευση που χρειαζόμαστε.

Για παράδειγμα, μπορούμε να οργανώσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να φροντίζουμε να έχουμε χρόνο τόσο για να συνδεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα να κάνουμε δραστηριότητες από κοινού αλλά και να υπάρχει και ποιοτικός προσωπικός χρόνος για εμάς τους ίδιους.

Χρειάζεται στη λίστα και των προτεραιοτήτων μας να υπάρχει τόσο ο χρόνος που χρειαζόμαστε για εμάς τους ίδιους για να φροντίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και χρόνος για να συνδεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όταν εμείς οι ίδιοι είμαστε εξαντλημένοι ψυχικά τότε πραγματικά και οι σχέσεις που συνάπτουμε θα παρουσιάζουν δυσκολία και δυσλειτουργικότητα.

Συγχώρεση

Επόμενο κλειδί ευτυχίας είναι να μπορούμε να συγχωρούμε όσους και όσα μας πλήγωσαν και μας τραυμάτισαν στο παρελθόν. Η συγχώρεση πρώτα από όλα είναι ένα δώρο που κάνουμε σε εμάς τους ίδιους. Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι δικαιολογώ το κακό που έγινε σε βάρος μου αλλά είμαι στην ώριμη θέση να ξεπεράσω αυτό το οποίο συνέβη στο παρελθόν και με πλήγωσε και τολμώ εκ νέου να εμπιστευτώ τόσο τον εαυτό μου όσο και τους ανθρώπους γύρω μου.

Η συγχώρεση ουσιαστικά είναι ένα νέκταρ, το οποίο γεμίζει την ψυχή μας με χαρά γιατί με αυτό τον τρόπο δεν μένουμε προσκολλημένοι σε παρελθοντικές καταστάσεις αλλά βαδίζουμε στο παρόν και στο μέλλον με γεμάτες μπαταρίες και χαρούμενη διάθεση να γευτούμε και να απολαύσουμε τη ζωή.

Συμπερασματικά αν χαμογελάσουμε στη ζωή η ζωή θα μας χαμογελάσει και εκείνη. Χρειάζεται εμείς οι ίδιοι να δουλέψουμε τον εαυτό μας ούτως ώστε να βλέπουμε τη ζωή ως ένα μοναδικό δώρο.

Η ζωή έχει πάντα τη γεύση της αγάπης και της χαράς που εσύ επιλέγεις να της δίνεις.

 

 

 

 

 

Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη

Νομικός, Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας, Life and Business Coaching, Mcs Ποιμαντική Ψυχολογία.

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like