Αγίος Πορφυρίος: Κανένας δεν μπορεί να ανέλθει στην πνευματική ζωή χωρίς άσκηση, μετάνοιες, νηστεία, αγρυπνία

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Άγιος Πορφύριος ό Καυσοκαλυβίτης : Κανένας δεν μπορεί να ανέλθει στην πνευματική ζωή χωρίς άσκηση, μετάνοιες, νηστεία, αγρυπνία

Ο Άγιος Πορφύριος ό Καυσοκαλυβίτης ήθελε η άσκηση να γίνεται χωρίς βία, με χαρά, με έρωτα στον Χριστό.

 

Ορισμένοι κάνουν την άσκηση για σωματική ωφέλεια και όχι για τον Θεό. Οι πνευματικοί άνθρωποι, όμως κάνουν την άσκηση για ψυχική οφέλεια,για το Θεό.

«Να κάνατε υπακοή στο πρόγραμμα και να μην το χαλάτε. Να μη λέτε “Δεν μπορώ σήμερα, ας το κάνω αύριο”. Ούτε η αρρώστια να σας χαλάει το πρόγραμμα. Μόνο η αρρώστια προς θάνατο» «Ο τρόπος είναι πολύ σπουδαίο πράγμα είναι εκμετάλλευσις χρόνου, αλλά και επιτυχίας». Ήθελε οι πιστοί να προσέχουν, «Χρειαζεται αγώνας μέχρι τέλους που θα μας φύγει η ψυχή. Πρόσεχε!»

Η νηστεία.

Στη νηστεία αναφέρονται όλα τα πατερικά βιβλία. Οι Πατέρες κατακρίνουν ακόμα την πολυφαγία και την ηδονή από τα πλούσια  φαγητά. Να είναι πιο απλά τα φαγητά και να μην ασχολούμάστε τόσο πολύ με αυτά. Να μην τρώμε δυσκολοχώνευτα φαγητὰ ἢ λιπαρά ή παχιά, γιατί κάνουν κακό στα σώμα και στην ψυχή.
Το κρέας κάνει κακό στον άνθρωπο, ενώ τα φρούτα και τα χόρτα κάνουν καλό. Έλεγε, «Να τρως, λίγο να τρως άχυρα(δηλαδή κολοκύθια, χόρτα),τέτοια που γεμίζουν το στομάχι, δεν είναι όμως λιπαρά»
Η καλή υγεία δεν έχει τόσο σχέση με το φαγητό ή τις καλές συνθήκες διαβίωσης, αλλά με την «αγία ζωή»! Γνώριζε, ασκητές που νήστευαν πολύ και δεν είχαν καμία αρρώστια.
Μεταποιούσαν τον αέρα σε λευκώμα και δεν τους πείραζε αυτή η ακραία νηστεία. «Οι νηστευταί νηστεύουν και δεν παθαίνουν τίποτα, όχι απλώς δεν παθαίνουν, αλλά θεραπεύονται από αρρώστιες»!
Αν όμως ο άνθρωπος είναι ασθενής, δεν είναι αμαρτία να φάει προς στήριξη του οργανισμού του ακόμα και μη νηστήσιμα φαγητά.
Η νηστεία είναι ένα χάρισμα. Είχε γνωρίσει έναν ασκητή στα Καυσοκαλύβια που δεν έτρωγε φαγητό όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Μόνο κοινωνούσε, έπαιρνε αντίδωρο και αγιασμό! Ο · άσκητης αυτός ευωδίαζε. Έλεγε στην εκκλησία το Πάτερ ημών και το Πιστεύω καθαρά.
Έπρεπε όμως να είσαι δίπλα του για να τον ακούσεις.

«Εγκράτεια της γλώσσης – μέγα πράγμα»

. Η σιωπή σε γλιτώνει πολλές φορές απ’ όλα τα κακά και κατά έναν μυστικό τρόπο ακτινοβολεί στον πλησίον.

Οι μετάνοιες

Οι μετάνοιες χρειάζονται, γιατί είναι μεν «τύποι», αλλά μέσω αυτῶν των τύπων κατορθώνει ο πιστός να εισχωρήσει στην ουσία. Αν οι μετάνοιες γίνονται για τον Χριστό, η Χάρη επιδρά αμέσω στην ψυχή και φέρνει τη μετάνοια, τη γαλήνη, την ειρήνη, τη χαρά. Μετά ωφελείται και το σώμα, γιατί είναι και γυμναστική.
Γίνεται καλή λειτουργία ολων των συστημάτων του οργανισμού:κυκλοφορικό, πεπτικό, αναπνευστικό, ενδοκρινολογικό, τα οποία  έχουν άμεση σχέση με την ψυχή.
Απόσπασμα  από το βιβλίο Αγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης – Η ζωή του και το έργο του
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like