Επιτρέπεται τα παιδιά να νηστεύουν;

Επιτρέπεται τα παιδιά να νηστεύουν;

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Επιτρέπεται τα παιδιά να νηστεύουν;

 

Νηστεία: Μπορούν να νηστέψουν τα παιδιά και από ποια ηλικία; Μήπως θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους; Και τελικά η νηστεία μπορεί να τα ωφελήσει πνευματικά; 

Για το θέμα αυτό ανατρέξαμε αρχικά στους Λόγους του Γέροντος Παϊσίου, του διακριτικού γέροντος της εποχής μας που ασχολήθηκε με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον με θέματα που απασχολούν τους γονείς, τα παιδιά και την σύγχρονη οικογένεια . Να τι λέει ο Γέροντας:

-Γέροντα, ένα παιδάκι πόσο πρέπει να νηστεύει;
-Αν το παιδί είναι γερό, έχει υγεία, μπορεί να νηστεύει. Άλλωστε τώρα υπάρχουν ένα σωρό τροφές νηστίσιμες. Παλιά τα παιδιά νήστευαν και όλη μέρα έτρεχαν και έπαιζαν, αλλά έτρωγαν πολλές φορές. Στα Φάρασα, την Μεγάλη Σαρακοστή όλοι, μικροί-μεγάλοι, έκαναν ενάτη.

Μάζευαν οι γονείς τα παιδιά στο Κάστρο, τους έδιναν παιχνίδια, για να παίζουν, και στις τρεις το απόγευμα ,που χτυπούσε η καμπάνα για Προηγιασμένη, πήγαιναν και κοινωνούσαν.

Έλεγε ο Άγιος Αρσένιος: « Τα παιδιά ,όταν παίζουν όλη την ημέρα, δεν θυμούνται το φαγητό. Τώρα που θα βοηθήσει και ο Χριστός, δεν θα αντέξουν; » Και οι μεγάλοι, όταν δεν νηστεύουν, ελέγχονται βλέποντας τα παιδιά να νηστεύουν. Όταν μικρός δούλευα με τον μάστορά μου για πολύ καιρό σε κάποιο σπίτι και τρώγαμε εκεί, Τετάρτη και Παρασκευή έφευγα και πήγαινα να φάω στο σπίτι μου, γιατί αυτοί δεν νήστευαν. Μια φορά, Τετάρτη ήταν. Έφεραν να με κεράσουν μπακλαβά. « Ευχαριστώ, τους είπα , αλλά νηστεύω ». « Για δες , είπαν, μικρό παιδί να νηστεύει και εμείς μεγάλοι άνθρωποι να τρώμε ! ».

-Γέροντα, παιδάκια πέντε-έξι ετών πρέπει να νηστεύουν πριν από την θεία κοινωνία;
-Τουλάχιστον το βράδυ να έχουν φάει λαδερό φαγητό. Αλλά αυτό είναι και θέμα Πνευματικού. Καλύτερα η μητέρα να ρωτήσει τον Πνευματικό, γιατί μπορεί το παιδάκι να έχει πρόβλημα με την υγεία του και να πρέπει λ.χ. να πιει γάλα.

Βλέπουμε επομένως ότι η μόνη προϋπόθεση που θέτει ο Γέροντας είναι η υγεία του παιδιού. Αναζητώντας σχετικά επιστημονικά άρθρα , διαβάσαμε ότι η νηστεία επιτρέπεται για τα παιδιά, αλλά και μπορεί να φέρει και πολύ θετικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Πολλοί γονείς λοιπόν που συνηθίζουν να νηστεύουν αναρωτιούνται αν μπορούν τα παιδιά τους να τους ακολουθούσουν και αν αυτή η συνήθεια προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην υγεία τους. Η νηστεία διαρκεί συνήθως αρκετές εβδομάδες και απαγορεύει το κρέας, το αυγό, το ψάρι, το γάλα που είναι πολύ βασικές τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού.

Η απάντηση λοιπόν, στο ερώτημα των γονιών, είναι πως τα παιδιά παρά τις απαγορεύσεις αυτές, μπορούν να ακολουθούν τη νηστεία των γονιών τους αλλά μετά τα 5-6 χρόνια της ζωής τους και με ορισμένες προϋποθέσεις. Βασική κατ αρχάς, προϋπόθεση είναι ότι πρόκειται για υγιή παιδιά και ότι η περίοδος της νηστείας είναι για ορισμένο χρόνο. Η νηστεία στηρίζεται σε μια χορτοφαγική , κατά βάση, δίαιτα με αρκετά στοιχεία από το βασικό κορμό της μεσογειακής διατροφής.

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε πως αν θέλουμε τα παιδιά να ακολουθήσουν νηστεία θα πρέπει :- να είναι γενικά σε καλή κατάσταση υγείας . -Να καταναλώνουν οπωσδήποτε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής σημασίας όπως όσπρια , ξηρούς καρπούς και θαλασσινά τουλάχιστον 4 με 5 φόρες την εβδομάδα .- να καταναλώνουν καθημερινά φρούτα και λαχανικά για πηγή σίδηρου, ιχνοστοιχείων και βιταμινών . – να περιλαμβάνεται καθημερινά το ελαιόλαδο στα γεύματα τους. -να μην ακολουθείται παρατεταμένη και αυστηρή νηστεία.- η μετάβαση από την περίοδο της νηστείας στην εορταστική , να γίνεται ομαλά και όχι με υπερβολές.

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like