Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης:«Με την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία έχουν θεραπευτεί πολλοί άνθρωποι»

Κοινοποιείστε το άρθρο

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης:«Με την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία έχουν θεραπευτεί πολλοί άνθρωποι»

Ως προς τη Θεία Κοινωνία συμβούλευε: Πρόσεχε να μη μεταλαμβάνεις από συνήθεια. Να είναι για σένα η κάθε κοινωνία όπως την πρώτη φορά που μετάλαβες και σαν να είναι και η τελευταία σου, πριν πεθάνεις!»

 

«Με την Εξομολόγηση και τη Θεία Κοινωνία έχουν θεραπευτεί πολλοί άνθρωποι». Δεν υπάρχει ανώτερο πράγμα από αυτό που λέγεται μετάνοια και εξομολόγηση το Μυστήριο της Εξομολόγησης είναι η προσφορά της αγάπης του Θεού στον άνθρωπο. Στην ορθοδοξία δεν υπάρχει αδιέξοδο, γιατί υπάρχει ο εξομολόγος που έχει τη Χάρη και συγχωρεί. «Μεγάλο πράγμα ο πνευματικός!» (Άλλη φορά αναφερόμενος σε ιερείς είχε πει: «Ο καλός πνευματικός είναι πρώτα καλός εξομολογούμενος»).

 

Από μικρός στο Άγιο όρος, όταν συνέβαινε να κάνει κάποια μικρή αμαρτία, την εξομολογιόταν και έφευγε αμέσως και πετούσε από τη χαρά του. Έλεγε: «Όταν κάτι εξομολογηθώ, πάει. Αισθάνομαι μια χαρά μέσα μου και ξεγράφεται ολόκληρο από την ψυχή μου». Αυτό το κράτησε έως το τέλος της ζωής του.

 

Ο άνθρωπος δεν είναι καλό αν γυρίζει πίσω στις αμαρτίες που εξομολογήθηκε. Επίσης, να μην γυρίζει πίσω και να λέει τι δεν έκανε. Σημασία έχει τι θα κάνει τώρα, από αυτή τη στιγμή και μετά. Όπως έλεγε ο Απόστολος Παύλος: «τὰ μὲν ὀπίσω ἐπιλανθανόμενος τοῖς δὲ ἔμπροσθεν ἐπεκτεινόμενος» (Φιλ. 3, 14).

 

Κατά καιρούς είναι καλό να γίνεται μια «γενική εξομολόγηση», διότι διάφορα ψυχολογικά τραύματα ή σοβαρά συμβάντα δημιουργούν σωματικές ασθένειες. Στην Εξομολόγηση να μην λέμε μόνο τα αμαρτήματά μας, αλλά και τους λογισμούς μας: φόβος, λύπη, χαρά, στενοχώρια, οι οποίοι προέρχονται από διάφορα συμβάντα της ζωής μας (σεισμοί, θάνατοι, γάμοι, ολιγοπιστίες).

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like