Η Αγία Παρασκευή η Παρθενομάρτυς και Αθληφόρος, προστάτιδα των ματιών, τιμάται σήμερα η μνήμη της

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Η Αγία Παρασκευή η Παρθενομάρτυς και Αθληφόρος, προστάτιδα των ματιών, τιμάται σήμερα η μνήμη της

Η Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς γεννήθηκε στη Ρώμη και έζησε κατά το πρώτο ήμισυ του 2ου αιώνα μ.Χ. Έλαβε το όνομά της από τους χριστιανούς γονείς της, τον Αγάθωνα και την Πολιτεία, επειδή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή. Η Αγία ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του χριστιανισμού και όταν έμεινε ορφανή, μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς. Εκάρη μοναχή και κήρυττε το Λόγο του Θεού στη Ρώμη και τις γύρω περιοχές.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού. Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Η Αγία έμεινε ακλόνητη στην πίστη της στο Θεό και υπέμενε με καρτερικότητα τους βασανισμούς της. Βλέποντας  πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα. Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα – καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη – για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους. Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.

Η Αγία συνέχισε να κηρύττει το Λόγο του Θεού και έφτασε στην Ελλάδα. Στα Τέμπη της Θεσσαλίας ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.  Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 26 Ιουλίου εκάστου έτους. Η Αγία Παρασκευή η Παρθενομάρτυς και Αθληφόρος είναι πολιούχος της Κομοτηνής, της Χαλκίδας και του Λαυρίου και προστάτιδα των ματιών.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Τὴν σπουδήν σου τῇ κλήσει κατάλληλον, ἐργασαμένη φερώνυμε, τὴν ὁμώνυμόν σου πίστιν εἰς κατοικίαν κεκλήρωσαι, Παρασκευὴ ἀθλοφόρε· ὅθεν προχέεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος δ’. Ἐπεφάνης σήμερον.
Τὸν ναόν σου πάνσεμνε, ὡς ἱατρεῖον ψυχικὸν εὑράμενοι, ἐν τούτῳ πάντες οἱ πιστοί, μεγαλοφώνως τιμῶμέν σε, Ὁσιομάρτυς Παρασκευὴ ἀοίδιμε.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like