Καούρες στην εγκυμοσύνη: πότε ξεκινάνε & πώς αντιμετωπίζονται

Καούρες στην εγκυμοσύνη: πότε ξεκινάνε & πώς αντιμετωπίζονται

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Καούρες στην εγκυμοσύνη: πότε ξεκινάνε & πώς αντιμετωπίζονται

 

Γράφει ο  Κωνσταντίνος Μπλάνας Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

 

 • Οι καούρες στην εγκυμοσύνη ξεκινούν σύντομα μετά από τη διάγνωση της κύησης στο πρώτο τρίμηνο. Συνήθως υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου και επανεμφανίζονται στο τρίτο.
 • Στην αρχή της κύησης τα συμπτώματα οφείλονται στην ορμονική επίδραση, ιδίως της προγεστερόνης, ενώ στο τρίτο τρίμηνο η μήτρα ανυψώνεται μέσα στην κοιλιά της εγκύου και φτάνοντας στο στομάχι το πιέζει.
 • Ορισμένα ροφήματα όπως φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα και ουσίες όπως το μελισσόχορτο, ο μαραθόσπορος, το γλυκάνισο και η πιπερόριζα έχουν φανεί αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καούρας/δυσπεψίας. Κυκλοφορούν στα φαρμακεία σκευάσματα σε μορφή χαπιού με βάση την πιπερόριζα (τζίντζερ).

Εάν διανύετε την εγκυμοσύνη σας και νιώθετε έντονα καούρα ή δυσπεψία, σίγουρα δεν είστε η μόνη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των εγκύων γυναικών έρχονται αντιμέτωπες με τα ενοχλητικά αυτά συμπτώματα είτε για μικρό χρονικό διάστημα είτε σε ολόκληρη την περίοδο της κύησης. Από δυσκολία στην κοιλιακή αναπνοή μέχρι αίσθημα καύσου στο στομάχι, τα συμπτώματα που μπορεί να σας ταλαιπωρούν είναι αρκετά.

Μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό να απαλλαγείτε εντελώς από τις καούρες αλλά σίγουρα υπάρχουν τρόποι που συχνά προσφέρουν κάποια ανακούφιση. Αν αναρωτιέστε κι εσείς γιατί έχετε καούρες στην εγκυμοσύνη και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές, ευτυχώς υπάρχουν απαντήσεις.

 

Καούρες Στην Εγκυμοσύνη: Πότε Ξεκινάνε Και Πότε Σταματάνε;

Οι καούρες και εν γένει τα δυσπεπτικά ενοχλήματα είναι από τα πιο συχνά ενοχλητικά συμπτώματα της κύησης καθώς αφορούν πάνω από το 80% των εγκύων. Εξαφανίζονται οριστικά μετά από τον τοκετό.

Η αιτιολογία τους διαφέρει ανά τρίμηνο:

 

 • Καούρες στο 1ο τρίμηνο
  Στην αρχή της κύησης τα συμπτώματα οφείλονται στην ορμονική επίδραση, ιδίως της προγεστερόνης, η οποία επιβραδύνει την κένωση του στομάχου που παραμένει συνεπώς σε πλήρωση για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης η προγεστερόνη προκαλεί χαλάρωση του σφιγκτήρα που βρίσκεται μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου. Αυτό προκαλεί την παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών.
 • Καούρες στο 2ο & 3o τρίμηνο
  Στο τρίτο τρίμηνο η μήτρα ανυψώνεται μέσα στην κοιλιά της εγκύου και φτάνοντας στο στομάχι το πιέζει, εμποδίζοντας την κένωσή του και προκαλώντας γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γρήγορο αίσθημα πλήρωσης.

Όταν τρώμε, η τροφή περνάει από το στόμα στο στομάχι μέσα από έναν μυϊκό σωλήνα, που λέγεται οισοφάγος. Στο κάτω άκρο του, πριν το στομάχι, υπάρχει ένας κυκλοτερής μυς που λέγεται κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας.

Αυτός λειτουργεί σαν βαλβίδα και είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς που δεν επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου να γυρίσει πίσω και να «κάψει» τον κατώτερο οισοφάγο. Σε αρκετούς ανθρώπους αυτός ο μυς είναι κατασκευαστικά χαλαρός, ή χαλαρώνει πολύ με λιπαρά φαγητά, τηγανητά, καρυκεύματα, σοκολάτα ή άλλες τροφές.

Η λειτουργία του σφιγκτήρα επηρεάζεται ακόμη από διάφορα φάρμακα, τα σφιχτά ρούχα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, το σκύψιμο ή άλλες κινήσεις, το υπερβάλλον σωματικό βάρος και την εγκυμοσύνη. Τότε το περιεχόμενο στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο, δηλαδή σε ένα όργανο που δεν έχει κατασκευαστεί για να αντέχει όξινο περιεχόμενο, και προκαλούνται συμπτώματα και βλάβες.

 

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Καούρας/Δυσπεψίας;

Δεν βιώνουν όλες οι μέλλουσες μαμάδες τις καούρες με τον ίδιο τρόπο. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

Αίσθημα καύσου ή πόνου πίσω από το στέρνο μετά από τα γεύματα
Αίσθημα πλήρωσης, πρήξιμο («φούσκωμα») ή βάρος στο στομάχι
Ρεψίματα ή αναγωγές
Πικρή ή ξινή γεύση στο στόμα
Πονόλαιμος ή βήχας από ερεθισμό του φάρυγγα

Ξινίλες/Καούρες Στην Εγκυμοσύνη Και Αντιμετώπιση

Όσο σύνηθες κι αν είναι να βιώνει η εγκυμονούσα συμπτώματα όπως τα παραπάνω, καλό είναι να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό της εάν:

 • Ξυπνήσει από την καούρα μέσα στη νύχτα
 • Υπάρχει δυσκολία στην κατάποση των τροφών
 • Παρατηρήσει αιμόπτυση ή αιματέμεση
 • Συμβεί κένωση με μαύρα κόπρανα (μέλαινα)
 • Χάνει βάρος
Η εγκυμονούσα μπορεί να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα κάνοντας κάποιες αλλαγές στις συνήθειές της, ιδίως κατά τη λήψη της τροφής:
 • Πολλά μικρά γεύματα, όχι λίγα και μεγάλα
 • Τρώμε αργά και όχι λαίμαργα
 • Πίνουμε νερό ανάμεσα στα γεύματα και όχι κατά τη διάρκεια των γευμάτων
 • Αποφεύγουμε λιπαρά, τηγανητά, πικάντικα
 • Περιορίζουμε τον καφέ, τα ανθρακούχα και τους χυμούς εσπεριδοειδών
 • Αποφεύγουμε τελείως το αλκοόλ και το κάπνισμα
 • Δεν ξαπλώνουμε πριν περάσουν δύο ώρες από το γεύμα
 • Μπορεί να βοηθήσει το μάσημα τσίχλας μετά το φαγητό
 • Ένα ποτήρι γάλα ή λίγο γιαούρτι με μία κουταλιά μέλι πριν την κατάκλιση

Επίσης:

 • Όχι σκύψιμο, καλύτερα να γονατίζουμε για να φτάσουμε κάτι χαμηλό
 • Όχι στενά ρούχα και σφιχτές ζώνες
 • Καλό είναι να χρησιμοποιούνται μαξιλάρια στον ύπνο
 • Χρήσιμη μπορεί να φανεί η κατάκλιση στο αριστερό πλευρό

Υπάρχουν και μερικά βότανα που μπορεί να είναι αποτελεσματικός σύμμαχος της εγκυμονούσας. Κυκλοφορούν στα φαρμακεία σκευάσματα σε μορφή χαπιού με βάση την πιπερόριζα (τζίντζερ).

 

Ορισμένα ροφήματα όπως φασκόμηλο, χαμομήλι, μέντα και ουσίες όπως το μελισσόχορτο, ο μαραθόσπορος, το γλυκάνισο και η πιπερόριζα έχουν φανεί αποτελεσματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της καούρας/δυσπεψίας.

Υπάρχει Φάρμακο Για Τις Καούρες Στην Εγκυμοσύνη;

 

Η χρήση των φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει, όπως είναι γνωστό, να γίνεται σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα.

Ευτυχώς λίγα φάρμακα είναι εκείνα που πρέπει γενικώς να αποφεύγονται ενώ τα περισσότερα μπορούν να λαμβάνονται με τις συνήθεις ενδείξεις και προφυλάξεις όπως και σε μη εγκύους.

Τα αλγινικά σκευάσματα (maalox, aludrox, simeco) το gaviscon και τα αντιόξινα όπως οι πραζόλες μπορούν να χρησιμοποιούνται στη συνήθη δοσολογία για ανακούφιση από τις ενοχλητικές καούρες και τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Καλό είναι να αποφεύγεται η συγχορήγηση των αντιόξινων με τον σίδηρο γιατί μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφησή του.

Συνδέονται Οι Καούρες Στην Εγκυμοσύνη Με Τα Μαλλιά Του Μωρού;

Είναι πραγματικά από τις παλαιότερες και κλασσικότερες «δοξασίες» που αφορούν την κύηση ότι δηλαδή η ένταση της καούρας σχετίζεται με πλούσια τριχοφυΐα του μωρού.

Εάν πιστέψουμε μία μελέτη από το Johns Hopkins που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BIRTH το 2006, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της τριχοφυΐας και της βαρύτητας της καούρας!

Πιο συγκεκριμένα μεταξύ 64 εγκύων οι 28 δήλωσαν μέτρια ή σοβαρή καούρα και οι 12 καθόλου καούρα. Οι 23 στις 28 με τα σοβαρά συμπτώματα γέννησαν μωρά που είχαν μέση ή άνω του μετρίου τριχοφυΐα. Οι 10 στις 12 με καθόλου καούρες γέννησαν μωρά με λιγότερα από το μέσο όρο ή καθόλου μαλλιά!

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ίσως να υπάρχει κοινός αιτιολογικός μηχανισμός μεταξύ της χαλάρωσης του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα που προκαλεί τις καούρες και της ανάπτυξης της τριχοφυΐας στο έμβρυο. Εντυπωσιακό δεν νομίζετε;

Καούρες, δυσπεψία, ξινίλες ή στομαχόπονος στην εγκυμοσύνη – όπως και να το πούμε η ουσία είναι πως αποτελεί μια κατάσταση όχι ιδιαίτερα ευχάριστη. Όπως και να το βιώνετε όμως, υπάρχουν τρόποι, ένας εκ των οποίων είναι η ισορροπημένη διατροφή με τους οποίους μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερα, πάντα σε συνεννόηση με τον μαιευτήρα σας.

 

Πηγές

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like