Παρουσίαση βιβλίου – Γιάννης Σμαραγδής: ο αρχιτέκτονας της ψυχής, EL GRECO

Παρουσίαση βιβλίου - Γιάννης Σμαραγδής: ο αρχιτέκτονας της ψυχής, EL GRECO

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής, EL GRECO του στοχαστή Μίμη Τσακωνιάτη

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του στοχαστή Μίμη Τσακωνιάτη με τίτλο Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής, EL GRECO για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν το βιβλίο με τις υπογραφές του συγγραφέα και του σκηνοθέτη.

 

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις εκδόσεις Αρμός, Μαυροκορδάτου 11 στην Αθήνα, και ώρα 18:30.

 

«Εκτός από τον Νίκο Καζαντζάκη, του οποίου το ταξίδι στο Τολέδο έλαβε διαστάσεις πνευματικού προσκυνήματος, και τους Γιάννη Σμαραγδή και Βαγγέλη Παπαθανασίου, κανείς άλλος Έλληνας, μήτε ξένος, μπόρεσε ποτέ να μπει στην ουσία του έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Μάλιστα, το πλησίασμα από τους κριτικούς και θεωρητικούς της τέχνης πάνω στο υπερκόσμιο δημιούργημά του θυμίζει την ιστορία που είχε πει ο Βούδας για την Αλήθεια, την οποία παρομοίασε με ελέφαντα, και τους αναζητητές της με τυφλούς που μάταια πάσχιζαν να καταλάβουν τι ήταν. Ο ένας άγγιζε την προβοσκίδα, ο άλλος το πόδι, ο τρίτος το αυτί, κάποιος την ουρά.

Για όλους αυτούς το ζωγραφικό corpus του Γκρέκο εξακολουθεί να παραμένει μια μυστηριώδης σκοτεινή νήσος, μια terraincognita, όπου καθένας κάνει κατά το δοκούν τις δικές του προβολές, αδυνατώντας να δει την πλήρη, αληθινή εικόνα. Γιατί αυτό που βλέπει δεν είναι παρά η πολλαπλή, απατηλή αντανάκλασή της πάνω στο πανί του θεάτρου των σκιών…

Αυτή την πλήρη αληθινή εικόνα έρχεται ύστερα από τετρακόσια και πλέον χρόνια να αποκαλύψει με τη θαυμαστή, προικισμένη του γραφή ο Μίμης Τσακωνιάτης, χρησιμοποιώντας ως βατήρα του τη μνημειώδη ταινία του Κρητικού σκηνοθέτη.»

Το βιβλίο αυτό του συγγραφέα Μίμη Τσακωνιάτη είναι το τρίτο από τον κύκλο Γιάννης Σμαραγδής: Ο Αρχιτέκτονας της Ψυχής. Προηγήθηκαν τα: Καλή σου νύχτα, Κυρ Αλέξανδρε (Παπαδιαμάντης) και Καβάφης.

 

 

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like