Ξεκινάει την Πέμπτη το Ηρώδειο – Οι τρεις πρώτες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών

Ξεκινάει την Πέμπτη το Ηρώδειο - Οι τρεις πρώτες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ξεκινάει την Πέμπτη το Ηρώδειο – Οι τρεις πρώτες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών 

Με τη «Μαντάμα Μπαττερφλάι» σε σκηνοθεσία του Ολιβιε Πι από τη Λυρική αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος στο Ηρώδειο.

 

Εναρξη με Λυρική στο Ηρώδειο

Την Πέμπτη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, κάνει πρεμιέρα η «Μαντάμα Μπαττερφλάι» για τέσσερις παραστάσεις 1, 4, 7, 10/6. Μετά την τεράστια επιτυχία του Βότσεκ (2020), ο κορυφαίος Γάλλος σκηνοθέτης Ολιβιέ Πι, καλλιτεχνικός διευθυντής του παρισινού Théâtre du Châtelet, διευθυντής του Φεστιβάλ της Αβινιόν (2014-22), επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή για να σκηνοθετήσει, αυτή τη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου, ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα του Πουτσίνι, τη Μαντάμα Μπαττερφλάι.

 

Τα ιδιαίτερα στοιχεία από την ιαπωνική μουσική παράδοση, οι κλιμακώσεις, οι ποιότητες μουσικής δωματίου αλλά και τα ξεσπάσματα με το σύνολο της ορχήστρας δίνουν στην Μπατερφλάι τον ξεχωριστό της σφυγμό, την ιδιαίτερη ζωή της. Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Ο αυτοεξόριστος Ρώσος που στηρίζει την Ουκρανία

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου ανοίγει και η αυλαία στην Πειραιώς 260 με θέατρο. Το «Βίι» του Κιρίλ Σερεμπρένικοφ και του Μπόνταν Πανκρουχίν, εμπνευσμένο από μια νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ, 7 και 8 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα της Πειραιώς 260 ανοίγει με τη νέα παράσταση του πρωτοποριακού Ρώσου σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου Κιρίλ Σερεμπρένικοφ, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, γεγονός εμβληματικό τόσο για τον καλλιτεχνικό όσο και τον αντιπολεμικό συμβολισμό του. Καλλιτεχνικός διευθυντής (2012-2021) του περίφημου Κέντρου Γκόγκολ της Μόσχας, ο Σερεμπρένικοφ που υπήρξε ο μόνος καλεσμένος Ρώσος σκηνοθέτης σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ (Κάννες) παρά το μποϊκοτάζ των Ρώσων καλλιτεχνών το 2022, είναι γνωστός για την ακτιβιστική του δράση υπέρ της λοατκι+ κοινότητας αλλά και λόγω της ρήξης του με το ρωσικό καθεστώς που οδήγησε στο κλείσιμο του Κέντρου Γκόγκολ το 2021. Σήμερα, αυτοεξόριστος πλέον στη Γερμανία, δεν παύει να διακηρύσσει την αντίθεσή του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Γιώργος Κουτλής επιστρέφει από 7 μέχρι 10 Ιουνίου στην Πειραιώς με την παράσταση «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι».

Από τις πιο πετυχημένες παραστάσεις του καλλιτεχνικού προγράμματος 2022, Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι, παρουσιάζεται ξανά στην Πειραιώς 260. Ένας εφιάλτης με σπλάτερ και κωμικά στοιχεία, μια παρανοϊκή και ωμά διασκεδαστική παραβολή της παράλογης πραγματικότητάς μας.

Ο Γιώργος Κουτλής, υπεύθυνος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και αεικίνητος σκηνοθέτης, επανέρχεται με το σύγχρονο έργο του ανατρεπτικού δραματουργού της Schaubühne Μάριους φον Μάγενμπουργκ. Ο «Μ» βρίσκεται στο αδιέξοδο ενός εγκαταλελειμμένου δρόμου. Δεν έχει ιδέα πώς βρέθηκε εδώ. Το μόνο πράγμα που θυμάται είναι ότι έφαγε μύδια. Η νύχτα πέφτει βαριά και ώσπου να ξημερώσει ο «Μ» θα έχει μαχαιρωθεί, θα έχει μαχαιρώσει, θα έχει γνωρίσει ανθρώπους που θέλουν να τον φάνε, θα έχει δει τον χρόνο να στέκει ακίνητος και μόνο στο τέλος, για πρώτη φορά, θα νιώσει πως δεν φοβάται. Παίζουν (αλφαβητικά) Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαγουλιώτης

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like