Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Ο Χριστός είναι «το παν»

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης: Ο Χριστός είναι «το παν»

Είναι η κεφαλή της Εκκλησίας και το Σώμα Του είναι οι άνθρωποι, οι χριστιανοί.

Είναι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος. Χωρίς τον Χριστό δεν υπάρχει Εκκλησία. Ο Χριστός είναι ο Νυμφίος και νύμφη Του είναι κάθε ψυχή. Όποιος ζει τον Χριστό, γίνεται ένα μαζί Του. «Ζει μια τρέλα!»

Η ζωή του είναι διαφορετική από τη ζωή των άλλων ανθρώπων. Είναι χαρά, φως, αγαλλίαση, ανάταση. Ο Χριστός είναι «η χαρά, το φως το αληθινό, η ευτυχία, η ελπίδα μας». Αυτό που θέλει ο Χριστός είναι να γεμίζει τον άνθρωπο με χαρά, γιατί είναι η πηγή της χαράς. Η σχέση με τον Χριστό είναι αγάπη, έρωτας, ενθουσιασμός, λαχτάρα του θείου. Ο Χριστός είναι ο Παράδεισος «Ο Χριστός είναι το παν».
Να προσπαθούμε να μπούμε μέσα στο φως του Χριστού. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τον Χριστό αν Εκείνος δεν τον γνωρίσει πρώτα. Αυτό έγραφε στους Ψαλμούς του ο Δαβίδ: «Εάν μή Κύριος οίκοδομήση οίκον, εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομούντες, εάν μη Κύριος φυλάξη πόλιν, εις μάτην ηγρύπνησεν ο φυλάσσων» (Ψαλμ. 126, 1),

Ο Χριστός κάθεται έξω από τη θύρα της ψυχής και την κρούει.

Περιμένει τον άνθρωπο να Του ανοίξει, για να μπει μέσα. Δε θέλει να εκβιάσει την ελευθερία που ο ίδιος έχει δώσει. («Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω», Αποκ. 3, 20). Ο Χριστός είναι ευγενής. Αν Του ανοίξουμε, θα έρθει μέσα μας και θα μας δώσει τα πάντα, τον Ίδιο, μυστικά και αθόρυβα!
Να αγαπάμε τον Χριστό μόνο γι’ Αυτόν. Ποτέ για μας. Ας μας βάλει όπου θέλει. Ας μας δώσει ό,τι θέλει. Να μην τον αγαπάμε για τα δώρα Του. Ο Χριστός είναι ο φίλος μας. Το βεβαιώνει ο Ίδιος όταν λέει: «Υμείς φίλοι μου έστε» (Ιω. 15, 14). Να Τον αισθανόμαστε και να Τον ατενίζουμε ως φίλο.Να μην μας χωρίζει από τον Χριστό η αμαρτία.

Ισχύει εκείνο του Παύλου:«Τις ημάς χωρίσει από της αγάπης του Χριστού;

Θλίψις ή στενοχωρία ή διωγμός ή λιμός ή γυμνότης ή κίνδυνος ή μάχαιρα (Ρωμ. 8, 35). Είναι μια σχέση ανώτερη, μοναδική. Ο έρωτας προς τον Χριστό είναι το κάτι άλλο. Δεν έχει τέλος, δεν έχει κορεσμό. Είναι μια «ακόρεστος ηδονή». Όταν βρεις τον Χριστό, δε θέλεις τίποτε άλλο.Ζεις παντού: στα άστρα, στο άπειρο, στον ουρανό και τους αγγέλους, με τους αγίους, στη Γη με άλλους ανθρώπους, με τα φυτά, με τα ζώα, με όλους και με όλα. Όπου υπάρχει η αγάπη στον Χριστό, φεύγει η μοναξιά, η αρρώστια, η μελαγχολία, η πίεση, το άγχος, η κατήφεια, η Κόλαση.

«Δε γίνεται τίποτα χωρίς τον Χριστό.

Βγάλαμε τον Χριστός ζούγκλα η ζωή, ζούγκλα ο κόσμος». Ζωή χωρίς τον Χριστό είναι θάνατος, κόλαση, μελαγχολία, θλίψη, άγχος, στενοχώρια. Δεν είναι ζωή. Τότε παρουσιάζονται πολλές ανωμαλίες στον οργανισμό οι οποίες επηρεάζουν το σώμα, τους ενδοκρινείς αδένες, το συκώτι, τη χολή, το πάγκρεας, το στομάχι. Το μεγάλο φάρμακο είναι να δοθεί κανείς στη λατρεία του Χριστού και τότε όλα θεραπεύονται. «Η αγάπη του Θεού όλα τα μεταβάλλει, τα μεταποιεί, τα αγιάζει, τα διορθώνει, τα αλλάζει, τα μεταστοιχειώνει». Ο Χριστός είναι η Ζωή. Θα είσαι στη Ζωή ή στον θάνατο.
Όσοι αγαπούν τον Χριστό, πάλι δεν έχουν δοθεί σ’ Αυτόν . Ενώ έχουμε «μεγάλη δύναμη», γιατί ο Χριστός είναι πιο δυνατός από τον Διάβολο. Αφού ο Χριστός είναι «το παν». Πρέπει να αγαπήσουμε πολύ τον Χριστό. Κυρίως οι μοναχοί, αλλά και πολλοί άνθρωποι, με ευκολία εύχονται «Καλό Παράδεισο».
Το λένε όμως τυπικά, χωρίς να ξέρουν τι λένε. Ο Χριστός είναι ο Παράδεισος και ο Παράδεισος είναι μέσα μας.
What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like