Από τι νηστεύουμε; τι πρέπει να τρώμε; και ποιες ημέρες καταλύεται η νηστεία;

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

 

Από τι νηστεύουμε; τι πρέπει να τρώμε; και ποιες ημέρες καταλύεται η νηστεία;

Μεταξύ των μακρών νηστειών του έτους η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο.
Από την πρώτη εβδομάδα (Καθαρά Εβδομάδα) και σε όλο το διάστημα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, νηστεύουμε με ιδιαίτερη αυστηρότητα.
Γενικός κανόνας της νηστείας, είναι ότι απαγορεύεται η κατανάλωση τροφών που έχουν αίμα, δηλαδή
(κρέας και ψάρι)ενώ παράλληλα απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά (γάλα-γιαούρτι-τυρί-βούτυρο,τα αβγά και το λάδι (αν και όχι η ελιά) και το κρασί.
Για την ακρίβεια, από λάδι και οίνο απέχουμε όχι μόνο Τετάρτες και Παρασκευές αλλά από Δευτέρα μέχρι και Παρασκευή. Το λάδι και ο οίνος επιτρέπεται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές. Αν ορισμένοι πρέπει να τρώνε λάδι και άλλες ήμερες (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη), αυτό θα πρέπει νά γίνεται μό­νο για συγκεκριμένους λόγους «δι” άσθένειαν σωματικήν»και ύστερα από έγκριση του Πνευματι­κού τους.
Νηστίσιμες τροφές είναι τα θαλασσινά. -Οστρακοειδή-μαλάκια όπως:( χταπόδι, καλαμάρι, γαρίδες, σουπιές, μύδια, στρείδια).
-Φρούτα και χυμοί. 
-Όσπρια όπως: (φακές ή φασόλια, ρεβύθια, μαυρομάτικα κλπ) –Λαχανικά: (σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι κλπ.)
-Ζυμαρικά, ρύζι, νιφάδες βρώμης, πολύσπορο ψωμί και ξηροί καρποί.

Εξαιρέσεις της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής:

-Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καταλύουμε και ψάρι (25 Μαρτίου).
-Των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων επιτρέπεται η κατάλυση οίνου και ελαίου (26 Μαρτίου).
-Την Κυριακή των Βαϊων καταλύουμε ψάρι.
-Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Σάββατο και την Κυριακή καταλύουμε υποχρεωτικά οίνο και έλαιο, με μία εξαίρεση: Το Μεγάλο Σάββατο, το μοναδικό Σάββατο του έτους που τα νηστεύουμε, γιατί είναι ημέρα αυστηρής νηστείας και μέγιστου πένθους.
-Επίσης νηστεύουμε από κάθε: μίσος, ασπλαχνιά , κακολογία, θυμό, υπερηφάνεια, ψέμα, πολυλογία…..κλπ!
Ο Ιερός Χρυσόστομος, αναφερόμενος στην Μεγάλη Τεσσαρακοστή, μας λέει ότι, την Αγία Τεσσαρακοστή νηστεύουμε όχι για το Πάσχα, όχι για το Σταυρό, αλλά για τις αμαρτίες μας, επειδή το Πάσχα δεν είναι υπόθεση νηστείας και πένθους, αλλά χαράς και ευφροσύνης. Τη Μεγάλη Εβδομάδα νηστεύουμε και συμπενθούμε και συμμετέχουμε στο εκούσιο Πάθος του Σωτήρος Χριστού μας με μία νηστεία πένθους και μετανοίας!!
Ευγενία Τ
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like