Κοινοποιείστε το άρθρο

Επιστολικό δελτάριο. Η μάχη των Γιαννιτσών στις 20 Οκτωβρίου 1912.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν τα υψώματα τριγύρω από τα Γιαννιτσά, ενώ οι Έλληνες βάδιζαν στην πεδιάδα με διεύθυνση Βορειοανατολική, κατανεμημένοι σε πέντε μεραρχίες. Η 2η Ελληνική Μεραρχία, ακολουθώντας τη δημόσια οδό, στάθμευσε στο Μπουργκάς σε σημείο όπου ο ποταμός, πλάτους 75 ποδών δυσκολεύει το πέρασμα. Οι Τουρκικές πυροβολαρχίες εμπόδιζαν στη γέφυρα τους Έλληνες να θέσουν σε δράση το πυροβολικό τους.
Η 3η Μεραρχία που κατείχε το δεξιό τμήμα της παράταξης συγκρούσθηκε με το Τουρκικό πυροβολικό.
Η 4η Ελληνική Μεραρχία απειλούσε το δεξιό τμήμα της παρατάξεως των Τούρκων.
Η ανεπιτυχής αντεπίθεση των Ελλήνων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της έντασης του Τουρκικού πυρός στο Μπουργκάς. Και οι Έλληνες επωφελήθηκαν από την απογευματινή ομίχλη, πέρασαν τη γέφυρα και πλησίασαν στις Τουρκικές θέσεις. Οι καιρικές συνθήκες έγιναν δυσχερέστερες, καθώς ακολούθησε βροχή. Μέσα στη νύχτα τα τάγματα των Ελλήνων έφτασαν στη γέφυρα και την αυγή με βροχή και ισχυρό βόρειο άνεμο επιτέθηκαν στους Τούρκους. Στη συμπλοκή του πεζικού οι ατυχείς Τούρκοι τράπηκαν σε υποχώρηση και αποδεκατίζονταν από τους Έλληνες.
Πολλές τουρκικές θέσεις καταλήφθηκαν με τη λόγχη και οι Τούρκοι, που ήταν αριθμητικά κατώτεροι, υποχώρησαν στη Θεσσαλονίκη, για να αποφύγουν την κύκλωση.

Επιστολικό δελτάριο. Φωτογραφία από τη μάχη στη λίμνη των Γιαννιτσών. Ο Τουρκικός στρατός στα Γιαννιτσά στρατοπέδευσε σε ένα δυσπρόσιτο σημείο. Στα βόρειά του υψωνόταν το όρος Πάικο. Στα δυτικά έρεε ο δύσβατος χείμαρος Μπαλίντζα, ενώ στα νότια απλωνόταν η ελώδης περιοχή της λίμνης των Γιαννιτσών.
Συγκεκριμένα Τούρκοι Αξιωματικοί και οπλίτες έσπευσαν συνωθούμενοι να αρπαχτούν σε διερχόμενη αμαξοστοιχία. Κατά τη διάρκεια της φυγής των πανικόβλητων Τούρκων οι Έλληνες διάβηκαν τη γέφυρα το ίδιο απόγευμα. Τα Τουρκικά στρατεύματα τράπηκαν σε άτακτη φυγή, απομακρυνόμενα από τα Γιαννιτσά. Μάταια ο Χασάν Ταχσίν πασάς έστειλε απόσπασμα ιππικού στη γέφυρα, για να φέρει πίσω τους φυγάδες. Ο στρατηγός (των Τούρκων) υποχρεώθηκε να μεταφέρει το στρατηγείο του από το Κουλάλαϊς στο Τοψίν (Γέφυρα) και να προετοιμάσει την τελευταία γραμμή της άμυνας πριν τη Θεσσαλονίκη.
Οι Έλληνες συνέλαβαν πολλούς αιχμαλώτους (περίπου 3.000) και στα χέρια τους περιήλθε πλούσια πολεμική λεία. Μετά τη μάχη των Γιαννιτσών ο δρόμος του Ελληνικού στρατού προς τη Θεσσαλονίκη ήταν ανοικτός.
Οι απώλειες του Ελληνικού στρατού στη μάχη των Γιαννιτσών ανήλθαν σε σχεδόν 200 νεκρούς και 800 τραυματίες (άλλες πηγές αναφέρουν συνολικά 2.000 νεκρούς και τραυματίες). Οι επιζώντες Τούρκοι των οχυρωμάτων, που είχαν καταληφθεί με επίθεση, είχαν όλοι αιχμαλωτισθεί και στα χέρια των Ελλήνων είχαν περιέλθει 14 εχθρικά πυροβόλα και δύο πολεμικές σημαίες. Η 6η μεραρχία, ειδικότερα, είχε αιχμαλωτίσει κατά την επίθεσή της ολόκληρο Τουρκικό λόχο με τους αξιωματικούς του και ολόκληρη πυροβολαρχία με άθικτα τα στοιχεία της. Ο αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος στην ημερήσια διαταγή του της 21ης Οκτωβρίου τόνιζε μεταξύ των άλλων: «η νίκη των Γιαννιτσών συμπληροί την του Σαρανταπόρου και αποτελεί διά τον Ελληνικόν Στρατόν νέον τίτλον τιμής και δόξης». Και είχε δίκιο: αν η νίκη του Σαρανταπόρου επέτρεψε στον Ελληνικό στρατό την κατάληψη της δυτικής Μακεδονίας, η νίκη των Γιαννιτσών άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διάβαση των Ελληνικών στρατευμάτων από τον Αξιό ποταμό, αντιτάσσοντας τις δυνάμεις τους στην περιοχή των Γιαννιτσών (19 και 20 Οκτωβρίου 1912). Τελικά, οι προσπάθειές τους απέτυχαν και υποχώρησαν σταδιακά προς τη Θεσσαλονίκη.

Επιστολικό δελτάριο. Γιαννιτσά: κατάληψη Τουρκικών εφοδιοπομπών.
Ο Ελληνικός στρατός πέρασε τον Αξιό και κινήθηκε, επίσης, προς τη Θεσσαλονίκη. Όταν ο Ταχσίν πασάς, αρχιστράτηγος των Τουρκικών δυνάμεων στη Μακεδονία, διαπίστωσε πως κάθε οδός διαφυγής είχε αποκλειστεί από τους Έλληνες, αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει. Την επομένη τα Ελληνικά στρατεύματα προήλασαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως σε άλλο σημείο συγκρούσεων οι Τούρκοι είχαν προβάδισμα: Η 5η Ελληνική Μεραρχία που λειτουργούσε ως πλαγιοφυλακή της στρατιάς, ενώ προσπαθούσε να κατευθυνθεί προς τη Φλώρινα, δέχτηκε επίθεση από Τουρκικές δυνάμεις και στράφηκε σε άτακτη φυγή κυρίως προς την Κοζάνη. (Μάχη του Αμυνταίου ή του Σόροβιτς 21/24 Οκτωβρίου 1912)
Ευτυχώς, η έκβαση της μάχης αυτής δεν είχε επιπτώσεις στην όλη εξέλιξη της ελληνικής προσπάθειας.
Η 5η Μεραρχία, τελικά, ανασυντάχθηκε στην Κοζάνη και κατευθύνθηκε προς το Μοναστήρι (Βιτώλια).