Καταγγελία: Οι οδηγίες του ΚΕΠΑ δεν περνούν ποτέ από τη (ΔΙΑΥΓΕΙΑ) παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Καταγγελία: Οι οδηγίες του ΚΕΠΑ δεν περνούν ποτέ από τη (ΔΙΑΥΓΕΙΑ) παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.

Δεν μας κάνει πια εντύπωση το γεγονός ότι τις εγκυκλίους που αφορούν τη λειτουργία διαφάνειας μέσα στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ο e-ΕΦΚΑ δεν τις περνάει ποτέ από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ (δεν έχουν λάβει ΑΔΑ) παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ.

Επίσης, δεν μας κάνει πλέον εντύπωση ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ο Συνήγορος του Πολίτη, παρά τις καταγγελίες μας εξακολουθούν να εθελοτυφλούν στην παρανομία και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, επιτέλους, δικαίωσε τον αγώνα μας για διαφάνεια, εκδίδοντας τη ΝΣΚ 123/2020. Ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ, μην έχοντας τη δυνατότητα να την αρνηθεί, αναγκαστικά την αποδέχτηκε. Κι έτσι εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από τον e-ΕΦΚΑ έτσι ώστε να χορηγούνται κατόπιν αιτήσεως οι τρισέλιδες αποφάσεις αναπηρίας με τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές.

Γιατί όμως ο e-ΕΦΚΑ δεν την περνάει πρώτα από τη Διαύγεια προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί; Γιατί παρανομεί για άλλη μια φορά; Μήπως επειδή προσπαθεί παράνομα να εμποδίσει την εφαρμογή της εγκυκλίου επειδή δεν θέλει με κανένα τρόπο να έρθουν στο φως πολλές παρανομίες;

Και γιατί, η ΕΣΑμεΑ, εφόσον την ενημερώνουμε κάθε φορά, αναρτεί και πάλι εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ που δεν έχει ΑΔΑ, χωρίς να καταγγέλλει την παρανομία που γίνεται εις βάρος των ΑμεΑ;

Για μια φορά ακόμα περάσαμε σε καταγγελία προς την ΕΑΔ κι αναφορά προς τον ΣτΠ.

 

Καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Έλαβε τον αριθμό πρωτοκόλλου: 653/11-1-2020

 

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Καταγγελία με θέμα: «Για άλλη μια φορά ο e-ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο που αφορά τα ΑμεΑ χωρίς να την περάσει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ»

 

Αξιότιμη Εθνική Αρχή Διαφάνειας!


Σας καταγγέλλουμε την παρανομία εκ μέρους του e-ΕΦΚΑ αφού ανάρτησε στην ιστοσελίδα του εγκύκλιο που ερμηνεύει νομολογία και νομοθεσία, δίνοντας σαφείς οδηγίες στους υπαλλήλους του (ενώ αποτελεί ίσως ειρωνεία το ότι το θέμα της εγκυκλίου αφορά εφαρμογή πρακτικής διαφάνειας) χωρίς όμως να την περάσει από το πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, χωρίς δηλαδή να λάβει αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (ΑΔΑ), ενδεχομένως κι από σκοπιμότητα, για να μην ισχύσει η εφαρμογή της, αφού σύμφωνα με τον ν. 4727/2020, άρθρο 78 «Ισχύς των πράξεων», παρ. 2, “Με εξαίρεση τις πράξεις της παρ. 1, οι λοιπές πράξεις του άρθρου 76 αναρτώνται στο διαδίκτυο κατά τα οριζόμενα στο παρόν Κεφάλαιο και ισχύουν από την ανάρτησή τους στον δικτυακό τόπο «Διαύγεια»”, κι εφόσον για εννιά ολόκληρα χρόνια ο ασφαλιστικός οργανισμός εφάρμοζε επίμονα καθεστώς αδιαφάνειας, αποκρύπτοντας τα στοιχεία των ιατρών που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ, πάλι με παράνομη εφαρμογή εγκυκλίου (το υπ’ αρ. πρωτ. Π51/32/ 21-10-2014, έγγραφο) αφού δεν αναρτήθηκε ποτέ και πουθενά ενώ φυσικά δεν είχε ούτε ΑΔΑ. Σας την επισυνάπτουμε κι αυτή μαζί με την πρόσφατη εγκύκλιο.

Ο σύνδεσμος που οδηγεί στην εγκύκλιο: https://www.efka.gov.gr/sites/default/files/2021-01/345925_23-12-2020.pdf

Για ποιον άραγε λόγο, ο e-ΕΦΚΑ, για ακόμα μια φορά, δεν περνάει από τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ τις εγκυκλίους που εκδίδει, ειδικά αυτές που αφορούν τις υπηρεσίες προς τα ΑμεΑ, παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί Διαύγειας;

Κατόπιν τούτου,
ζητείται η άμεση, κατεπείγουσα παρέμβαση εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας προκειμένου η εγκύκλιος e-ΕΦΚΑ, αρ. πρωτ. 345925, 23.12.2020, με θέμα, «Γνωστοποίηση αιτούμενων στοιχείων – ονομάτων ιατρών μελών Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α.», να αναρτηθεί χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση στη σελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ ώστε να λάβει ΑΔΑ για να μπορέσει να εφαρμοστεί απρόσκοπτα.

Ολοκληρώνοντας, παρακαλώ πολύ, όπως μου γνωστοποιήσετε άμεσα τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα λάβει η καταγγελία που σας υποβάλω (βάσει άρθρου 12, ν. 2690/1999).

Με εκτίμηση,
Ανδρέας Μπαρδάκης,

ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας για τα δικαιώματα των ΑμεΑ «Συνήγορος των ΑμεΑ»


Κοινοποίηση:

Νίκος Αντωνιάδης, νομικός ποινικολόγος

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like