Κράτος “Λερναία Ύδρα” που κατασπαράζει τα ΑμεΑ… Κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο…

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Κράτος “Λερναία Ύδρα” που κατασπαράζει τα ΑμεΑ… Κόβεις ένα κεφάλι και φυτρώνουν δύο…

Με νέα απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ το εξωιδρυματικό επίδομα μεταφέρεται από την αρμοδιότητα του Τμήματος Συντάξεων στο Τμήμα Παροχών Ασθενείας.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ e-ΕΦΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ

Σύμφωνα με το ΠΔ 8/2019, διαπιστώσαμε ότι στα Τμήματα Παροχών μεταφέρονται οι συντάξεις αναπηρίας (απονομές), τα εξωιδρυματικά επιδόματα και τα επιδόματα απολύτου αναπηρίας.

Στα Τμήματα Συντάξεων παραμένει η απονομή των κύριων συντάξεων (λογικά το ΠΔ εννοεί τις συντάξεις γήρατος & θανάτου).

Παραμένει όμως το ερώτημα, γιατί ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ εξέδωσε απόφαση μόνο για το εξωιδρυματικό επίδομα και όχι και για τις αναπηρικές συντάξεις και το επίδομα απολύτου αναπηρίας;

Τέλος, γιατί ο νομοθέτης έκανε αυτή την αλλαγή; Τα Τμήματα Παροχών είναι για τις παροχές ασθενείας. Τι σκοπεύουν να κάνουν με τις αναπηρικές συντάξεις;

Τι σημαίνει αυτό; Οτι το εξωιδρυματικό επίδομα παύει να αντιμετωπίζεται ως “τύπου σύνταξης” από τον e-ΕΦΚΑ,  γι’ αυτό και ο Διοικητής αποφάσισε ή ερμήνευσε ότι «Το δικαίωμα δεν μονιμοποιείται με ασφαλιστική κρίση».

Για να το πω πιο απλά: Ο διευθυντής του Τμήματος Παροχών Ασθενείας, ακόμα και για τις περιπτώσεις που μπορεί να υπάρχει απόφαση αναπηρίας ΚΕΠΑ εφόρου ζωής ΔΕΝ θα μονιμοποιεί την παροχή για το εξωιδρυματικό επίδομα. Δηλαδή, το ΑμεΑ, θα πρέπει να εξετάζεται ξανά και ξανά από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕΠΑ. Ακόμα και στην περίπτωση που μπορεί να λαμβάνει ταυτόχρονα και σύνταξη αναπηρίας εφόρου ζωής!

Σας ενημερώνω για τη σχετική εγκύκλιο, ελπίζοντας να “πάρουν μπροστά” οι οργανώσεις των ατόμων με παραπληγίες, κτλ. διότι αυτό είναι άδικο, είναι παράλογο, είναι άνιση μεταχείριση κι επιπλέον ταλαιπωρία για τα ΑμεΑ που έχουν παραπληγία, κτλ.

Δεν καταλαβαίνω σε τι και ποιον εξυπηρετεί μια τέτοια απόφαση…

Υ.Γ. για όσους ήδη το λαμβάνουν, με απόφαση διευθυντή του τμήματος παροχών/απονομής συντάξεων ως “εφόρου ζωής”, τους λέμε να μην φοβούνται διότι δεν μπορούν να αλλάξουν την απόφαση.

Πατήστε το παρακάτω σύνδεσμο να διαβάσετε την απόφαση 

Μεταφορά της αρμοδιότητας χορήγησης του εξωιδρυματικού επιδόματος

 

Υ.Γ.2 ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΩΙΔΡΥΜΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Πολλοί με ρωτούν τι να κάνουν.
Η συμβουλή μου είναι να ζητήσουν από τους αρμόδιους φορείς να δοθούν διευκρινίσεις για τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο υπ’ αρ. 5/2021.

α) Για ποιον λόγο το εξωιδρυματικό επίδομα μεταφέρθηκε από τις συντάξεις, που αντιμετωπιζόταν ως τώρα πολύ θετικά από τον e-ΕΦΚΑ, στις παροχές ασθενείας; Για ποιον λόγο η παροχή αναπηρίας να αντιμετωπίζεται ως παροχή ασθενείας; Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η μεταβολή;

β) Ως προς το σημείο που αναφέρεται το:

“Β. Διάρκεια – Λήξη δικαιώματος
1. Η παροχή χορηγείται μόνο για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα που ορίζεται στη Γνωμάτευση ως καταληκτική ημερομηνία της αναπηρίας.”.

Γιατί αναφέρεται ως “μόνο για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης”;
Ποια η χρησιμότητα της λέξης “μόνο”;
Στην υγειονομική κρίση ποιας συγκεκριμένα υγειονομικής επιτροπής αναφέρεται η εγκύκλιος;
Στις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ ή στις άλλες υγειονομικές επιτροπές του e-ΕΦΚΑ που κρίνουν μόνο για παροχές ασθενείας;

γ) Τι ακριβώς εννοεί η εγκύκλιος υπ’ αρ. 5/2021 εκεί που αναφέρει το εξής “2. Το δικαίωμα δεν μονιμοποιείται με ασφαλιστική κρίση.”;
Το δικαίωμα μονιμοποιείται τελικά, ναι ή όχι; Μονιμοποιείται με υγειονομική κρίση;
Αν ναι, τότε θα πρέπει να διευκρινιστεί.

Εύχομαστε να δωθούν οι κατάλληλες διευκρινίσεις ώστε να πούμε ότι άδικα ανησυχήσαμε…

 

Ανδρέας Μπαρδάκης,
δημιουργός της διαδικτυακής κοινότητας «Συνήγορος των ΑμεΑ»

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like