Πάτερ Αντώνιος: «Ο αντίποδας της αγάπης είναι ο φόβος. Και κυρίως, ο φόβος να αγαπήσω»

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Πάτερ Αντώνιος: «Ο αντίποδας της αγάπης είναι ο φόβος. Και κυρίως, ο φόβος να αγαπήσω»

 

Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το Μονογενή Του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ Αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια. (Ιωάννης 3:16)

«Αγαπητοί μου αδελφοί και συνοδοιπόροι η Αγάπη του Τριαδικού Θεού μας για τον άνθρωπο είναι ατέρμονη που στέλνει και φέτος τον Μονογενή Του Υιό να σαρκωθεί και να προσλάβει και την ανθρώπινη φύση για την σωτηρία μας.

Η Αληθινή Αγάπη ο Χριστός προσλαμβάνει την ανθρώπινη φύση για να κατατροπώσει τον φόβο που εμφωλεύει σ’ αυτή και εμποδίζει τον άνθρωπο ελεύθερα να αγαπήσει.

Ζούμε σε καιρούς δύσκολους γεμάτους φόβο και ανησυχία. Το προϊόν του φόβου είναι μια ζωή μετριότητας, χωρίς προκλήσεις και ρίσκα, χωρίς πάθος, χωρίς ενθουσιασμό. Να είσαι γεμάτος φόβο και παρόλα αυτά να μην σταματάς. Αυτός είναι ο νόμος.

Όλα όσα θέλεις είναι από την άλλη πλευρά του φόβου. Στο ερώτημα φόβος ή αγάπη απαντώ, παρόν. Στους φόβους μου απαντώ με το παρόν μου. Καθαρό και απαλλαγμένο απ’ αυτόν.

Κάποιοι πιστεύουν ότι το αντίθετο της αγάπης είναι το μίσος. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο αντίποδας της αγάπης είναι ο φόβος. Και κυρίως, ο φόβος ν’ αγαπήσω. Αν επιλέγουμε κατά την διάρκεια της ζωής μας να γεμίζουμε την ψυχή μας με φόβο, τότε δεν θα περισσεύει καθόλου χώρος για την αγάπη. Αντίθετα εάν ανοίξουμε το παράθυρο της ψυχής μας και την γεμίσουμε σε κάθε ευκαιρία με αγάπη, τότε δεν θα υπάρχει καθόλου χώρος μέσα μας για να αναπτυχθεί ο φόβος.

Υπάρχει γύρω μας τόση απογοήτευση και φόβος, σήμερα. Φόβος γιατί; Βγες από αυτό που ζεις και δες το σαν εμπειρία. Γιατί δεν είναι ο κόσμος σου έτσι όπως τον θες; Μήπως δεν τον αγαπάς πραγματικά;

Η αγάπη υπάρχει μόνο όταν ζεις στο τώρα, γιατί εκεί η αγάπη δεν έχει όρους και όρια. Εκεί, συνδέεσαι με την αγάπη του Θεού που δεν έχει αρχή και τέλος. Είναι χωρίς όρους. Με άλλα λόγια, ο φόβος είναι αγάπη με όρια. Κάθε τι με όρια είναι φόβος οπότε και η αγάπη που περιμένει επιστροφή έχει όρια.

Η αγάπη λοιπόν δεν περιμένει αντάλλαγμα, απλά είναι. Είναι εξάρτηση να περιμένεις την αγάπη από τον άλλον. Δεν χρειάζεται να μας αγαπήσει κανείς. Απλά να είμαστε αγαπήσιμοι, δηλαδή να είμαστε ολοκληρωτικά στο δόσιμο της αγάπης μας.

Στο τώρα συνδεόμαστε με την ψυχή μας και τον ίδιο το Θεό. Δεν φοβάσαι ότι παύεις να γνωρίζεις και γίνεσαι Σοφία. Γίνεσαι ειρήνη. Γίνεσαι σιωπή.

Ο Χριστός αθόρυβα και ταπεινά μέσα στην σιωπή έφερε την Αγάπη με την ενσάρκωσή Του. Ας κάνουμε κτήμα μας αυτήν την Αγάπη από φέτος, ΤΩΡΑ, δηλώνοντας παρών!»

π. Αντώνιος Παπανικολάου, Κιβωτός του Κόσμου

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like