Ποιες τροφές να τρως για υγιή και πιο νεανική επιδερμίδα

Τι πρέπει να τρώμε για υγιή και πιο νεανική επιδερμίδα

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ποιες τροφές να τρως  για υγιή και πιο νεανική επιδερμίδα

Στα 50 η επιδερμίδα αρχίζει να χάνει την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και τη λάμψη της. Η παραγωγή υαλουρονικού οξέος και πεπτιδίων μειώνονται αισθητά, ενώ οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες και η ξηρότητα είναι εμφανείς και συχνά έντονες.

 

Τι πρέπει να τρώμε για υγιή και πιο νεανική επιδερμίδα

 

Υπάρχουν ορισμένες τροφές που παρέχουν στο δέρμα τα συστατικά που χρειάζεται ώστε να είναι υγιές και να αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου και του περιβάλλοντος.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, όποια έρευνα που σχετίζεται με την προστασία της υγείας σου κι αν διαβάσεις, θα βρεις μέσα το «ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή». Θα έχει υποπέσει στην αντίληψη σου πως ό,τι τρώμε «χτίζει» και συντηρεί ζωτικά όργανα, όπως είναι η καρδιά και το συκώτι. Ή όπως είναι το μεγαλύτερο όργανο που έχουμε, το δέρμα μας.

Οι New York Times ζήτησαν τη συνδρομή δερματολόγων σε θέμα που αφορούσε το πώς τα τρόφιμα μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο μας. Όλοι τόνισαν πως εάν δεν έχουμε διαγνωστεί με κάποια ανεπάρκεια και δεν χρειαζόμαστε συμπληρώματα, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για το δέρμα μας είναι να του δίνουμε ό,τι χρειάζεται μέσω της τροφής.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τις τροφές και το δέρμα

Η Δρ Mary Wu Chang, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας και παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του University of Connecticut, εξήγησε πως «ορισμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν προφανή δερματικά προβλήματα». Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως ανεπάρκεια βιταμίνης C οδηγεί σε συμπτώματα όπως ο εύκολος μώλωπας, η κακή επούλωση πληγών και το τραχύ δέρμα.

«Η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα και αποχρωματισμό του δέρματος», πρόσθεσε η Δρ Chang.

Η Δρ Rajani Katta, δερματολόγος και κλινική καθηγήτρια στο Baylor College of Medicine, αναφέρθηκε σε μελέτη Ολλανδών που δημοσιεύτηκε το 2019. Σε αυτήν οι ερευνητές ανέλυσαν τα διατροφικά αρχεία και τις φωτογραφίες περίπου 2.800 ηλικιωμένων ενηλίκων. Οι περισσότεροι ήταν εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες.

Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες έτειναν να έχουν λιγότερες ρυτίδες από εκείνες που έτρωγαν περισσότερο κρέας και σνακ.

Άλλη εργασία που δημοσιεύτηκε το 2019 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στη Γαλλία που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος, συγκριτικά με όσες έτρωγαν άλλα πράγματα. Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της δίαιτας θα μπορούσαν να έχουν παίξει κάποιο ρόλο.

Η Δρ Katta αναφέρθηκε και στις δοκιμές που έχουν βρει ότι μεμονωμένες τροφές μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το δέρμα. «Για παράδειγμα, δύο μελέτες ανέφεραν ότι η κατανάλωση περίπου τριών κουταλιών της σούπας την ημέρα πελτέ ντομάτας, που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ένα αντιοξειδωτικό το οποίο ονομάζεται λυκοπένιο, προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου».

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι άλλες φυτικές ενώσεις –όπως αυτές που βρίσκονται σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, το τσάι, τη μαύρη σοκολάτα και ορισμένα βότανα και μπαχαρικά, με ενδεικτικά το γαρύφαλλο, την κανέλα και τη μέντα– ενδέχεται να προσφέρουν παρόμοια άμυνα. Προφανώς και η κατανάλωση τους δεν αναιρεί την ανάγκη να φοράμε αντιηλιακό.

Μπορεί η διατροφή να γιατρέψει δερματικές παθήσεις;

Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ορισμένες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν στη μάχη μας με τον χρόνο – και όχι μόνο. Μπορούν όμως να γιατρέψουν δερματικές παθήσεις;

Η Δρ Chang λέει πως «μερικές μικρές δοκιμές που διεξήχθησαν κυρίως σε έφηβους και νεαρούς άνδρες, διαπίστωσαν ότι η μείωση των ζαχαρούχων και αμυλούχων τροφών (αναψυκτικά, γλυκά, λευκά ψωμιά και ζυμαρικά) βοήθησε στην καταπολέμηση της ακμής. Ορισμένες αναφορές υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ή πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε σκόνη σχετίζεται με πιο σοβαρή ακμή».

Η Δρ Lauren Ploch, δερματολόγος στο Σακραμέντο, επισήμανε ότι έχει φανεί πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να ωφελήσει όσους πάσχουν από ψωρίαση.

Γενικά, υπάρχουν περιορισμένες αποδείξεις ότι οι διατροφικές αλλαγές μπορούν να θεραπεύσουν τις δερματικές παθήσεις. Ακόμα κι αν βοηθούν, δεν αποκλείεται κάποιοι να χρειαστούν φάρμακα.

Τι μπορεί να βοηθήσει

– Για πιο ελαστικό και πιο λαμπερό δέρμα

Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για υγιές δέρμα. Η κατανάλωση αρκετού νερού βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος και αυτό το βοηθά να φαίνεται πιο ελαστικό και πιο λαμπερό.

– Για βελτίωση της υφής

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι αναγκαία για την υγεία του δέρματος μας. Τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια μπορούν να βοηθήσουν να βελτιωθεί η υφή – και να μειωθεί η φλεγμονή.

– Για συντήρηση και αποκατάσταση του δέρματος

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη Α, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, περιέχουν τα θρεπτικά στοιχεία που βοηθούν το πρόσωπο μας να συντηρείται και να «διορθώνει» φθορές. Το προστατεύουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον ήλιο.

– Για την παραγωγή κολλαγόνου

Τρόφιμα όπως αυτά που είναι πλούσια σε Βιταμίνη C, αμινοξέα (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, θαλασσινά, αβγά, γάλατα, τυριά, γιαούρτια) και θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την παραγωγή κολλαγόνου. Δηλαδή, της πρωτεΐνης που γεμίζει και συντηρεί το δέρμα και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Παρεμπιπτόντως, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε διάσπαση του κολλαγόνου και στην ανάπτυξη ρυτίδων και χαλάρωσης του δέρματος.

– Για την ακμή και την ερυθρότητα

Η ανθυγιεινή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, σάκχαρα και τρανς λιπαρά μπορεί να προάγει τη φλεγμονή και άρα να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις. Αν την αποφύγουμε, δεν υποβοηθούμε την ακμή και την ερυθρότητα. Επίσης, η διατροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να οδηγήσει σε αιχμές του σακχάρου στο αίμα και να συμβάλει σε δερματικά προβλήματα, όπως είναι η ακμή.

– Για προστασία

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι ακτίνες UV.

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like