Σωτήρης Δανέζης: Επιστρέφει στο 25ο ΦΝΘ με δύο νέα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

Σωτήρης Δανέζης: Επιστρέφει στο 25ο ΦΝΘ με δύο νέα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο και το περιβάλλον

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Σωτήρης Δανέζης: Επιστρέφει στο 25ο ΦΝΘ με δύο νέα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο και το περιβάλλον 

Δύο νέες ταινίες ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη, με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και το περιβάλλον, θα δούμε στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το μεγάλου μήκους «Roofless Dreams» και το μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ «Fishing for Litter»

 

Δεκαπέντε χρόνια μετά το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στον δημιουργό της σειράς «Εμπόλεμη Ζώνη», ο έμπειρος δημοσιογράφος και σύμβουλος επικοινωνίας Σωτήρης Δανέζης επιστρέφει στις αίθουσες, ως σκηνοθέτης, για την πρεμιέρα του μεγάλου μήκους «Roofless Dreams» και του μεσαίου μήκους ντοκιμαντέρ «Fishing for Litter», το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 18.30, στην Αποθήκη 1, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

Τo «Roofless Dreams» στρέφει το βλέμμα σε εκείνους που όλοι μας έχουμε συναντήσει στην άκρη του δρόμου, αλλά κάποιοι επιλέγουν να τους προσπεράσουν βιαστικά. Σε ανθρώπους που κάποτε είχαν δουλειά, σπίτι, οικογένεια, φίλους και μία μέρα τα έχασαν όλα. Το ντοκιμαντέρ, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του «ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος», καταγράφει επί ένα χρόνο τις ιστορίες πέντε πρωταγωνιστών της επιβίωσης, οι οποίοι ζουν σε καθεστώς αστεγίας και εστιάζει στις προσπάθειες της ΑΜΚΕ «Emfasis» να τους στηρίξει και να τους κρατήσει στη ζωή, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Κακοποίηση, φυλακή, απώλεια αγαπημένων προσώπων, πολλές από τις «μάχες» τους μοιάζουν με τις δικές μας· το ίδιο συμβαίνει και με τα όνειρά τους.

Στο «Fishing for Litter» τέσσερις έμπειροι αλιείς, σαλπάρουν το ξημέρωμα από τα λιμάνια της Καβάλας, της Σάμου, της Χίου και της Λέσβου. Από παιδιά στις μηχανότρατες, τα τελευταία χρόνια παρατηρούν μία αλλαγή, σηκώνουν τα δίχτυα τους και φέρνουν στην επιφάνεια την ανησυχητική αλήθεια για την πλαστική ρύπανση που κρύβεται στον βυθό. Μαζί με άλλους 36 καπετάνιους αλιευτικών, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ψαρεύοντας Απορρίμματα» του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης», που έχει ως στόχο να συνδράμει την επιστημονική έρευνα, να ευαισθητοποιήσει την αλιευτική βιομηχανία και να προωθήσει αλλαγές στις πρακτικές διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Οι δύο νέες ταινίες του Σωτήρη Δανέζη, κάνουν πρεμιέρα το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 18.30, στην Αποθήκη 1, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like