10 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

 Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη, επισημαίνει τα λάθη που κάνουν οι περισσότερες μανούλες.

Τσεκάρετέ τα  λάθη σας  και προσπαθήστε να τα αποφύγετε… Κυρίως, αν είστε νέες μανούλες.

1. Υπερπροστατεύουν σε βαθμό εξάρτησης τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται άβουλα και αδρανή.

2. Ανησυχούν υπερβολικά για το οποιοδήποτε απόλυτα φυσιολογικό γεγονός και μεταδίδουν το άγχος τους στα παιδιά, κάνοντάς τα ανασφαλή.
3. Ενδίδουν με μεγάλη ευκολία στις πιέσεις των παιδιών και τους κάνουν τα χατίρια, οπότε κι εκείνα με τη σειρά τους γίνονται χειριστικά.
4. Νιώθουν αισθήματα
ενοχής και ανεπάρκειας (χωρίς λόγο), τα οποία εξισορροπούν με υπερπροσφορά υλικών αγαθών που δημιουργούν τάση για υπερκατανάλωση.

5. Επιμένουν σε ασήμαντα θέματα π.χ. αν θα φάει αρακά, αλλά αφήνουν απαρατήρητα σημαντικά όπως σεβασμό στα ζώα ή στο περιβάλλον ή δεν σπαταλάμε το νερό, κλπ.

6. Μιλούν στα παιδιά με υποκοριστικά ακόμη κι όταν έχουν μεγαλώσει και τα καθηλώνουν σε βρεφικό στάδιο, αντί να τα προωθήσουν να μεγαλώσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν.

7. Χρησιμοποιούν συγκρίσεις π.χ. κοίτα το ξαδερφάκι σου, τι ωραία που τρώει και ρίχνουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

8. Λένε πράγματα που δεν εννοούν π.χ. “δεν σ’ αγαπάω”, “θα φύγω και θα μείνεις μόνο σου”, μπερδεύοντας και ενοχοποιώντας το παιδί.

9. Κρύβουν από τα παιδιά την αλήθεια, τάχα για το καλό τους, διαταράσσοντας τη σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους.

10. Χρησιμοποιούν τιμωρίες αντί να επιβάλλουν συνέπειες, δημιουργώντας φόβο αντί σεβασμού και πονηριά αντί υπευθυνότητας.

Καλό είναι αυτές τις συμβουλές να τις εντάξετε στη ζωή σας και όταν πάτε να κάνετε κάτι από τα παραπάνω… να σκέφτεστε τις συνέπειες!

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like