13 Απριλίου 1924 ιδρύεται η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ)

13 Απριλίου 1924 ιδρύεται η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ)

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε σχεδόν στη μέση της άνοιξης του 1924 στην Αθήνα. Η απόφαση για τη δημιουργία της ΑΕΚ πάρθηκε στις 13 Απριλίου του 1924 στο μαγαζί αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα.

Όταν οι χιλιάδες των προσφύγων εκδιώχθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μικράς Ασίας το 1922 και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και άλλες περιοχές, εκτός από τα ελάχιστα πράγματα που έφεραν μαζί τους, μετέφεραν τις αξίες και τις ιδέες τους.

Μετά τον πρώτο καιρό της προσαρμογής στη νέα ζωή, όλα αυτά τα ιδανικά και την φλόγα της Πόλης, της Ιωνίας και του Ελληνισμού της Ανατολής, οι υπερήφανοι πρόσφυγες έψαχναν τον τρόπο να τα κρατήσουν ζωντανά. Και δεν άργησαν να τον βρουν.

 

Στις 13 Απριλίου 1924, μία παρέα ανθρώπων αποφάσισε να ιδρύσει ένα αθλητικό σωματείο το οποίο και θα αποτελούσε την κοιτίδα όλων των ηθικών αξιών και ιδεών της παράδοσης της Κωνσταντινούπολης. Βέβαια, όταν ο Κωνσταντίνος Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος) και οι πάνω από 40 παράγοντες υπέγραφαν το καταστατικό της ιδρύσεως, δεν πίστευαν ότι με αυτήν τους την ενέργεια έμελλε να σημαδέψουν την κοινωνική και αθλητική ζωή της χώρας, αλλά και εκατομμυρίων ανθρώπων που θα πίστευαν στον “Δικέφαλο Αετό” που ορίστηκε ως έμβλημα. Η ονομασία του Συλλόγου, Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, και τα χρώματα, κίτρινο και μαύρο, που συμβόλιζαν την ελπίδα και την απώλεια, έδιναν σάρκα και οστά στην “Ιδέα” της διατήρησης της μνήμης και το ταξίδι ξεκινούσε.

Με την ίδρυση του Συλλόγου δημιουργήθηκαν τα τμήματα του ποδοσφαίρου, της καλαθοσφαίρισης, του ανδρικού βόλεϊ και του στίβου, ενώ μέσα στην πάροδο των ετών ιδρύθηκαν τμήματα στα περισσότερα αθλήματα. Συγκεκριμένα, τα τμήματα που αγωνίζονται με τον “Δικέφαλο Αετό” στο στήθος σήμερα είναι: ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση (ανδρών-γυναικών), χειροσφαίριση, υδατοσφαίριση, στίβος, ξιφασκία, πυγμαχία, ποδηλασία, επιτραπέζια αντισφαίριση (ανδρών-γυναικών), ποδόσφαιρο σάλας, σκάκι, ράγκμπι, άρση βαρών, τοξοβολία, κολύμβηση και καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο.

«Σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί αθλητών προς συνέχισην του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι, καθώς και η διάδοσις της γυμναστικής και του φιλάθλου αισθήματος παρά τη νεολαία και ιδία τη εκ Κωνσταντινουπόλεως τοιαύτη, προς διάπλασιν αλκίμων σωμάτων, ψυχών θαρραλέων και χαρακτήρων ευγενικών, ικανών προς εκπλήρωσιν πάντων των προς την Πατρίδα, τα άτομα, την Κοινωνίαν και την οικογένειαν υποχρεώσεων, ενισχυομένης ούτω εν πνεύματι αμίλλης και αδιασπάστου εθνικής αλληλεγγύης της προόδου του Έθνους»…

Ως έμβλημα επελέγη ο δικέφαλος αετός και χρώματα το χρυσό και το μαύρο, εμπνευσμένα όλα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, με στόχο να θυμίζουν σε όλους τις ένδοξες αθλητικές παρακαταθήκες των Ελλήνων της Πόλης.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι:

 • Κώστας Σπανούδης
  Πρόεδρος και υπουργός αργότερα στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου
 • Νίκος Ελεόπουλος
  Αντιπρόεδρος και καθηγητής του Αθηναϊκού Κολλεγίου. Αυτός είχε παραχωρήσει στην Ένωση τα γραφεία της ΧΑΝ
 • Κώστας Δημόπουλος
  Γενικός Γραμματέας και παίκτης της ομάδας
 • Τιμολέων Ταγάρης
  Ταμίας
 • Μενέλαος Καροτσιέρης
  Σύμβουλος
 • Μίλτος Ιερεμιάδης
  Σύμβουλος

Θα ήταν ομολογουμένως παράλειψη αν δεν αναφέραμε ότι “ψυχή” του “Δικεφάλου Αετού” τότε ήταν η κόρη του Κώστα Σπανούδη, Αθηνά.

Μία ΑΕΚ η οποία μετά από πολύ καιρό δεν αρκείται στο να στέκεται με υπερηφάνεια και νοσταλγία στο ένδοξο παρελθόν της, αλλά μπορεί να κοιτάει και πάλι με αισιοδοξία στο μέλλον. Μπορεί και πάλι να λέει ότι το μεγάλο της ταξίδι στην ιστορία συνεχίζεται!

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

You may also like