Αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε, και το παιδί θα σας ακούσει!

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε, και το παιδί θα σας ακούσει!

Τα νήπια είναι οι χειρότεροι ακροατές και αυτό είναι γεγονός. Κατά βάση,αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ώστε να αντιλαμβάνονται όλα όσα τους λέτε. Έτσι, χρειάζεται να επαναλάβετε πολλές φορές αυτό που είπατε…

Κι όμως, υπάρχουν τρόποι να κάνετε το νήπιο να σας ακούσει!

Δείτε 7 πράγματα που πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο που μιλάτε, ώστε να σας ακούει πραγματικά!

Ενεργοποιηθείτε!

Βοηθήστε το νήπιο να καταλάβει τι του λέτε, πηγαίνοντας κοντά του. Όσο κι αν φωνάζετε από το άλλο δωμάτιο για να κάνει αυτό που του λέτε, δεν πρόκειται να σας ακούσει…

Επίσης, θα πρέπει να κατεβείτε στο ύψος του. Καθίστε στα γόνατα σας, ώστε τα μάτια σας να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια του παιδιού. Αυτό δείχνει ότι έχετε να πείτε κάτι σημαντικό και το “αναγκάζει” να σας δώσει σημασία.

Μην φωνάζετε

Το πρόβλημα με το ν α φωνάζετε σε ένα παιδί είναι οτι στην κυριολεξία καταστρέφεται την επικοινωνία σας μαζί του. Όσο πιο δυνατά μιλάτε, τόσο δεν σας ακούει! Αυτό δημιουργεί έναν αληθινό εφιάλτη για εσάς, το καταλαβαίνουμε. Η μόνη λύση είναι να μιλάτε σιγά. Κυριολεκτικά σιγά! Με αυτόν τον τροπο το παιδί αναγκάζετε να κάνει ησυχία για να σας ακούσει και ταυτόχρονα του δίνετε να καταλάβει οτι αυτό που λέτε είναι σημαντικό.

Πείτε το με απλά λόγια

Το παιδί σας έχει μόλις αρχίσει να κατανοεί οδηγίες. Όσο περισσότερο μιλάτε, τόσο λιγότερο καταλαβαίνει! Κι αν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε και αρνητικές προτάσεις, τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα… Μιλήστε λοιπόν με απλές προτάσεις και εξηγήστε όσο πιο απλά αυτό που θέλετε. Αντί να πείτε “το ξέρεις ότι δεν πρέπει να τρέχεις μέσα στο σαλόνι” πείτε “περπάτα ήρεμα, σε παρακαλώ”.

 

Δώστε εναλλακτικές

Μερικές δραστηριότητες είναι υποχρεωτικές. Πρέπει να ντυθεί για να βγει έξω – τελεία. Παρ’ όλα αυτά μπορείτε να δώσετε εναλλακτικές επιλογές στο παιδί σχετικά με το τι να φορέσει: “θέλεις την πράσινη ή την μπλε μπλούζα;” ή σχετικά με το που να πάτε: “θέλεις να πάμε στον παιδότοπο ή προτιμάς την παιδική χαρά;”

Δώστε πληροφορίες

Ακόμα και για ένα νήπιο, οι εντολές είναι εκνευριστικές. Ειδικά όταν έρχονται χωρίς αιτία!

Όταν λοιπόν δίνετε πληροφορίες, τους εξηγείτε το γιατί συμβαίνει κάθε τι. Αντί να αρχίσετε να φωνάζετε λοιπόν για τα παιχνίδια στον διάδρομο,  μπορείτε απλά να πείτε “το ξέρεις οτι υπάρχουν παιχνίδια στον διάδρομο;”. Στη συνέχεια, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να τα μαζέψει.

Εξηγήστε τις προσδοκίες σας

Αν πείτε στο παιδί “πλένε τα δόντια σου!” τους δίνετε ένα άνοιγμα. Στο μυαλό του παιδιού δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα! Οπότε η απάντηση που θα πάρετε θα είναι “όχι δε θέλωωω!”

Αν όμως πείτε “θέλω να πλύνεις τα δόντια σου” του δίνετε να καταλάβει ότι αυτή είναι η προσδοκία σας. Προσέξτε όμως, μην αρχίσετε τις απειλές μετά από αυτό!

Γίνετε πρώτα εσείς καλός ακροατής!

Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας. Όταν σας μιλάνε θα πρέπει να τα ακούτε, όση δουλειά κι αν έχετε! Ακόμη, θα πρέπει να τα ενθαρρύνετε ώστε να σας μιλάνε για τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους και εσείς να δείχνετε μεγάλη προσοχή σε όσα λένε!

Πολύ σύντομα, θα δείτε αποτελέσματα και το παιδί σας θα αρχίσει να ακούει!

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like