Χαρακτική – Ζωγραφική: αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Χαρακτική – Ζωγραφική: αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Χαρακτική – Ζωγραφική: αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο του μεγάλου Φεστιβάλ της πόλης Athens City Festival,*  παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του χαράκτη Νίκου Δεσεκόπουλου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, από τις11 Μαΐου έως τις 18 Ιουνίου 2023.

 

Η έκθεση Χαρακτική– Ζωγραφική. Αναδρομικήδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίαςτου Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και περιλαμβάνει έργα που δημιουργήθηκαν από το 1974 μέχρι και σήμερα.

Το εικαστικό του έργο, καρπός  προβληματισμών, προσωπικών στιγμών και βιωμάτων, περιλαμβάνει τις ενότητες:  Αιγαιοπελαγίτικη Αρχιτεκτονική, Ταξιδιωτικά, Ιστορία μιας καρέκλας, Το Ελληνικό καφενείο, Νεοκλασικά, Βάρκες, Δέντρα-φυτά ,Ηλεκτρισμός, Ανθρώπινη μορφή, Μικροχαρακτικά – ex libris – εικονογράφηση βιβλίων. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει 5 – 10 έργα, τα οποία δημιουργούνται σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σχέδια και χαρακτικά, σχεδιασμένα, χαραγμένα και τυπωμένα από τον ίδιο χαράκτη.

Ο Νίκος Δεσεκόπουλος, ένας γνήσιος «εργάτης» της τέχνης του, χάραξε τη δική του καλλιτεχνική πορεία κυρίως μέσα από τη μάχη του καλεμιού με το υλικό του. Στο χαρακτικό του έργο η ακρίβεια του σχεδίου, η αποφασιστική χειρονομία της χάραξης με το παιχνίδι του αυτοσχεδιασμού, είναι το ζητούμενο.

Μετατρέπει με μαστοριά το άγραφο ξύλο, ενώ ρόλο κλειδί στα έργα του έχει ο ήλιος που συμβολίζει το φως ή το «μάτι» του παρατηρητή ή και του Θεού, καθώς οι δημιουργίες του αποτελούν συνάμα μία προσωπική πρόταση, αλλά και μορφοποίηση της υπαρξιακής του αγωνίας.

Ο Δεσεκόπουλος υποστηρίζει τις παραδοσιακές τεχνικές της χαρακτικής και τυπώνει με το χέρι τις ξυλογραφίες του. Μέσα από τα έργα της αναδρομικής του έκθεσης παίρνουμε τη γνώση και την εμπειρία του παλιού «μάστορα»,  του καλλιτέχνη με αρετές, με ποιότητα δουλειάς, που είχε και έχει κάτι να πει.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει η Κάλλη Πετροχείλου, Εικαστικός, Έφορος της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον καλλιτέχνη την Πέμπτη 18.05 στις 18:00, την Κυριακή 28.05 στις 12:00, την Πέμπτη 8.06 στις 18:00 και την Κυριακή 11.06 στις 12:00

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023,
18:00-22:00
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου – 18 Ιουνίου 2023
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00, Δευτέρα
κλειστά
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων:
Κτίριο Α: Γερμανικού & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
Πληροφορίες: 210 5202420| www.opanda.gr

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like