Φολέγανδρος: Το νησί με την ανόθευτη ομορφιά και τους χαλαρούς ρυθμούς

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Εντυπωσιάζει με την ομορφιά της, γοητεύει με τους ήρεμους ρυθμούς της. Οι διακοπές στη Φολέγανδρο θα σας κάνουν κομμάτι μιας μεγάλης παρέας με φόντο το Αιγαίο.

Λίγα χρόνια πριν ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό στην καρδιά του Αιγαίου. Το μοιράζονταν λίγοι. Σήμερα όσοι την επιλέγουν σταθερά ως προορισμό, και είναι πλέον πολλοί, προσπαθούν να μην τη διαφημίσουν. Το νησί με την ανόθευτη ομορφιά και τους χαλαρούς ρυθμούς θα σας κάνει έναν από αυτούς. Οι πλατείες με τα τραπεζάκια πλάι στις παλιές εκκλησίες, ο κάθετος βράχος πάνω στον οποίο ισορροπεί η Χώρα, τα ρακόμελα και η αίσθηση της παρέας -όταν θα τραγουδάτε μαζί με όλους τους άλλους στα πεζούλια των μπαρ-  τα σπιτάκια με τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα, οι παραλίες με τα απίθανα νερά, όλα θα σας κάνουν πιστό φίλο και θεματοφύλακα της ομορφιάς της. Καλωσήλθατε στη Φολέγανδρο!

Αξίζει να δείτε στη Φολέγανδρο

Μια Χώρα στο χείλος του γκρεμού

Κτισμένη κατά το ήμισυ μέσα στο κάστρο στο χείλος του απόκρημνου γκρεμού, η Χώρα της Φολέγανδρου, μια από τις πιο όμορφες και καλοδιατηρημένες στο Αιγαίο, πλανεύει. Από το στηθαίο στην πλατεία της Πούντας η θέα στο χάος κόβει την ανάσα. Περπατώντας στην πλατεία Ντούναβη, στην Πιάτσα, στην πλατεία Μαράκι, ακουμπώντας τους ασπρισμένους τοίχους των κυκλαδίτικων σπιτιών και των παλιών εκκλησιών, δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά ζυμαρικά που τα λένε ματσάτα και τη μαγειρεμένη κάπαρη, θα γίνετε  αμέσως  μέρος αυτού του θαυμαστού μικρόκοσμου.

Το κάστρο της Φολέγανδρου

Στη στεγασμένη δίοδο του κάστρου «το Μεγάλο Σκιάδι», κρεμόταν άλλοτε η καμπάνα που χτύπαγε κάθε βράδυ, για να κλείσουν οι σιδερόπορτες. Σαν φτιαγμένα από λευκή πλαστελίνη, τα σπιτάκια της Κάτω Ρούγας έχουν πλαστικότητα απίστευτη. Και χρώμα μοναδικό. Θαυμάστε τα καθισμένοι στα ασβεστωμένα πλατύσκαλα και ύστερα περπατήστε μέχρι το κατώφλι της Παντάνασσας. Η θέα από εδώ φτάνει μέχρι τη Μήλο, τη Σίφνο, την Κίμωλο.

Ανέβασμα στην Παναγία

Ανεβαίνετε τα φαρδιά σκαλοπάτια, μετράτε, λαχανιάζετε, κοντοστέκεστε. Σε κάθε στροφή η θέα προς τη Χώρα γίνεται όλο και πιο μεγαλειώδης. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα βρίσκεστε στο προαύλιο της επιβλητικής εκκλησίας με τους τρεις τρούλους –ένα σπάνιο δείγμα αιγαιοπελαγίτικης ναοδομίας. Η φορητή εικόνα της Παναγίας φυλάγεται εδώ. Το Πάσχα η Φολέγανδρος βάζει τα καλά της και η εικόνα έχει την τιμητική της: λιτανεύεται σε όλο το νησί και τα σπίτια ανοίγουν τις πόρτες τους για να την υποδεχτούν. Θα είστε τυχερός, αν ακολουθήσετε το μοναδικό αυτό οδοιπορικό.

Μπάνιο στη θάλασσα όπως παλιά

Με τα πόδια, με καΐκι και σπανιότερα με όχημα θα γνωρίσετε τις παραλίες της Φολεγάνδρου με το ψιλό βότσαλο, την άμμο και τα διάφανα νερά. Αγκάλη, Άγιος Γεώργιος, Βάρδια, Λιβαδάκι, Χοχλύδια, Κάτεργο. Πάρτε μαζί σας προμήθειες και το βιβλίο σας και απολαύστε την παραλία, όπως την ξέραμε παλιά: χωρίς ξαπλώστρες, ομπρέλες και παγωμένο φρέντο…Οι παραλίες του νησιού θα σας αποζημιώσουν με τη φυσική ομορφιά τους.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Φολεγάνδρου

Τα μονοπάτια

Αν αθροίσετε το μήκος τους, θα το βρείτε υπερδιπλάσιο από τους ασφαλτόδρομους! Αγροτικό και κτηνοτροφικό νησί η Φολέγανδρος, δεκάδες τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι. Σε μεγάλα τμήματά τους είναι λιθόστρωτα. Περπατήστε τα – θα σας ταξιδέψουν στα ωραιότερα μυστικά του Αιγαίου…

Το λαογραφικό μουσείο της Φολεγάνδρου

Βρίσκεται στην Άνω Μεριά, τον μοναδικό οικισμό του νησιού εκτός της Χώρας, που διατηρεί την παραδοσιακή αγροτική φυσιογνωμία του. Θα γνωρίσετε τον τρόπο ζωής σε μια αυθεντική αγροικία ενός νησιού στις Κυκλάδες: θα δείτε το σπίτι, το κελάρι, τον φούρνο, το λιοτρίβι και τη χαρακτηριστική κυκλική  

Ο φάρος της Ασπροπούντας

Βρίσκεται στον κάβο Μίχελο και μπορείτε να τον προσεγγίσετε με τα πόδια. Άναψε για πρώτη φορά το 1912 και ο πύργος του έχει ύψος 11 μέτρα. Από εδώ, θα απολαύσετε την υπέροχη θέα, καθώς ολόκληρο το Αιγαίο απλώνεται στα πόδια σας!

Πηγη discovergreece.com

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like