Η Ευρώπη σε απευθείας σύνδεση με τους Δελφούς

by Newsroom

Η Ευρώπη σε απευθείας σύνδεση με τους Δελφούς για τον μουσικό μαραθώνιο – αφιέρωμα στον Betoven

Η Ευρώπη γιορτάζει τον Μπετόβεν και τις 9 Συμφωνίες του, σε 9 πόλεις με 9 συναυλίες, την Κυριακή 6 Ιουνίου, σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός που μεταδίδεται ζωντανά σε όλη την Ευρώπη.

Το Μέγαρο Μουσικής παρουσιάζει στο Αρχαίο Θέατρο των Δελφών τον διεθνούς φήμης Έλληνα μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή να διευθύνει την Ορχήστρα του musicAeterna. Είναι μία σημαντική μέρα για την Ευρώπη -λαμβάνοντας δε, υπόψη τη συγκυρία, την ώρα της πρώτης βαθιάς ανάσας από την περιπέτεια της πανδημίας, διπλά σημαντική- εξίσου μεγάλη για την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα μνημειώδες πρότζεκτ, στο οποίο δικαίως -και σύμφωνα με το ρεπορτάζ- ο τηλεοπτικός σταθμός Arte, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του σε συνεργασία με το ZDF (Κρατική Γερμανική Τηλεόραση), προσδίδει τη σημασία μίας παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές των Ευρωπαίων.

Το ταξίδι αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) και στις 8:00 το βράδυ της Κυριακής, η Ελλάδα παίρνει τη σκυτάλη από το Λουγκάνο της Ελβετίας και παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92, με τον σταρ Κουρεντζή και τους 55 μουσικούς της musicAeterna, σε μία στιγμή απόλυτης μυσταγωγίας στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, σε μία συναυλία χωρίς την παρουσία κοινού, παρά μόνο με τη συνδρομή 80 τεχνικών που θα στέλνουν εικόνα και ήχο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Με την Ορχήστρα συμπράττει η διάσημη Βερολινέζα χορογράφος Σάσα Βαλς, μία από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου χορού, η οποία ετοίμασε ειδικά για τη συναυλία στους Δελφούς, μια νέα χορογραφία σε παγκόσμια πρεμιέρα, ένα έργο με 12 χορευτές εμπνευσμένο από την κινησιολογία των αρχαιοελληνικών ιεροτελεστιών που βρίσκεται σε απόλυτη αρμονία με τον χώρο αλλά και τη μουσική του Μπετόβεν (II. Allegretto-Δεύτερο Μέρος της Έβδομης Συμφωνίας).

Πιο συγκεκριμένα, το ταξίδι στον υπέροχο κόσμο της μουσικής του Beethoven αρχίζει στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) από τη Βόννη και τη Γερμανία, με την Πρώτη Συμφωνία (Ορχήστρα Δωματίου Mahler-Daniel Harding [Nτάνιελ Χάρντινγκ]) και συνεχίζεται στις 15:00 με τη Δεύτερη Συμφωνία που παρουσιάζεται στο Δουβλίνο στην Ιρλανδία από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της χώρας υπό τον Jaime Martín.

Επόμενοι σταθμοί είναι το Ελσίνκι στην Φινλανδία, όπου στις 16:00 η Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας με μαέστρο τον Nicholas Collon θα ερμηνεύσει την «Ηρωική», το Λουξεμβούργο, η Φιλαρμονική του οποίου θα παίξει στις 17:00 τη Συμφωνία αρ. 4 υπό τη μουσική διεύθυνση του Gustavo Gimeno και κατόπιν η Πράγα, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας και τον αρχιμουσικό Steven Mercurio να έχουν στο πρόγραμμά τους την περίφημη Πέμπτη Συμφωνία.

Ακολουθoύν από το Λουγκάνο στις 19:00 η Ελβετική Ορχήστρα Δωματίου I Barocchisti και ο Diego Fasolis με την κοσμαγάπητη «Ποιμενική». Στις 20:00 τη σκυτάλη παίρνουν ο Θεόδωρος Κουρεντζής και η musicAeterna που ερμηνεύουν την Εβδόμη Συμφωνία στους Δελφούς, ενώ μία ώρα αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στο Στρασβούργο στη Γαλλία, όπου η Φιλαρμονική της πόλης υπό τον Marko Letonja παρουσιάζει τη Συμφωνία αρ. 8.

Τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας είναι η αριστουργηματική Ενάτη (22:00). Θα μεταδοθεί από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, με την ελληνικής καταγωγής αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Συμφωνική της Βιέννης.

Τη μετάδοση από κάθε διαφορετική πόλη «προλογίζει» ένα σύντομο βίντεο, μια οπτικοακουστική «καρτ ποστάλ», με παρουσιαστή έναν δημοσιογράφο από την εκάστοτε χώρα, ο οποίος βοηθά τον θεατή να εξοικειωθεί με τη μουσική ατμόσφαιρα της κάθε Συμφωνίας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα μαγευτικά τοπία και αξιοθέατα της κάθε περιοχής. Την ελληνική «καρτ ποστάλ» παρουσιάζει η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη.

Σημειώσουμε ότι το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει δωρεάν στο αθηναϊκό κοινό τη μετάδοση όλων των συναυλιών σε πραγματικό χρόνο από δύο γιγαντοοθόνες στον Κήπο του.

Η ροή του κοινού θα είναι ελεγχόμενη με δελτία προτεραιότητας (διαδικτυακή κράτηση στην ιστοσελίδα του Μεγάρου). Την προβολή θα μπορεί να παρακολουθήσει περιορισμένος αριθμός θεατών, με βάση τις ισχύουσες υγειονομικές οδηγίες.

Επίσης, οι συναυλίες θα είναι διαθέσιμες ζωντανά, μέσω δωρεάν streaming, και από την ιστοσελίδα του Μεγάρου. (περισσότερες λεπτομέρειες δείτε εδώ)

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

You may also like