ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ! Η έλλειψη βιταμίνης D ίσως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης

by Newsroom
0 comment

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ! Η έλλειψη βιταμίνης D ίσως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης

Πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει για τη σχέση της Βιταμίνης D και του COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, με τα εξής άρθρα:

  • Η βιταμίνη D ‘ασπίδα’ κατά του κορωνοϊού (Δημοσίευση άρθρου: 21/03/2020)
  • Μπορεί η βιταμίνη D να μειώσει τον κίνδυνο του Κορωνοϊού (COVID-19); (Δημοσίευση άρθρου: 03/05/2020)
  • Βιταμίνη D και COVID-19 (Δημοσίευση άρθρου: 25/05/2020)
  • Κορωνοϊός (COVID-19): Mία Ολιστική Προσέγγιση (Δημοσίευση video: 07/04/2020)

Η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης, είναι το συμπέρασμα μελέτης τριών καθηγητών του ΕΚΠΑ.

Η θεραπεία με βιταμίνη D έχει φανεί ότι μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), που συνοψίζουν τα δεδομένα από πρόσφατη μελέτη στο περιοδικό JAMA Network Open.

Οι συγγραφείς της μελέτης διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα και την πιθανότητα ανεύρεσης θετικής δοκιμασίας PCR για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν 489 ασθενείς με μέση ηλικία τα 49.2 έτη, ενώ το 75% ήταν γυναίκες και το 32% ανήκαν στη λευκή φυλή. Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D κατά το τελευταίο έτος ως ακολούθως: 124 (25%) εμφάνιζαν πιθανότατα ανεπάρκεια, 287 (59%) είχαν πιθανότατα επάρκεια και για 78 (16%) ασθενείς δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η κατάσταση επάρκειας βιταμίνης D.

Συνολικά, 71 ασθενείς (15%) είχαν θετική δοκιμασία PCR για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, μεγαλύτερη πιθανότητα για θετική δοκιμασία είχαν όσοι ασθενείς είχαν ηλικία πάνω από 50 έτη, δεν ανήκαν στη λευκή φυλή και εμφάνιζαν πιθανότατα έλλειψη βιταμίνης D.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών COVID-19 κρουσμάτων ήταν 21.6%, συγκριτικά με 12.2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης, ωστόσο τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι απαραίτητες για να διαλευκανθεί η πιθανή συσχέτιση καθώς και το πιθανό όφελος από χορήγηση βιταμίνης D σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

 

 

 

Πηγη logodiatrofis.gr

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

You may also like