Ο Χριστός της Αβύσσου: ένα βυθισμένο άγαλμα

by Newsroom
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ο Χριστός της Αβύσσου: ένα βυθισμένο άγαλμα

Πηγή εικόνας: femalevoice.gr

Ο Χριστός της Αβύσσου (ιταλικά: “Il Cristo degli Abissi”) είναι ένα βυθισμένο άγαλμα του Ιησού, φτιαγμένο από χαλκό και βρίσκεται στη Μεσόγειο θάλασσα στο Σαν Φουρτουόζο, ανάμεσα στα ιταλικά χωριά Καμόγκλι και Πορτοφίνο. Το εντυπωσιακό γλυπτό δεν βρέθηκε εκεί μετά από ναυάγιο, ατύχημα ή έντονο καιρικό φαινόμενο. Τοποθετήθηκε στο νερό στις 22 Αυγούστου το 1954 περίπου στα 17 μέτρα βάθος, έχοντας 2.5 μέτρα. Η μοναδική ιδέα ήταν του Ιταλού δύτη Duilio Marcante, με δημιουργό του αγάλματος τον Guido Galleti. Το άγαλμα τοποθετήθηκε στο σημείο όπου ο Dario Gonzatti, ο πρώτος Ιταλός που χρησιμοποίησε scuba gear, έχασε τη ζωή του το 1947.

 

Χριστός

Πηγή εικόνας: MyPhotoPics

Το άγαλμα απεικονίζει τον Χριστό να προσφέρει ευλογία ειρήνης με τα χέρια του και το κεφάλι του στραμμένα προς τον ουρανό. Οι φωτογραφίες του αγάλματος το κατατάσσουν ως ένα από τα πιο ανατριχιαστικά και ταυτόχρονα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα του κόσμου. Με το πέρασμα του χρόνου είχε διαβρωθεί από το θαλασσινό νερό σε αρκετά σημεία. Μια άγκυρα πλοίου κατέστρεψε το ένα από τα δυο χέρια του, ενώ στην επιφάνεια του αγάλματος είχε αναπτυχθεί θαλάσσια ζωή. Το άγαλμα αφαιρέθηκε από το νερό και αποκαταστάθηκε το 2003. Έπειτα, επέτρεψε στο νερό με καινούργια βάση τον Ιούλιο του 2004.

Υπάρχουν και αντίγραφα του, ένα στην Γρενάδα και ένα στην Νέα Υόρκη. Και τα δυο είναι τοποθετημένα κάτω από το νερό ακολουθώντας τον αυθεντικό Χριστό της Αβύσσου. Το άγαλμα του Ιησού στην Αμερική παρουσιάστηκε το 1962 στη Νέα Υόρκη στην Underwater Society και τρία χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Ζυγίζει περίπου 260 κιλά, ενώ η βάση ζυγίζει περίπου 9 τόνους.

Πηγή εικόνας: Xsa.gr

Ο Στίβεν Ουέιρ θέλησε να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό του φακό το χάλκινο άγαλμα και όπως τόνισε, η εμπειρία που έζησε θα του μείνει αξέχαστη. «Ήταν έμπνευση για μένα που είδα για πρώτη φορά τον Ιησού. Νομίζω ότι ο Χριστός της Αβύσσου, ευλογεί τα ψάρια και προστατεύει τους υφάλους».

Το μοναστήρι

Χριστός

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Το άγαλμα δεν αποτελεί το μοναδικό αξιοθέατο της περιοχής Σαν Φουρτουόζο. Κοντά στη παραλία βρίσκεται ένα παλιό μοναστήρι το οποίο είναι καλοδιατηρημένο και επισκέψιμο. Οι λουόμενοι, που το καλοκαίρι απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά, βρίσκουν καταφύγιο και σκιά κάτω από τις καμάρες του μοναστηριού. Χτίστηκε τον 10ο αιώνα από Έλληνες μοναχούς, αλλά η σημερινή του μορφή δεν μοιάζει με την αρχική, αφού έχει ανακατασκευαστεί αρκετές φορές. Σύμφωνα με την παράδοση, το χτίσιμο του μοναστηριού στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξε μετά από όνειρα πέντε μοναχών. Αναφέρουν πως είδαν τον μάρτυρα επίσκοπο Φουρτουόζο. Ο Φουρτουόζο θανατώθηκε στην Καταλονία κατά τη διάρκεια διώξεων χριστιανών υπό τον αυτοκράτορα Βαλεριανό. Ο μάρτυρας εμφανίστηκε στα όνειρα των μοναχών ζητώντας να θάψουν τα κόκαλα του στο σημείο που είναι χτισμένη η μονή. Ύστερα από χρόνια αποτελεί ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο.

Πηγή εδώ

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like