Ο ρόλος της εξωτερικής εμφάνισης στην επιλογή ερωτικού συντρόφου

by Newsroom
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ο ρόλος της εξωτερικής εμφάνισης στην επιλογή ερωτικού συντρόφου

Η εξωτερική εμφάνιση, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον.

Η ομορφιά εξυμνείται μέσα από τις τέχνες για χιλιετίες, ενώ η εφεύρεση της φωτογραφίας, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης αλλά και η κυκλοφορία περιοδικών ομορφιάς την ανέδειξαν ακόμα περισσότερο.

Ωστόσο, αυτό που διαφέρει στις μέρες μας, είναι ότι μέσα από τη δυνατότητα που μας δίνουν η σύγχρονη τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καθένας από εμάς, μπορεί, πλέον, να προβάλει την «ομορφιά» και τη σεξουαλικότητα του. Η ομορφιά είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που πέρα από το θαυμασμό και την έλξη που προκαλεί, αποτελεί κίνητρο προσέγγισης αλλά και σύναψης ερωτικού δεσμού. Αυτό, όμως, που θεωρούμε «ωραίο» ή ελκυστικό, εξαρτάται από τις επιμέρους υποκειμενικές προτιμήσεις του κάθε ατόμου αλλά και από τις διαφορετικές πολιτισμικές και κοινωνικές παραμέτρους της εκάστοτε κοινωνίας.

Ως κριτήριο για την επιλογή ή απόρριψη ενός ερωτικού παρτενέρ, η εξωτερική εμφάνιση συνδέεται στενά με τον όρο «σεξουαλική επιλογή».

Η σεξουαλική επιλογή, σύμφωνα με τους εξελικτικούς επιστήμονες, αναφέρεται σε μια μορφή «φυσικής επιλογής», όπου τα μέλη ενός βιολογικού φύλου επιλέγουν να «ζευγαρώσουν» με το αντίθετο φύλο, ενώ, παράλληλα, ανταγωνίζονται με άλλα μέλη του ιδίου φύλου για να τα αποκλείσουν από το να προσεγγίσουν το μέλος που εκείνα έχουν επιλέξει. Στη διαδικασία της σεξουαλικής επιλογής φαίνεται ότι επιδρούν ατομικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης τα οποία ονομάζονται δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά και σε αυτά επιδρούν διάφορες γεννητικές ορμόνες, όπως η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα.

 

Αυτά τα χαρακτηριστικά της εξωτερικής εμφάνισης αποτελούν «σήματα» γονιμότητας και υγείας. Συγκεκριμένα, μια σειρά από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πέρας των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρουν ότι για τους άνδρες πιο ελκυστικές είναι οι γυναίκες με χαμηλότερο ύψος από εκείνους και όσες διαθέτουν συμμετρικό πρόσωπο, πληθωρικό στήθος και χείλη, καθώς και χαμηλή αναλογία μέσης προς ισχίο. Αντίστοιχα και οι γυναίκες θεωρούν πιο ελκυστικούς άνδρες ψηλότερους από τις ίδιες, με υψηλό βαθμό συμμετρίας και αρρενωπά χαρακτηριστικά προσώπου, φαρδείς ώμους, σχετικά στενή μέση και κορμό σχήματος V. Τα χαρακτηριστικά αυτά, λοιπόν, αποτελούν ένα είδος επικοινωνίας μεταξύ των επίδοξων ερωτικών συντρόφων και απαντούν σε δυο βασικά ερωτήματα: α) πώς το άτομο «προωθεί» την αξία του ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης και β) πώς το ίδιο επιλέγει τον ερωτικό σύντροφο με την υψηλότερη αξία για εκείνο.

Παρόλα αυτά, είναι η εξωτερική εμφάνιση το πιο βασικό κριτήριο για την επιλογή συντρόφου;

Οι άνδρες φαίνεται πως εκτιμούν και αναγνωρίζουν την εξωτερική εμφάνιση περισσότερο από τις γυναίκες, παρόλο που διάφορες μελέτες υπογραμμίζουν ότι και για τα δύο φύλα η εμφάνιση είναι εξίσου σημαντική. Ενδεχομένως, τη θεωρούμε προσόν και για λόγους που δε συνδέονται με την εξελικτική πορεία του ανθρώπινου είδους. Ένας από αυτούς, είναι ότι συνδέουμε μια ευχάριστη εμφάνιση με περισσότερες αρετές. Για παράδειγμα, οι ελκυστικοί άνθρωποι αναμένεται να είναι πιο χαρούμενοι και να έχουν περισσότερες ευχάριστες εμπειρίες ζωής.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο καθένας μας μπορεί να επιθυμήσει να συνοδεύεται από ένα ελκυστικό άτομο, η ομορφιά για τους περισσότερους χρειάζεται μια οριοθέτηση. Αυτό σημαίνει, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν προτιμούν για ερωτικούς συντρόφους άτομα που είναι σε υπερβολικό βαθμό ελκυστικά ή όμορφα. Αντίθετα, αποζητούν να είναι επαρκώς ελκυστικά για τους ίδιους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εκείνοι που εξαρχής δεν ενδιαφέρονται για την εξωτερική εμφάνιση του άλλου ατόμου, αφού θεωρούν πρωταρχικής σημασίας άλλες αρετές, όπως η συναισθηματική επαφή, η επικοινωνία, η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια.

 

Η εξωτερική εμφάνιση, λοιπόν, είναι εκείνη που κυριαρχεί ανάμεσα στους λόγους που μας ωθούν στην επιλογή ερωτικών και σεξουαλικών συντρόφων.

Επιλέγουμε τα πιο ελκυστικά -για εμάς- άτομα βασιζόμενοι στα δικά μας κριτήρια, όπως έχουν διαμορφωθεί από πολλαπλούς παράγοντες. Βέβαια, ανεξαρτήτως του προσωπικού μας επιπέδου νοηματοδότησης του ελκυστικού, όσο γνωρίζουμε τον άλλο, ξεκινούν να μας «προκαλούν» και άλλες ιδιότητες, για παράδειγμα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Έτσι, η έλξη που αισθανόμαστε μεγαλώνει και γίνεται βαθύτερη, με αποτέλεσμα, η φυσική ελκυστικότητα να διαδραματίζει λιγότερο σημαντικό ρόλο, τόσο στη δημιουργία όσο και τη διατήρηση μιας συντροφικής σχέσης.

 

 

Βασιλειάδης Ηλίας

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like