Παιδί και βιβλίο, μια ξεχωριστή σχέση.

by Newsroom
Κοινοποιείστε το άρθρο

Παιδί και βιβλίο, μια ξεχωριστή σχέση.

Το διάβασμα ισοδυναμεί με ένα ταξίδι, αφού δεν γνωρίζει σύνορα.

 

Αποτελεί ένα μαγικό πέρασμα στον κόσμο της γνώσης, ενώ συνταξιδεύει με την ψυχαγωγία. Όποιο είδος λογοτεχνίας κι αν προτιμήσει κανείς, το σίγουρο είναι ότι μόνο κερδισμένος θα βγει, αφού το βιβλίο είναι ένας φίλος πάντοτε πρόθυμος να αφουγκραστεί τις ανάγκες μας και να σταθεί στο πλάι μας. Μαζί του κλαίμε, γελάμε, προβληματιζόμαστε, φιλοσοφούμε.

Κι αν το βιβλίο είναι πράγματι όλα τα παραπάνω, τότε γιατί δυσκολευόμαστε τόσο να πείσουμε τα παιδιά μας να στραφούν σε αυτό; Οι απαντήσεις ποικίλουν. Από τη μια το σύστημα εκπαίδευσης που δεν συμβάλλει καθόλου στην ανάπτυξη της αγάπης για το βιβλίο και το έχει ταυτίσει μόνο με τη σχολική γνώση και από την άλλη, το γεγονός ότι εμείς, οι μεγάλοι ενώ ξεκινάμε με φούρια να μυήσουμε τα παιδιά μας στον κόσμο του βιβλίου, κάπου στη διαδρομή… χανόμαστε. Πιστεύουμε συνήθως ότι μετά τα έξι χρόνια των παιδιών μας, εκείνα δεν έχουν ανάγκη να καθίσουμε μαζί τους και να ξεφυλλίσουμε παρέα το αγαπημένο τους βιβλίο, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι.

Το μυστικό για να αγαπήσει κανείς το διάβασμα είναι αναμφίβολα να ξεκινήσει κανείς αυτήν την… αιώνια φιλία από μικρός. Κοινώς, να δώσει κάποιος την ευκαιρία  σε ένα παιδί να διαβάσει και όχι μόνο. Δεν αρκεί να δώσει κάποιος ένα βιβλίο σε ένα παιδί, όπως και σε έναν ενήλικο. Πρέπει να διαβάσει κανείς ένα βιβλίο που θα του ταιριάζει ως ιδιοσυγκρασία, που να πιστέψει ότι είναι κοντά στα ενδιαφέροντά του και μετά, η διαδικασία αυτή να συνεχιστεί, ξανά και ξανά.

Μα αρκεί μόνο αυτό; Όχι, φυσικά. Το παιδί, που είναι στην πιο δημιουργική φάση της ζωής του, πρέπει να δει τον εαυτό του και ως δημιουργό. Να καταλάβει πως τα βιβλία είναι κομμάτια της αληθινής ζωής και όχι κάτι ξένο, κάτι απρόσιτο και μακρινό. Να μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του ως ήρωα ενός βιβλίου, ως συγγραφέα και μια μέρα, ποιος ξέρει;

 

Ως εκδότη… Στις εκδόσεις Υδροπλάνο προάγουμε τη φιλαναγνωσία, μέσα από μια σειρά δράσεων. Άλλωστε, πιστεύουμε πως πίσω από κάθε πετυχημένο παραμυθά, κρύβεται ένα ευτυχισμένο παιδί…

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like