Σπύρος Κοντούλης. Ο ήρωας Μικρασιάτης ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ

0 comment

Σπύρος Κοντούλης. Ο ήρωας Μικρασιάτης ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ

O Σπύρος Κοντούλης είχε γεννηθεί το 1915 και πέθανε το 1944, μόλις 29 ετών…

Ο ήρωας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ είχε ήδη κατακτήσει το νταμπλ του 1939 και το πρωτάθλημα του 1940, όταν ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, που διέκοψε την πορεία της μεγάλης τότε ΑΕΚ προς την συλλογή κι άλλων τίτλων.

Όπως συμβαίνει σε όλους τους πόλεμους έτσι και τότε σταμάτησε κάθε αθλητική δραστηριότητα με τους παίκτες των ομάδων να στέλνονται στα μέτωπα. Κάτι που συνέβη και με τον Σπύρο Κοντούλη που άνηκε στην ΑΕΚ. Ο Κοντούλης το 1935 πήρε μεταγραφή στην Ένωση από την Άμυνα Πειραιώς κατακτώντας με την Ένωση δύο πρωταθλήματα (1939, 1940), ενώ πρόλαβε να αγωνιστεί και με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.

Ωστόσο, ο πόλεμος διέκοψε την πορεία του. Ο Κοντούλης στάλθηκε στο μέτωπο, εκεί όπου τραυματίστηκε στο πόδι, αλλά κατάφερε να γίνει καλά. Όμως, η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Τον Απρίλιο του 1944 συνελήφθη στην περιοχή της Νίκαιας, όπου είχε επισκεφθεί τη μητέρα του και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα τον Ιούνιο του ίδιου έτους, στην προσπάθεια του να αποδράσει από το φορτηγό που τον μετέφερε για εκτέλεση από τις φυλακές Χαϊδαρίου στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, σκοτώθηκε από τις ριπές των κατοχικών στρατευμάτων.

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής επέδειξε δράση αντιστασιακή με αποτέλεσμα να συλληφθεί τον Απρίλιο του 1944 στη Νίκαια και να οδηγηθεί στο Χαϊδάρι, ενώ είχε ήδη εκτελεστεί κι ο μικρότερος αδελφός του Βασίλης (πριν είχε πολεμήσει στο μέτωπο κι είχε τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι).

Τον Ιούνιο του 1944 ενώ μεταφερόταν με καμιόνι στην Καισαριανή για εκτέλεση, στην περιοχή του Μετς πήδηξε στον δρόμο για να γλυτώσει κι εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους Γερμανούς.

Είχε γεννηθεί στα Βουρλά της Μικράς Ασίας και με την καταστροφή του 1922, ήρθε με την οικογένειά του, στα προσφυγικά της Νίκαιας.

 

Πηγές

https://mikrasiatis.gr/

https://www.enwsi.gr/

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

You may also like