Στρεπτόκοκκος Α: Ανησυχία στη Βρετανία για κρούσματα σε παιδιά – Αυξάνουν οι θάνατοι παιδιών

Στρεπτόκοκκος Α: Ανησυχία στη Βρετανία για κρούσματα σε παιδιά - Αυξάνουν οι θάνατοι παιδιών

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Στρεπτόκοκκος Α: Ανησυχία στη Βρετανία για κρούσματα σε παιδιά – Αυξάνουν οι θάνατοι παιδιών

 

Η ανησυχία για τον στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία μεγαλώνει, ενώ αυξάνει και ο αριθμός των παιδιών που νόσησαν και έφυγαν από τη ζωή.

Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον έξι παιδιά έχουν πεθάνει -μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά κάτω των 10 ετών στην Αγγλία- ανακοίνωσε ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Συνήθως οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι ήπιες, αλλά σε μικρό αριθμό περιπτώσεων οι ασθενείς μπορεί να νοσήσουν σοβαρά με διηθητική λοίμωξη. Το UKHSA διερευνά τα κρούσματα.

Αν και εξακολουθεί να είναι ασυνήθιστο, φέτος παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στρεπτόκοκκου της ομάδας Α, ιδίως σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα βακτήρια στρεπτόκοκκου της ομάδας Α είναι συνήθως ήπιες με συμπτώματα όπως πονόλαιμος ή δερματικές λοιμώξεις. Το μικρόβιο μπορεί επίσης να προκαλέσει οστρακιά, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, όπως γράφει το BBC.

 

Σε έναν πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στον οργανισμό -για παράδειγμα στους πνεύμονες και στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Τα στοιχεία του UKHSA δείχνουν ότι υπήρχαν:
  • 2,3 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά ηλικίας 1-4 ετών σε σύγκριση με μέσο όρο 0,5 το 2017 έως το 2019
  • 1,1 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά ηλικίας 5-9 ετών σε σύγκριση με τον προπανδημικό μέσο όρο των 0,3 την ίδια περίοδο του έτους

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας υψηλής περιόδου για τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α το 2017/18, σημειώθηκαν τέσσερις θάνατοι σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Στρεπτόκοκκος Α: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

 

Οι αξιωματούχοι της υγείας λένε ότι οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για μία λοίμωξη που ονομάζεται στρεπτόκοκκος Α, αφού παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο πέθαναν από αυτήν.

Δεδομένου ότι οι περιορισμοί του κορονοϊού χαλάρωσαν, υπάρχουν περισσότερες «ευκαιρίες» για την εξάπλωση λοιμώξεων όπως αυτή. Μάλιστα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν υπερβολικά, το εξαιρετικά μεταδοτικό βακτήριο που προκαλεί αυτή τη λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια και επιπλοκές, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α;

Είναι ένα βακτήριο που μερικές φορές βρίσκεται στο λαιμό ή στο δέρμα.

Πολλοί άνθρωποι το φέρουν ακίνδυνα χωρίς να το γνωρίζουν, αλλά μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλους που μπορεί να αρρωστήσουν.

Πώς μπορείτε να το κολλήσετε;

Οι άνθρωποι μπορούν να το κολλήσουν μέσω στενής επαφής και από βήχα και φτέρνισμα.

Τα κρούσματα μπορεί μερικές φορές να συμβαίνουν σε χώρους όπως σχολεία και οίκους ευγηρίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα είναι ήπια -πονόλαιμος ή δερματική λοίμωξη που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Όμως ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από πράγματα -και μερικά από αυτά είναι πιο σοβαρά. Ένα από αυτά είναι η οστρακιά, η οποία προσβάλλει κυρίως τα μικρά παιδιά και χρειάζεται αντιβιοτικά.

Τι είναι η οστρακιά;

Πρόκειται για ασθένεια που πρέπει να δηλωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να ενημερώνουν τις τοπικές ομάδες προστασίας της υγείας για ύποπτα κρούσματα. Αυτό γίνεται για να μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και να τεθούν υπό έλεγχο πιθανές εστίες.

Προκαλεί εξάνθημα και συμπτώματα που μοιάζουν με της γρίπης, όπως πυρετό, πονόλαιμο και πρησμένους αδένες στο λαιμό. Σε σκουρόχρωμο δέρμα το εξάνθημα μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί οπτικά, αλλά θα έχει μια αίσθηση σαν γυαλόχαρτο.

Κάποιος που έχει οστρακιά μπορεί να έχει αυτό που οι γιατροί αποκαλούν γλώσσα φράουλα -επειδή η εμφάνισή της μοιάζει λίγο με φράουλα.

Είναι ο στρεπτόκοκκος επικίνδυνος;

Πολύ σπάνια, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί επίσης να προκαλέσει κάτι που ονομάζεται διεισδυτική στρεπτοκοκκική λοίμωξη της ομάδας Α ή iGAS.

Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Η νόσος συμβαίνει όταν τα βακτήρια ξεπερνούν την ανοσολογική άμυνα του οργανισμού σας. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν είστε ήδη άρρωστοι ή λαμβάνετε θεραπείες, όπως ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο, που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Τα προειδοποιητικά σημάδια της διεισδυτικής νόσου περιλαμβάνουν:

  • πυρετός (υψηλή θερμοκρασία άνω των 38 βαθμών)
  • σοβαρούς μυϊκούς πόνους

Η επείγουσα, έγκαιρη ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.

Τι να κάνετε αν το παιδί σας είναι αδιάθετο

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να έχει συμπτώματα από στρεπτόκοκκος Α, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Ενημερώστε τον εάν έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον που έχει προσφάτως νοσήσει από στρεπτόκοκκο Α.

Υπάρχει εμβόλιο;

 

Όχι. Ο στρεπτόκοκκος Α αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

 

 

 

 

Πηγή: Ethnos.gr

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like