Συνέντευξη στον Πρόεδρο του λαογραφικού μουσείου «Γ Καραϊσκάκης» Μαυρομμάτι Καρδίτσας (βίντεο)

Κοινοποιείστε το άρθρο

Συνέντευξη στον Πρόεδρο του λαογραφικού μουσείου «Γ Καραϊσκάκης» Μαυρομμάτι  Καρδίτσας  (βίντεο)

Τo 7nea.gr σας παρουσιάζουν την συνέντευξη που πραγματοποίησε  ο δημοσιογράφος Κυριάκος Τσικορδάνος  στις 24 Μαΐου 2020 επισκεπτόμενος  το σπίτι του Αρχιστράτηγου  Γεωργίου Καραϊσκάκη και πήραν συνέντευξη από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού  Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ» κ. Δημήτρης Γιώτης μίλησε στην κάμερα Greekaffair.gr  και  για το που γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης, όπως επίσης και για το πως δημιουργήθηκε  το λαογραφικό μουσείο «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

H συνέντευξη είναι αφιερωμένη στον Ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Το Μαυρομμάτι από το 1977 υπάρχει ως πολιτιστικός σύλλογος με την επωνυμία Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου, «Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ». Πρόεδρος είναι ο κ. Δημήτρης Γιώτης ο οποίος δραστηριοποιείται σε πολλά πολιτιστικά δρώμενα του χωριού. Ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού διατηρεί με δικές του δαπάνες πλούσιο από αντικείμενα λαογραφικό μουσείο, και σπάνια εκθέματα που αφορούν τον Γ. Καραΐσκάκη.

Στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια στέκει επιβλητικά ο χάλκινος έφιππος ανδριάντας του Γ. Καραΐσκάκη, βάρους 2,5 τόνων έργου του Ακαδημαϊκού γλύπτη Γιάννη Παππά που στήθηκε εκεί το έτος 1990 έπειτα από πανελλήνιο έρανο. Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί στο Μαυρομμάτι το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο Καραϊσκάκης , το λαογραφικό μουσείο , και το μουσείο λαϊκής τέχνης της κυρίας Μελπομένης Τζιουβάρα.

Κάθε χρόνο ο σύλλογος του χωριού ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου προς τιμή του Γ. Καραΐσκάκη οργανώνει με την οικονομική στήριξη του Δήμου τις κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου τα “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ” με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ο πολιτιστικός σύλλογος συμμετέχει και οργανώνει εδώ στο χωριό, τις μεγάλες και καταξιωμένες πλέον σε όλη τη Θεσσαλία πολιτιστικές εκδηλώσεις “ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ” που γίνονται σε Νομαρχιακό επίπεδο από την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν μια εβδομάδα.

Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη που παραχώρησε o Πρόεδρος του λαογραφικού μουσείου «Γ Καραϊσκάκης» Μαυρομμάτι κ. Δημήτρη Γιώτη

 

 

ΠΗΓΗ Greekaffair.news

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like