Θα ναι σαν να μπαίνει Άνοιξη!

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Θα ναι σαν να μπαίνει Άνοιξη!

Ήρθε η πρώτη μέρα της Άνοιξης! Η εαρινή ισημερία θα συμβεί σήμερα το βράδυ στις 23:24 (ώρα Ελλάδας). Η εαρινή ισημερία είναι το αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια.

Σήμερα, 20 Μαρτίου είναι η εαρινή ισημερία 2023 για το βόρειο ημισφαίριο. Αντίστοιχα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά το φθινόπωρο.

Η Ελλάδα καθώς ανήκει στο βόρειο ημισφαίριο θα καλωσορίσει και αυτή με τη σειρά της την Άνοιξη.

Κάθε χρόνο, η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται μεταξύ 19 και 21 Μαρτίου, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, φέτος «έπεσε» στις 20 Μαρτίου.

Πότε θα… συμβεί η εαρινή ισημερία

Η στιγμή κατά την οποία οι ακτίνες του ηλίου θα πέσουν κατακόρυφα στον ισημερινό πρόκειται να λάβει χώρα στις 11:24 το βράδυ (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το «National Geographic», οι ισημερίες υπολογίζονται με βάση την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, ενώ ο λόγος που δεν πραγματοποιούνται κάθε χρονιά την ίδια ημέρα, οφείλεται στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Με βάση το ημερολόγιο αυτό, η διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους είναι στις 365,2425 ημέρες.

Τι είναι η εαρινή ισημερία

Σύμφωνα με την ετυμολογία της λέξης, την ημέρα της ισημερίας η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου η ίδια με εκείνη της νύχτας (12 ώρες την ημέρα, πάνω – κάτω, όπως αναφέρει και ο οργανισμός «Earth Sky»).

Συνολικά, μέσα σε ένα έτος, λαμβάνουν χώρα 2 ισημερίες: η εαρινή και η φθινοπωρινή. Η μια σηματοδοτεί την έναρξη της μετεωρολογικής άνοιξης και η άλλη του μετεωρολογικού φθινοπώρου, αντίστοιχα. Και στις 2 περιπτώσεις, η μέρα και η νύχτα διαρκούν από 12 ώρες, τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Από την άλλη, η έναρξη του χειμώνα και του καλοκαιριού προσδιορίζεται από δύο διαφορετικά φαινόμενα: το χειμερινό και το καλοκαιρινό ηλιοστάσιο. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, παρατηρείται και η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα του έτους, ενώ κατά το καλοκαιρινό η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα.

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα).

Στα σημεία των δύο πόλων δεν έχει έννοια η ισημερία, όπως στα σημεία του ισημερινού είναι διαρκής.

Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα κάθε τόπου, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό.

Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει.

Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κατακόρυφα στον ισημερινό.

Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας, αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου.

Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

  • Η εαρινή ισημερία αποτελεί την αφετηρία του ισχύοντος Περσικού ή Ιρανικού ημερολογίου και συμπίπτει με την Πρωτοχρονιά για τους Ιρανούς, αλλά και για πολλούς λαούς της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας.
  • Η επομένη της εαρινής ισημερίας είναι η πρώτη ημέρα του Ινδικού Εθνικού Ημερολογίου και Πρωτοχρονιά για τους Ινδούς.
  • Η εαρινή ισημερία είναι η αφετηρία για τον υπολογισμό της εορτής του Πάσχα, τόσο για τους Ιουδαίους, όσο και για τους Χριστιανούς.
  • Η εαρινή ισημερία είναι μία από τις σπουδαιότερες γιορτές στο καλεντάρι των νεοπαγανιστών, καθώς συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης.

Κι ενώ από αστρονομική άποψη η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, στην πραγματικότητα -όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες που μελετούν το περιβάλλον- εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ σε παλαιότερο του άρθρο που αφορούσε την εαρινή ισημερία του 2022 “στην Ελλάδα η μέρα της ισημερίας δεν συμπίπτει με την ημέρα όπου υπάρχει ακριβώς ίση ημέρα και ίση νύχτα. Η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μόνο στις περιοχές που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον Ισημερινό της Γης. Σε όσες βρίσκονται είτε πάνω – όπως η χώρα μας – είτε κάτω από τον Ισημερινό, η ίση μέρα-ίση νύχτα συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ‘ισημερία’. Έτσι, στην Αθήνα, για παράδειγμα, η οποία βρίσκεται 38 περίπου μοίρες βόρεια του Ισημερινού, η «ίση μέρα-ίση νύχτα» συνέβη ήδη πριν λίγες μέρες”.

 

Με πληροφορίες από
https://cycladesopen.gr/https://www.ieidiseis.gr/perivallon/

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like