Κοινοποιείστε το άρθρο
ΑΚΡΟΠΟΛΗ SOS: Να σωθεί από ποιους και με ποιους σωτήρες;
Το ερώτημα είναι άτοπο απλά και μόνο επειδή η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ) και η αντίστοιχη Υπηρεσία (ΥΣΜΑ) έχουν για δεκαετίες μεγάλη αναγνώριση διεθνώς.
Συνεπώς δεν προκύπτει ανάγκη να σωθεί η Ακρόπολη από την ΕΣΜΑ και την ΥΣΜΑ, ούτε να αναζητηθούν σωτήρες (1).
Ο τίτλος της πρωτοβουλίας ΑΚΡΟΠΟΛΗ SOS είναι απαράδεκτος για τους επιστήμονες και τους τεχνικούς που εργάζονται με βαθιά γνώση και υπευθυνότητα για την προστασία των μνημείων.
Στις 13/3 επισκέφτηκα την Ακρόπολη μετά από πολλά χρόνια με πρόσκληση του Μανόλη Κορρέ προκειμένου να πω τη γνώμη μου για την κατάσταση του βάθρου του Αγρίππα, την μνημειακή κατασκευή ύψους 14 μ., που παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση, 30 εκατοστά στην κορυφή του, προς την είσοδο (πύλη Μπελέ). Φυσικά είδαμε και τις νέες διαστρώσεις στις διαδρομές (φωτ. 1). Η γνώμη μου είναι ότι οι επιλογές για τη χάραξη, τις επιφάνειες και τα όριά τους είναι επιτυχείς• όχι μόνο δεν θίγουν τα ίχνη των αρχαίων κατασκευών, αλλά τα αναδεικνύουν. Το συγκεκριμένο μίγμα σκυροδέματος μου άρεσε περισσότερο από το προϋπάρχον (2).
Φυσικά κάθε επισκέπτης έχει αναφαίρετο δικαίωμα στο “μου αρέσει – δεν μου αρέσει” και κάθε ειδικός δικαίωμα στην κριτική, αλλά το SOS είναι αδικαιολόγητο. Άλλωστε για την αναγκαία ολοκλήρωση των διαμορφώσεων στην επιφάνεια του βράχου, κυρίως με χωμάτινο υλικό, όπως ήδη έγινε γύρω από το βάθρο του Αγρίππα, οι ειδικοί, ντόπιοι και ξένοι, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν θέση στο διεθνές συνέδριο που προγραμματίζει η ΕΣΜΑ για την παρουσίαση αυτών και μιας μείζονος επέμβασης: την ανακατασκευή της κλίμακας ανόδου στα Προπύλαια.
Τεράστια κυβερνητικά λάθη στην πολιτική για τον τομέα του Πολιτισμού έχουν δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα, που μας επηρεάζει όλους. Όμως είναι λάθος να φορτώνονται οι ευθύνες των κυβερνώντων σε όσους πασχίζουν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, πολύ περισσότερο όταν αυτοί δεν είναι διορισμένοι από τους κρατούντες της σήμερον.
ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Αφού με βάση τις χθεσινές αποφάσεις για το ιδιότυπο lockdown η Ακρόπολη είναι πρακτικά ανοιχτή μόνο για τους δημότες του Δήμου Αθηναίων:
* Να προβλεφθεί δωρεάν είσοδος στην Ακρόπολη για όσο διαρκεί το λοκντάουν.
Θα είναι ευκολότερο, τουλάχιστον για τους Αθηναίους, να αποκτήσουν μια προσωπική εικόνα για τις διαδρομές στο πλάτωμα της Ακρόπολης.
Φυσικά η ιδία πρόταση ισχύει για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους για λόγους “αποσυμπίεσης”
(1) Όπως στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1898 είχ καλέσει μια επιστημονική τρόικα από διακεκριμένους ξένους αρχιτέκτονες για να εποπτεύουν τα έργα στον Παρθενώνα: Έναν Άγγλο (F. Penrose) , ένα Γάλλο (L. Magne) και ένα Γερμανό (J. Durm).
(2) Η επεξήγηση γιατί είναι άστοχες οι διατυπώσεις για “τσιμεντάρισμα” της Ακρόπολης χρειάζεται ένα μεγάλο άρθρο, που δεν είναι για εδώ.
Πηγή Costas Zambas