Κοινοποιείστε το άρθρο
Αβοκάντο: η υπερτροφή που ενισχύει και προστατεύει καρδιά και ανοσοποιητικό
Το αβοκάντο κατάγεται από το νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα και οφείλει την ύπαρξή του στους αρχαίους Μάγια. Αν και όλοι ξέρουν τις ευεργετικές του ιδιότητες, ο καρπός που πρωτοέγινε γνωστός ως βουτυρόδεντρο, ανήκει στις τροφές που διχάζουν: άλλοι το λατρεύουν, άλλοι το μισούν.
Χάρη σε όλα τα παραπάνω, λοιπόν, το αβοκάντο είναι πραγματική υπερτροφή, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά και τους ιστούς ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυττάρων και στην ανάπτυξη των ιστών, κάνει καλό στο δέρμα και στα μάτια, βοηθά το νευρικό μας σύστημα, μειώνει την υπέρταση, έχει αντικαρκινική δράση, έχει αντιφλεγμονώδη δράση, κ.α.
Τι να προσέξεις όταν το αγοράσεις
Όταν τα βρίσκουμε συνήθως στον μανάβη ή στη λαϊκή είναι σκληρά και δεν γίνεται να καταναλωθούν την ίδια μέρα. Το καλύτερο είναι όταν τα αγοράσεις να τα αφήσεις σε ένα καλάθι έξω από το ψυγείο περιμένοντας μέχρι να μαλακώσουν. Με τον τρόπο αυτό όμως χάνουν κάτι από τη νοστιμιά τους και αποκτούν όταν τελικά τα κόβεις μαύρα στίγματα στο εσωτερικό τους. Ο πιο σωστός τρόπος για να αποφύγεις όλα τα παραπάνω είναι να τα τυλίξεις με το που θα τα αγοράσεις με εφημερίδα και να τα τοποθετήσεις σε ένα σκοτεινό συρτάρι ή ντουλάπι. Έπειτα, περιμένεις 2-3 μέρες και τα απολαμβάνεις ώριμα και φρέσκα σα να τά ‘χεις κόψει από το δέντρο!
Πώς να το απολαύσεις
Το αβοκάντο τρώγεται φυσικά και σκέτο σαν φρούτο ή ορεκτικό -ταιριάζει ιδανικά με λεμόνι και αλάτι- χρησιμοποιείται, όμως και στις σαλάτες, πράσινες ή μη. Μια πολύ νόστιμη σαλάτα το συνδυάζει με βραστά κολοκυθάκια, φλέικς παρμεζάνας και λαδολέμονο. Μια άλλη νόστιμη παραλλαγή του το θέλει λιωμένο σε ψωμί με λίγο αλατοπίπερο, ενώ μαζί με καυτερές πιπεριές, σκόρδο, κόλιανδρο, κρεμμύδι και λεμόνι γίνεται ένα υπέροχο ορεκτικό, το γνωστό σε όλους γουακαμόλε! Ταιριάζει ακόμα με τα θαλασσινά και με το αβγό, ενώ γίνεται μέχρι και φυσική ενυδατική μάσκα προσώπου: πολτοποιημένο το απλώνεις στο πρόσωπο για 10 λεπτά, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και στη συνέχεια ξεβγάζεις με άφθονο χλιαρό νερό.
10 τρόποι να απολαύσετε το αβοκάντο
Οι σαλάτες και τα σάντουιτς με αβοκάντο είναι από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές, όταν θέλουμε κάτι ελαφρύ, χορταστικό και πραγματικά υγιεινό. Συγκεντρώσαμε λοιπόν 10 νόστιμες προτάσεις για να το απολαύσετε. Και αν είστε λοιπόν λάτρεις του είδους, δοκιμάστε μία από τις παρακάτω συνταγές.
Ντομάτες γεμιστές με σαλάτα από αβοκάντο, γαρίδες, αβγό και κόλιανδρο
Γεμίζουμε ντομάτες με μια νόστιμη σαλάτα από γαρίδα, αβοκάντο και αβγό και φτιάχνουμε το πιο νόστιμο ορεκτικό ή μεζεδάκι για το ούζο.
Υλικά
- 6 μεγάλες ντομάτες, ανοιγμένες από πάνω κι αδειασμένες προσεκτικά από την ψίχα
- 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κυβάκια
- 300γρ. γαρίδα ψίχα βρασμένη
- 1 αβοκάντο, σε κυβάκια
- 2 αβγά βρασμένα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
- αλάτι
Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζετε τις γαρίδες: Χτυπάτε το χυμό και το ξύσμα των λάιμ με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε τις γαρίδες. Τις αφήνετε στο ψυγείο να μαριναριστούν. Με μια οριζόντια τομή κόβετε τα καπάκια από τις ντομάτες και τα φυλάτε στην άκρη. Με ένα κουταλάκι αδειάζετε προσεκτικά την ψίχα τους. Τις αλατίζετε εσωτερικά και τις βάζετε ανάποδα πάνω σε λαδόκολλα να στραγγίξουν από τα υγρά τους. Αφαιρείτε τα σποράκια και ψιλοκόβετε την ψίχα από τις ντομάτες. Την αναμιγνύετε με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και τα κυβάκια του αβοκάντο. Αλατίζετε και ανακατεύετε και τα ψιλοκομμένα αβγά και τον κόλιανδρο. Ανακατεύετε τη σαλάτα με τις γαρίδες και τη μαρινάδα τους. Μοιράζετε το μίγμα στις αδειασμένες ντομάτες, τις αραδιάζετε σε πιατέλα, πασπαλίζετε με επιπλέον κόλιανδρο και σερβίρετε.
Αβοκάντο με αρωματικό ελαιόλαδο
Μία διαφορετική σαλάτα με αβοκάντο, που μπορείτε να σερβίρετε και ως ορεκτικό. Μάλιστα είναι τόσο εύκολη και απλή συνταγή, ώστε την προτείνουμε και για πικ νικ, αφού το μόνο που θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας είναι ένα κοφτερό μαχαίρι και κουταλάκια για να απολαύσετε τα αβοκάντο.
Υλικά
- 3 αβοκάντο ώριμα
- 1 μικρό μπουκάλι αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζετε βαθιά την περιφέρεια των αβοκάντο κατά μήκος, φέρνοντας το μαχαίρι γύρω γύρω μέχρι να φτάσετε στο κουκούτσι τους. Τα πιάνετε ένα ένα και με τα δυο σας χέρια και τα στρίβετε σαν να θέλετε να ανοίξετε ένα βάζο. Τα ανοίγετε και αφαιρείτε το κουκούτσι τους. Τα απλώνετε σε ένα δίσκο. Στύβετε από πάνω το λεμόνι, περιχύνετε με μπόλικο ελαιόλαδο να γεμίσουν οι κοιλότητες των κουκουτσιών, πασπαλίζετε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε με ένα κουταλάκι του γλυκού.
Σουβλάκια κοτόπουλου με σουσάμι και σαλάτα αβοκάντο
Ένα πολύ νόστιμο μεζεδάκι για τη μπίρα σας, ιδανικό για τις καλοκαιρινές μαζώξεις με φίλους.
Υλικά
-
- 500γρ. φιλέτο κοτόπουλο από μπούτι, σε λωρίδες
- 2 κουτ. γλυκού σουσάμι
- ½ κουτ. γλυκού κουρκουμά
- λίγη πάπρικα γλυκιά
- λίγο καρδάμωμο κοπανισμένο
- 2 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
- ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη σαλάτα
- 1 αβοκάντο, σε καρεδάκια
- 1 αγγούρι μικρό, σε καρεδάκια
- 1 πιπερίτσα καυτερή μικρή, ψιλοκομμένη
- 3-4 κουτ. σούπας κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αναμιγνύετε σε μπολ το σουσάμι με το ξύσμα λεμονιού, τα μπαχαρικά, το σησαμέλαιο και λίγο αλατοπίπερο. Ρίχνετε μέσα στο μίγμα που ετοιμάσατε το κοτόπουλο και το γυρίζετε για να καλυφθεί παντού. Ύστερα το περνάτε σε ξυλάκια για σουβλάκια (βρεγμένα από πριν για να μην καούν στο ψήσιμο) και ψήνετε τα σουβλάκια στο φούρνο για 20 λεπτά περίπου. Περιχύνετε τo αβοκάντο με το χυμό του λεμονιού, προσθέτετε το αγγούρι, ραντίζετε με ελαιόλαδο και προσθέτετε την πιπερίτσα, τον κόλιανδρο και αλάτι. Σερβίρετε τα σουβλάκια μαζί με τη σαλάτα.
Λαβράκι σεβίτσε με αβοκάντο, αγγούρι, λάιμ και πιπεριές
Το σεβίτσε είναι ένα είδος ορεκτικού με ωμό ψάρι ψημένο μέσα σε χυμό από λάιμ ή λεμόνι με προέλευση από τη Λατινική Αμερική. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε εκτός από φρεσκότατο ψάρι, ένα κοφτερό μαχαίρι, κάμποσα ζουμερά λάιμς και μπόλικα μυρωδικά.
Υλικά
- 500γρ. λαβράκι φιλέτο χωρίς δέρμα (κομμένο σε μικρούς κύβους)
- 25γρ. πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 25γρ. πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
- 25γρ. πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 25γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 50γρ. αγγούρι ψιλοκομμένο
- 100γρ. αβοκάντο σε λεπτές φέτες
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κόλιανδρο φρέσκο
- 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού
- 1 κούπα χυμό λάιμ
- αλάτι
Διαδικασία
Μέσα σε ένα μπολ ρίχνετε τα κυβάκια του ψαριού και τα περιχύνετε με το χυμό του λάιμ. Αφήνετε το ψάρι σκεπασμένο να μαριναριστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο. Βγάζετε το λαβράκι από το σκεύος της μαρινάδας και το ανακατεύετε με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αβοκάντο. Σερβίρετε το ψάρι σε πιατέλα συνοδεύοντας με τις φετούλες του αβοκάντο.
Ένα υπέροχο ορεκτικό, δροσερό, με εξωτικό χαρακτήρα και άκρως καλοκαιρινό.
Υλικά
- 2 αβοκάντο κομμένα στη μέση και χωρίς το κουκούτσι
- 300γρ. γαρίδες μικρές βρασμένες και καθαρισμένες
- 1 μικρό ματσάκι εστραγκόν ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη (προαιρετικά)
- 8 κουτ. σούπας μαγιονέζα
- 2 λάιμ το χυμό από το πρώτο, και το δεύτερο κομμένο σε φέτες
- αλάτι
Διαδικασία
Με ένα κουτάλι σκάβετε και παίρνετε μέρος της σάρκας των αβοκάντο. Την ψιλοκόβετε μέσα σε ένα μπολ. Προσθέτετε το χυμό του λάιμ, τη μαγιονέζα, το λιωμένο σκόρδο (αν χρησιμοποιήσετε), τις γαρίδες και αρκετό από το ψιλοκομμένο εστραγκόν. Ανακατεύετε. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι αν το επιθυμείτε. Μοιράζετε το μίγμα στις εσοχές των αβοκάντο, σκορπίζετε από πάνω το υπόλοιπο εστραγκόν και γαρνίρετε με φετούλες λάιμ. Σερβίρετε αμέσως.
Πουρές αβοκάντο
Μια ωραία επιλογή για να συνοδεύσετε τα κρεατικά σας ή μπορείτε να μπει στο τραπέζι σε ρόλο ντιπ δίπλα σε τραγανά κριτσίνια.
Υλικά
- 5 ώριμα αβοκάντο
- χυμό από 1 λεμόνι
- 1 κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
- 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
Διαδικασία
Κόβετε κατά μήκος τα αβοκάντο στη μέση. Πετάτε το κουκούτσι και με ένα κουταλάκι βγάζετε τη σάρκα τους από τη φλούδα και τη ρίχνετε σε ένα μπολ. Περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και προσθέτετε το λιωμένο κρεμμύδι.
Μεταφέρετε το μίγμα στο μπλέντερ και το πολτοποιείτε. Αδειάζετε τον πουρέ στο μπολ και αλατίζετε. Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύετε απαλά και φυλάτε τον πουρέ στο ψυγείο. Σερβίρετε με κριτσίνια ή ψημένα κομμάτια τορτίγιας.
Μους σοκολάτας με αβοκάντο και σιρόπι αγαύης
Μια σοκολατένια μους με άρωμα εσπεριδοειδών και σιρόπι αγαύης που αντικαθιστά ιδανικά τη ζάχαρη.
Υλικά
-
- 2 αβοκάντο ώριμα, λιωμένα στο μπλέντερ
- 2 φύλλα ζελατίνης
- 180γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 2 κουτ. σούπας κακάο
- 1 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ
- 4 κουτ. σούπας βούτυρο
- ¼ κουτ. γλυκού εκχύλισμα πορτοκάλι
- 2 κουτ. σούπας μαύρο ρούμι
- 3 κουτ. σούπας Σιρόπι Αγαύης Sunny Via
- 400ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί
Για το σερβίρισμα
- ξύσμα σοκολάτας
- 1 πορτοκάλι χωρίς τη φλούδα και τη λευκή εξωτερική μεμβράνη, σε μικρούς κύβους
- χοντροκομμένα καρύδια
Διαδικασία
Mουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 10 λεπτά. Σε μπεν μαρί λιώνετε τη σοκολάτα, μαζί με το κακάο, τον καφέ, το βούτυρο, το εκχύλισμα πορτοκαλιού, το ρούμι και το Σιρόπι Αγαύης ανακατεύοντας συνεχώς με μία μαρίζ, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.Στραγγίζετε τις ζελατίνες και τις λιώνετε μέσα στο μίγμα σοκολάτας. Προσθέτετε το αβοκάντο και ανακατεύετε πολύ καλά, μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα. Τέλος προσθέτετε σιγά – σιγά την σαντιγί ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Μοιράζετε την μους σε ποτήρια ή μπολ και την φυλάτε στο ψυγείο να κρυώσει και να δέσει. Διακοσμείτε με τα φιλετάκια του πορτοκαλιού, λίγο ξύσμα σοκολάτας και τα καρύδια και σερβίρετε.
Brownie με αβοκάντο
Το λαχταριστό brownie στην πιο υγιεινή εκδοχή του, με αβοκάντο, σε συνταγή του Κωνσταντή Μπούκλη, η οποία ήταν μία από τις τρεις που διακρίθηκαν στην κατηγορία Γλυκά, του μεγάλου διαγωνισμού μαγειρικής Cook…Eat…Love…Share & Win.
Υλικά
- 450γρ. ψίχα αβοκάντο πολύ ώριμο (περίπου 2 μέτρια αβοκάντο)
- 115γρ. κακάο (1 συσκευασία)
- 80γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 αβγά
- 350γρ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες σε σκόνη
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο
- ½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζετε την ψίχα του αβοκάντο με τη ζάχαρη και το βούτυρο και το ανακατεύετε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Προσέχετε να είναι πολύ ώριμα τα αβοκάντο, ώστε να μη σχηματιστούν σβόλοι κατά το χτύπημα.
Προσθέτετε τα αβγά ένα-ένα και συνεχίζετε το χτύπημα.
Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο και λείο μίγμα. Τοποθετείτε το μίγμα σε ταψί, που έχετε καλύψει τη βάση του με χαρτί ψησίματος και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180oC. Αφήνετε να κρυώσει και το σερβίρετε σκέτο ή με παγωτό.
Ψητά παντζάρια με αβοκάντο, κατσικίσιο τυρί και σύγκλινο
Μια ασυνήθιστη παντζαροσαλάτα, νόστιμη και αποτοξινωτική, που συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του παντζαριού, με την κρεμώδη υφή του αβοκάντο και την μοναδική νοστιμιά του κατσικίσιου τυριού και του σύγκλινου.
Υλικά
- 4 παντζάρια μετρίου μεγέθους
- 2 αβοκάντο
- 1 φλιτζάνι κατσικίσιο τυρί
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο
- 150γρ. σύγκλινο Μάνης, σε κυβάκια
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC. Τυλίγετε τα παντζάρια ένα ένα σε αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα τους προσθέσετε μπόλικο αλάτι. Τα τοποθετείτε σε ταψί και τα ψήνετε για 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Ελέγχετε αν ψήθηκαν με ένα μαχαίρι, πρέπει να κόβονται πανεύκολα. Στη συνέχεια, τα βγάζετε από τον φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα αποφλοιώνετε με μαχαίρι και τα κόβετε σε φέτες ή κύβους.
Καθαρίζετε τα αβοκάντο και τα κόβετε σε κύβους. Βάζετε σε μπολ τα παντζάρια, το κρεμμύδι, το κατσικίσιο τυρί και το αβοκάντο και τα ανακατεύετε καλά.
Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σκόρδο και το σύγκλινο και σοτάρετε για 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε αμέσως το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και τον βασιλικό.
Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια περιχύνετε με αυτό τη σαλάτα σας στο μπολ. Ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.
Ζεστή πατατοσαλάτα με καλαμάρι και αβοκάντο
Μια σωστά φτιαγμένη πατατοσαλάτα μπορεί να γίνει άνετα και ένα χορταστικό αλλά ελαφρύ γεύμα. Προσθέτουμε καλαμάρι Naturel Altura, κρεμμύδι,κάππαρη και καρότο και γίνεται η απόλυτη σαλάτα της Σαρακοστής-και όχι μόνο.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες baby, πλυμένες καλά, με τη φλούδα τους
- 1 κονσέρβα Καλαμάρι Naturel ALTURA (370γρ.)
- 100ml Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, σε ροδέλες
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη, πλυμένη, στραγγισμένη
- 1 μέτριο αβοκάντο, χωρίς φλούδα και πυρήνα, σε κυβάκια
- 1 καρότο, χοντροτριμμένο
- ½ φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βράζετε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνετε και αφού κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε και τις μεταφέρετε σε μπολ. Τις κόβετε στη μέση.
Σουρώνετε τα καλαμάρια, αφαιρείτε το εσωτερικό τους κόκαλο και τα κόβετε σε ροδέλες. Τα ρίχνετε στο μπολ με τις πατάτες.
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε σε 1 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο όλο το κρεμμύδι για 1 λεπτό και το ρίχνετε στο μπολ με τις πατάτες. Προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανάλογο αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά. Σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.