Εκδήλωση Μνήμης: για την Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου ηρωίδα της εθνικής αντίστασης

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Εκδήλωση Μνήμης: για την Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου ηρωίδα της εθνικής αντίστασης

Την αγωνίστρια και ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου θα τιμήσουν η Προέδρος και τα μέλη  του κοινοτικού συμβουλίου Ψυχικού. 

Έτσι λοιπόν η πρόεδρος η Φαίνη ΧατζηαθανασιάδουΠρόεδρος της Κοινότητας Ψυχικού και μέλος του Δ.Σ. Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, όπως και τα μέλη του κοινοτικού Συμβουλίου Ψυχικού σας προσκαλούν την  Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 σε εκδήλωση μνήμης για την Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου ηρωίδα  της Εθνικής Αντίστασης στο κήπο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Θα μιλήσουν οι :

Νικήτας Κακλαμάνης:  ‘Α αντιπρόεδρος της Βουλής, Βουλευτής ‘Α Αθηνών

Φάνη Πάλλη-Πετραλιά τ. Βουλευτής:  ΝΔ  1985 2009 τ, Υπουργός μέλος του Διεθνούς ολυμπιακού κινήματος

Αθανάσιος Τσόβολος: πρόεδρος του «Συνδέσμου 1974»

Θα χαιρετήσουν οι :

Νίκος Κούκης:  πρόεδρος στο Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού

Μαρία Γιαννίρη:  πρόεδρος  της Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών

Λίγα Λόγια για το ποια ήταν η ηρωίδα  της Εθνικής Αντίστασης Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου

Η Σύλβια Αποστολίδου – Ιωαννίδου, γόνος ευκατάστατης αθηναϊκής οικογένειας, αποφοίτησε από το Αρσάκειο και σε ηλικία 18 ετών, το 1942, μπήκε στην Εθνική Αντίσταση.

Αφορμή, όπως είχε η ίδια διηγηθεί στην «Καθημερινή», η τυχαία επίσκεψη ενός Βρετανού αξιωματικού στο σπίτι της για να ενημερώσει την οικογένειά της για την τύχη της αδελφής της (που ήδη εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία και είχε φυγαδευθεί στην Αίγυπτο).

Έτσι η 18χρονη Σύλβια εντάχθηκε στη Force 133, την περίφημη βρετανική μονάδα δολιοφθορών, φέροντας την κωδική ονομασία «Πατ».

Το διαμέρισμα όπου διέμενε, επί της οδού Ακαδημίας 4, όπου βρισκόταν το οδοντιατρείο του πατριού της, έγινε συν τω χρόνο καταφύγιο Βρετανών.

Τα περιστατικά τρόμου πολλά. Μια φορά, οδηγούσε δύο νέο αφιχθέντες Βρετανούς αξιωματικούς από το βουνό προς την Αθήνα, όταν τους σταμάτησε γερμανική περίπολος. Οι επιβάτες, όπως είχε διηγηθεί στην «Καθημερινή», πάγωσαν από τον φόβο.

Η Σύλβια ή «Πατ», υπό το επιχειρησιακό της ψευδώνυμο, έδωσε στους δύο στρατιώτες ένα μπουκάλι κονιάκ, κι αυτοί άφησαν το αυτοκίνητο να συνεχίσει τον δρόμο του.

Τον δε Φεβρουάριο του 1944 φυγάδευσε τέσσερις Βρετανούς στρατιώτες που είχαν δραπετεύσει από τρένο που τους οδηγούσε ως αιχμαλώτους στη Γερμανία.

Με την πάροδο του χρόνου, τα καθήκοντά της διευρύνθηκαν. Έγινε επικεφαλής της Force 133 στην Αττική, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την παραλαβή όπλων και πυρομαχικών που κατέφθαναν από το βουνό αλλά και τη διανομή τους στις οργανώσεις. Ο οπλισμός φυλασσόταν σε έναν χώρο στα Πετράλωνα. Όπως αφηγείται η κ. Ιωαννίδου, είχε θέσει υπεύθυνο για τη φύλαξη τον γνωστό τότε παλαιστή Χάρη Καρπόζηλο. «Του είχα πει: “Πρόσεξε καλά, τσιγάρα και τέτοια, μη γίνουν τα Άνω Πετράλωνα άνω-κάτω Πετράλωνα”». Έλαβε και η ίδια έναν βαθμό επιχειρησιακής εκπαίδευσης, μαθαίνοντας τη χρήση ωρολογιακών μηχανισμών για βόμβες.

 

 

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like