Κοινοποιείστε το άρθρο
Καρπούζι: Oι 9 ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό του ανθρώπου
Όταν πρόκειται για μια καυτή καλοκαιρινή ημέρα, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα κομμάτι ζουμερό καρπούζι.
Και ενώ το καρπούζι μπορεί να φαίνεται σαν ένα απλό φρούτο, πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν πράγματι πολλά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή του.
Το καρπούζι, Citrullus lanatus, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ανήκει στην οικογένεια των βοτάνων Curcurbitaceae και είναι “ξαδέρφια” με το αγγούρι και την κολοκύθα. Υπάρχει από το 2.500 π.Χ και πράγματι αποτελείται από 92% νερό.
Γι’αυτό άλλωστε και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι εκτός από το να το καταναλώνουν σαν φρούτο, το μετέφεραν μαζί τους σε ναυτικές και άλλες αποστολές σαν αποθήκη νερού. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα διαδίδεται στην Ευρώπη μέσω των Αράβων.
Η ελληνική λέξη του φρούτου είναι “υδροπέπων” (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα “watermelon”) και η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”. Έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι το καρπούζι είναι σκέτο νεράκι, πρόκειται φυσικά για μια άποψη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ο χυμός του καρπουζιού είναι πλούσιος σε ζάχαρα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Η περιεκτικότητα του χυμού στα διάφορα στοιχεία επηρεάζεται από την ποικιλία τις καλλιεργητικές συνθήκες και βασικά από το βαθμό ωρίμασης.
Από μελέτες που έγιναν στο Εργαστήριό μας βρέθηκε ότι ο χυμός του καρπουζιού περιέχει ζάχαρα από 5% έως 8%. Αυτό σημαίνει ότι έχει λίγες θερμίδες. Στο εργαστήριο υπολογίσαμε ότι ένα κιλό καρπούζι περιέχει 100-200 μόνο θερμίδες. Το καρπούζι δεν παχαίνει, δυναμώνει και ομορφαίνει.
Διαβάστε παρακάτω τις 9 ευεργετικές ιδιότητες από την καθημερινή κατανάλωση καρπουζιού:
1. Υγιή καρδιά
Το καρπούζι οφείλει το κόκκινο χρώμα του στο λυκοπένιο, το οποίο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία . Αν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο, όπως το καρπούζι, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
2. Μείωση του σωματικού λίπους
Η κιτρουλίνη που βρίσκεται στο καρπούζι μετατρέπεται από τα νεφρά σε αργινίνη. Αυτή η μετατροπή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συσσώρευσης του λίπους στα λιπώδη κύτταρα του σώματος, κάτι το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.
3. Υγιή οστά
Το λυκοπένιο δεν είναι μόνο καλό για την καρδιά σας, αλλά είναι επίσης καλό και για τα οστά σας . Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσουν πραγματικά την υγεία των οστών σας ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα για οξειδωτικό στρες. Αυτό το είδος του στρες μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα τα οστά σας και να δημιουργηθούν ποικίλα θέματα υγείας.
4. Ενυδάτωση
Το καρπούζι έχει συνδεθεί με την ενυδάτωση, γιατί είναι γεμάτο με νερό. Είναι επίσης γεμάτο με ηλεκτρολύτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο.
5. Βελτίωση της όρασης και της υγείας των ματιών
Το καρπούζι σαν μεγάλη πηγή βήτα καροτίνης, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Επιπλέον περιέχει βιταμίνη C που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι για υγιή μάτια.
Το καρπούζι χρησιμοποιείται σε γρανίτες, σε φρουτοσαλάτες, συνδυάζεται με τυριά χαμηλών λιπαρών, με δημητριακά και κρύο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και σε αλκοολούχα ποτά.
6. Υγιή νεφρά
Το καρπούζι λειτουργεί ως φυσικό διουρητικό , το οποίο είναι εξαιρετικά επωφελές για τα νεφρά σας. Βοηθά το σώμα σας να ξεπλύνει τις τοξίνες που μπορεί να είναι επιβλαβής και βοηθάει να καθαριστεί το συκώτι. Το καρπούζι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά.
7. Βελτίωση της διάθεσης
Το καρπούζι έχει υψηλή ποσότητα βιταμίνης Β6 η οποία είναι σημαντική για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών που είναι υπεύθυνες για μια κατευναστική διάθεση. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είστε οξύθυμοι και θυμωμένοι, επιλέξτε μία φέτα καρπούζι για να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τα νεύρα σας.
8. Βελτίωση της ανδρικής γονιμότητας
Υπάρχουν διάφορες μελέτες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στους άνδρες, καθώς και να βελτιώσει της κινητικότητά τους. Εσείς που μπορεί να αγωνίζεστε με την απόκτηση ενός παιδιού, δοκιμάστε να προσθέσετε το καρπούζι στη διατροφή σας.
9. Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο
Oπως η σεροτονίνη, η μελατονίνη και η ντοπαμίνη, ουσίες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε πολλές νευρικές λειτουργίες, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους, της φοβίας, του πανικού και γενικά συμβάλλουν στο να αισθανόμαστε καλά.