Κριτική Βιβλίου: Διαβάσαμε το Ιστορικό μυθιστόρημα «Φλόγα και Άνεμος» του Στέφανου Δάνδολου

by Μαρία Μπαντή
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Κριτική Βιβλίου: Διαβάσαμε το Ιστορικό μυθιστόρημα «Φλόγα και Άνεμος» του Στέφανου Δάνδολου από τις (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Ο συγγραφέας Στέφανος Δάνδολος, μετά το επιτυχημένο του εγχείρημα να ασχοληθεί με την μοναδική ιστορία του Ίων Δραγούμη και της Πηνελόπης Δελτα, αυτή τη φορά καταπιάνεται με ένα άλλο μυθικό  ζευγάρι του εικοστού αιώνα. Με τον έρωτα μεταξύ της ανυπέρβλητης Κυβέλης Αδριανού, που δοξάστηκε και δόξασε το ελληνικό θέατρο, και του Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου..
Ένα υπέροχο και ευχάριστο βιβλίο, που βασίζεται σε ανεκδοτες επιστολές, πραγματικές μαρτυρίες, συνδυασμένες άριστα με  στοιχεία μυθοπλασίας..
Ξεφυλλιζοντας τις περίπου 500 σελίδες του βιβλίου, ξεφυλλιζεις συγχρόνως μια άλλη εποχή.. Την ζεις μέσα από τη ματιά του συγγραφέα..!!
Ίδιον του Στέφανου Δάνδολου είναι ο απόλυτα παραστατικός τρόπος που γράφει… Ένας τρόπος που τείνει να γίνει θεατρικός, καθώς είναι πολλές οι στιγμές που θέλεις να κάνεις εικόνα, τα όσα διαβάζεις!!!
Χωρίς να το καταλάβεις, βάσει μιας αφήγησης, ” στήνεις σκηνικά ” με το μυαλό σου!!!
Η ιστορία της Κυβέλης Αδριανού, και του Γεωργίου Παπανδρέου ξεκινάει στη Χίο το 1920. Αρχικά ζουν έναν φλογερό παράνομο έρωτα, ο οποίος καταλήγει σε γάμο, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν μέχρι το τέλος το ΜΑΖΙ.
Παρόλα αυτά, η Κυβέλη είχε εξομολογηθεί στην δισέγγονη της Βαλεντίνη, πως αν δεν είχε συναντήσει τον Γιώργη (της).. δεν θα είχε μάθει τι πράγμα είναι ο έρωτας.

Δεν θα ήξερε πως είναι η αγάπη, η ευτυχία, η βαθιά δυστυχία, το μίσος, η χαρά και ο ΠΟΝΟΣ..

Αυτή η γυναίκα, αυτή η εμβληματική πρωταγωνίστρια, που έπαιξε τους σπουδαιότερους ρόλους στο θεατρικό σανίδι, αυτή που σύμφωνα με κριτικές δεν έπαιζε τον πόνο. .. ΓΙΝΌΤΑΝ Ο ΠΟΝΟΣ, βίωσε στη ζωή της απόλυτα, όλα αυτά τα συναισθήματα…εξαιτίας του Γιώργη της . Τον Γερό της δημοκρατίας για όλους τους υπόλοιπους.

Ενός πολιτικού που διέφερε από τους άλλους (κατά την γνώμη της Κυβέλης)… 

Ήταν αυτός ο ποιητικός τρόπος ζωής του, που έκανε την διαφορά… Η λεπτότητα του να διακρίνει το δίκιο από το άδικο…!! Τον άνθρωπο που ακόμη και η κηδεία του έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη μαζική αντιδικτατορική κινητοποίηση του ελληνικού λαού.
Ήταν η πρώτη σημαντική διαδήλωση από την ημέρα του πραξικόπηματος.
Η Κυβέλη Αδριανού και ο Γ. Παπανδρέου δεν πήραν ποτέ διαζύγιο.
Από τη στιγμή που γνωρίστηκαν η μοίρα δεν φάνηκε ευνοϊκή μαζί τους.
Κι όμως ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία τους να είναι μαζί, που την φέρανε στα μέτρα τους.
Μία από τις τελευταίες σκέψεις της (που την παρηγορούσε) , ήταν ότι θα μείνουν μαζί για πάντα στον επόμενο κόσμο.
Η ζωή της Κυβέλης ήταν σαν μυθιστόρημα. Υπήρξε μια γυναίκα που είχε την τόλμη να αφεθεί, στην ομορφιά της ζωής, χωρίς άμυνες, χωρίς λογική!!!
Ήταν αυτή που πίστευε ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει μακριά από τον άνθρωπο που είναι το πεπρωμένο του!! 

 

” Η μοναδική πατρίδα είναι ο άνθρωπος που αγαπήσαμε με πάθος ”

           Κυβέλη 

 

 

 

 

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like