Πάσχα & Νηστεία

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Πάσχα & Νηστεία

Το Πάσχα πλησιάζει και οι περισσότεροι απο εμάς σκοπεύουμε να νηστέψουμε. Είτε νηστεύουμε ολη την σαρακοστή ή μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης νηστείας είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και από την αυξημένη κατανάλωση φυτικών τροφίμων, αλλά και νηστίσιμων θαλασσινών, όπως τα οστρακοειδή και τα μαλάκια.

 

Η νηστεία, θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ένα είδος «αποτοξίνωσης». Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά όταν ακολουθείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί στερούμε από τον οργανισμό μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να είναι και επικίνδυνο.

Ας μάθουμε λοιπόν κάποια βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της νηστείας:

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
Μειωμένα επίπεδα ουρικού οξέως, λόγω της μειωμένης πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης
Χαμηλότερο (πιθανόν) βάρος λόγω του αποκλεισμού ομάδων τροφίμων που ισχύουν στην περίοδο της νηστείας
Ισορροπία στις διατροφικές συνήθειες, λόγω μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, θαλασσινών και αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης
Καλύτερα επίπεδα σακχάρου εφόσον οι απλοί υδατάνθρακες καταναλώνονται λιγότερο ή με μέτρο
Καλύτερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης λόγω χαμηλής πρόσληψης νατρίου, μιας και καταναλώνονται λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα
Καλή λειτουργία του εντέρου λόγω πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου. Νηστίσιμα τροφίμα που είναι καλές πηγές αβεστίου: γαλακτοκομικά παράγωγα της σόγιας, μύδια, στρείδια, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξερά φρούτα (ειδικά σύκα), όσπρια, σουσάμι και ταχίνι

Σημαντικές ελλείψεις ψευδαργύρου με συνέπεια την μείωση παραγωγής αντισωμάτων, μείωνοντας τις άμυνες του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε θαλασσινά όπως τα στρείδια και τα μύδια, σε ξηρούς καρπούς όπως φουντούκια, φιστίκια και καρύδια, στα ρεβίθια, τον αρακά και στα δημητριακά ολικής άλεσης π.χ. ψωμί.

Μειωμένη πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης λόγω του αποκλεισμού του κρέατος. Ο συνδυασμός φυτικής πρωτεΐνης και δημητριακών ολικής αλέσεως είναι απαραίτητος για να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε υψηλής βιολογικής αξίας φυτική πρωτεΐνη που είναι εφάμμιλη της ζωικής .Π.χ. φακές με ρύζι, όσπρια με ξηρούς καρπούς κτλ.

Η μη κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με τη μειωμένη πρόσληψη σιδήρου. Ο φυτικός σίδηρος απορροφάται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ, τανίνες, οξαλικό οξύ) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Έτσι, για παράδειγμα τροφές όπως τα φασόλια και οι φακές, ενώ περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου, αυτός είναι ελάχιστα εκμεταλλεύσιμος από τον οργανισμό μας.

 

Η απουσία κρέατος από τη διατροφή επηρεάζει και τη βιταμίνη B12. Η βιταμίνη B12 βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο κρέας (κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, θαλασσινά, γαλακτοκομικά), επομένως στη νηστεία προσλαμβάνεται και αυτή σε μικρές ποσότητες. Κατά την περίοδο της νηστείας βιταμίνη Β12 θα βρείτε σε θαλασσινά, γάλα σόγιας και δημητριακά.

Η παρατεταμένη νηστεία μπορεί να δημιουργήσει διατροφικές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά, μια εξ αυτών και η βιταμίνη D. Νηστίσιμα τρόφιμα που είναι καλές πηγές βιταμίνης D είναι τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D τρόφιμα, όπως το γάλα, τα δημητριακά και οι μαργαρίνες.

 

 

 

 

Με πληροφορίες της  Ευρωκλινικής Αθηνών 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like