Ποια είναι η σωστή babysitter για το παιδί μου;

0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Ποια είναι η σωστή babysitter για το παιδί μου;

Και έφτασε αυτή η δύσκολη ώρα που πρέπει να αποχωριστείτε το μωρό σας για να επιστρέψετε στη δουλειά.! Και ίσως τα πράγματα φαίνονται πιο εύκολα  εάν έχετε να ασχοληθείτε απλώς με κάποιες εξωτερικές δουλειές ή να απολαύσετε έναν καφέ, μια βόλτα, ψώνια  με τις φίλες σας…..αλλά εκείνο το 8ώρο στη δουλειά τι γίνεται; Γιαγιάδες και παππούδες στο χωριό, φίλοι ή άλλοι συγγενείς επίσης δεν μπορούν να βοηθήσουν. Η λύση λοιπόν είναι μια και ακούει στο όνομα baby sitter…

Το επόμενο βήμα για να διασφαλίσετε ότι η απουσία σας ή έξοδός σας θα είναι ομαλή και όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα πάντα για την πρόσληψη της πρώτης σας babysitter. Η επιλογή της κατάλληλης babysitter αποτελεί μια αρκετά δύσκολη υπόθεση για τον καθένα. Η φροντίδα των παιδιών είναι ότι πιο σημαντικό για τον άνθρωπο. Όταν λοιπόν παραστεί η ανάγκη να αφήσουμε την φροντίδα και την φύλαξή τους σε κάποιον τρίτο, τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται κάπως αγχωτικά.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, να σκεφτείτε, να δοκιμάσετε, να προετοιμάσετε για να κάνετε την όλη διαδικασία λίγο πιο εύκολη για εσάς και το μωρό σας.

Τι προσόντα πρέπει να έχει η κατάλληλη babysitter

 

Η κατάλληλη babysitter πρέπει να διαθέτει αρκετές γνώσεις και εμπειρία πάνω στην φροντίδα παιδιών στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατέχουν μια σειρά γνώσεων που μπορεί να καταστούν σωτήριες κατά την διάρκεια της φύλαξης του παιδιού σας. Ποια είναι λοιπόν αυτά τα προσόντα;

 1. Να γνωρίζει από μωρά και να έχει μια σχετική εμπειρία.
 2. Να έχει μια σχετική εκπαίδευση πάνω στο babysitting.
 3. Να γνωρίζει τα βασικά των πρώτων βοηθειών.
 4. Να κατέχει δίπλωμα οδήγησης σε περίπτωση που μια μετακίνηση είναι αναγκαία.
 5. Να διαθέτει τις κατάλληλες συστάσεις από προηγούμενους πελάτες.

Φυσικά μια babysitter μπορεί να μην φέρει όλα τα παραπάνω προσόντα, ειδικά εάν είναι στο ξεκίνημα της καριέρας της, ωστόσο όσο περισσότερα από αυτά κατέχει, τόσο πιο πιθανόν να σας αφήσει ικανοποιημένους.

Τι πρέπει να έχει σπουδάσει μια babysitter

Το βασικό προσόν για την κατάλληλη babysitter δεν είναι οι σπουδές της αλλά η εμπειρία και ο χρόνος προϋπηρεσίας στο συγκεκριμένο επάγγελμα. Ωστόσο υπάρχουν μερικές σπουδές που αποτελούν ένα ακόμη προσόν. Για παράδειγμα εάν η babysitter διαθέτει κάποιο πτυχίο από παιδαγωγική ή βρεφονηπιοκομική σχολή, πιθανόν να μπορέσει να ανταπεξέλθει καλύτερα στις ανάγκες ενός παιδιού. Επιπρόσθετα, ένα πτυχίο νοσηλευτικής σίγουρα θα βοηθούσε σε περίπτωση που χρειαστεί να παραστεί μια ιατρική φροντίδα ή το παιδί έχει κάποια χρόνια πάθηση.

Γνωρίζω

Τι είδους φροντίδα ψάχνετε; Είναι καλό να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι θα ζητήσετε από την babysitter να κάνει. Θα την χρειαστείτε για να βγείτε ένα βραδινό ραντεβού; Χρειάζεστε τη φροντίδα της ενώ εργάζεστε από το σπίτι για μερικές ώρες; ή θα την χρειαστείτε σποραδικά;

Δώστε στη babysitter σας μια ιδέα για το τι τελικά ψάχνετε, ώστε να σας ενημερώσει για το πρόγραμμά της και τη διαθεσιμότητά της. Φυσικά, η πρώτη φορά είναι πάντα μια δοκιμαστική πρόβα για να βεβαιωθείτε ότι ταιριάζετε η μία για την άλλη. Αλλά αν πάει καλά, γνωρίζετε ήδη αν είναι κάποια την οποία μπορείτε να καλέσετε ξανά ή αν θα χρειαστεί να βρείτε κάποια με περισσότερη διαθεσιμότητα.

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι το ιστορικό τους. Μη φοβάστε να ζητήσετε μια λίστα με αναφορές προηγούμενων οικογενειών για τις οποίες έχουν εργαστεί, για να ενημερωθείτε ή οτιδήποτε άλλο θέλετε να μάθετε.

Τι να ρωτήσω προτού την προσλάβω

Πριν συμφωνήσετε για την φύλαξη του μωρού σας, θα πρέπει να προβείτε σε ένα ραντεβού με την υποψήφια babysitter προκειμένου να της κάνετε μια σειρά ερωτήσεων. Καλό λοιπόν θα ήταν να επιλέξετε ένα ήσυχο μέρος ώστε να μπορείτε να συζητήσετε με ευκολία. Εν συνεχεία θα πρέπει να προβείτε σε μια σειρά ερωτήσεων τόσο για να σχηματίσετε μια πρώτη εικόνα για εκείνη όσο και για να ξεκαθαρίσετε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας. Μερικές από τις βασικές ερωτήσεις που θα πρέπει να κάνετε σε μια babysitter είναι:

 • Πόσο καιρό εργάζεται ως εσωτερική γυναίκα για παιδιά;
 • Ποια από τα προσόντα που αναλύσαμε παραπάνω διαθέτει;
 • Έχει εμπειρία με babysitting παιδιών στην ηλικία του δικού σας;
 • Σε τι δραστηριότητες μπορεί να συμμετέχει με τα παιδιά;
 • Μπορεί να τηρήσει τους κανόνες του σπιτιού; (αφού πρώτα της εξηγήσετε ποιοι είναι)
 • Πως χειρίζεται τις αρνητικές συμπεριφορές ενός παιδιού;

Θα πρέπει να σιγουρευτείτε αν μπορεί να ανταπεξέλθει βάση των ιδιαιτεροτήτων του δικού σας σπιτιού και του τρόπου που χειρίζεστε τα παιδιά σας έως τώρα. Για παράδειγμα αν μπορεί να μην τα αφήνει για πολύ ώρα μπροστά σε μία οθόνη, να τηρήσει τις διατροφικές τους συνήθειες, να μην καπνίζει, να συνυπάρξει με κατοικίδια εάν υπάρχουν κλπ.

Σκέφτομαι

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τις συνήθειες και τις ρουτίνες του μικρού σας. Υπάρχει κάτι που είναι τόσο σημαντικό που νομίζετε ότι η babysitter σας θα ήθελε να μάθει αμέσως; Ή υπάρχει κάτι που προσέχετε ιδιαίτερα για το οποίο θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η babysitter σας μπορεί να χειριστεί σωστά;

Αυτό μπορεί να είναι ορισμένες τροφικές αλλεργίες, συνήθειες ύπνου, δερματικές παθήσεις ή κάτι άλλο συγκεκριμένο για το παιδί σας. Το να κάνετε αυτές τις ερωτήσεις από την αρχή είναι σημαντικό για την ασφάλεια του παιδιού σας, ώστε να μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι η νταντά σας έχει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες.

Τι να της πω να προσέχει στο παιδί μου

Οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες κάθε παιδιού – μωρού είναι διαφορετικές. Θα πρέπει λοιπόν αν δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν το παιδί σας. Όσο κατάλληλη και αν είναι μια babysitter, αν δεν γνωρίζει τα βασικά για το παιδί που θα φροντίσει δεν μπορεί να ανταπεξέλθει και σωστά. Για παράδειγμα θα πρέπει να της μιλήσετε για:

 1. Τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού (τι του αρέσει και τι όχι).
 2. Τις ώρες που πρέπει  να κοιμάται.
 3. Γενικά το ημερήσιο πρόγραμμα που ακολουθεί έως σήμερα.
 4. Τυχόν αλλεργίες σε φαγητά ή άλλα προϊόντα.
 5. Θέματα υγείας (πχ. Άσθμα).
 6. Τι παιχνίδια του αρέσουν

Προσπαθώ

Αν είστε λίγο νευρικές με τη με την σκέψη της δοκιμής babysitter , προσπαθήστε να τους κάνετε ένα δοκιμαστικό και να είστε και εσείς παρών. Είναι απολύτως λογικό να είστε λίγο ανήσυχοι, αλλά το να τους δώσετε λίγο χρόνο μαζί με το μωρό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τους επιτρέψετε να συνηθίσουν ο ένας τον άλλον. Αυτό παρέχει επίσης την ευκαιρία σε οποιονδήποτε από εσάς να υποβάλετε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν και οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν από το επίσημο ξεκίνημα.

Προετοιμάζομαι

Αφού βεβαιωθείτε ότι η babysitter είναι κατάλληλη για την οικογένειά σας, βεβαιωθείτε ότι η οικογένειά σας ταιριάζει και σε αυτές. Ένας τρόπος για να κάνετε μια καλή εντύπωση στην babysitter είναι να έχετε τα πάντα όσο το δυνατόν πιο οργανωμένα γι’ αυτές. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους. Αν μπαίνατε στο σπίτι ενός ξένου για πρώτη φορά, τι θα χρειαζόσασταν για να νιώσετε έτοιμες και προετοιμασμένες εάν συμβεί κάτι ανά πάσα στιγμή;

Ακόμα και ως μαμάδες, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το παιδί μας να τα έχει κάνει πάνω του και να τρέχετε να ψάχνετε για μια εφεδρική πάνα και να επικρατεί ένα χάος. Εκτός από τα βρεφικά είδη, σημειώστε όλους τους σημαντικούς αριθμούς τηλεφώνου, τις επαφές έκτακτης ανάγκης (εκτός από εσάς και τον / τη σύζυγό σας), και προχωρήστε ακόμη περισσότερο και γεμίστε το ψυγείο με τα απαραίτητα προϊόντα γι’ αυτούς.

Γνωρίζουμε καλά πόση δουλειά χρειάζεται για να φροντίσουμε τα δικά μας παιδιά, οπότε η διευκόλυνση για κάποιον άλλο θα τους αφήσει με ένα καλό συναίσθημα.

Κάνω

Από όλα σε αυτήν τη λίστα, αυτό θα είναι πιθανότατα το πιο δύσκολο για να τα βγάλατε πέρα. Αλλά αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω, βγείτε έξω και απολαύστε τον εαυτό σας. Σε αυτό το σημείο, έχετε κάνει όλες τις ερωτήσεις σας, δοκιμάσατε και έχετε προετοιμάσει όλα όσα θα μπορούσαν να χρειαστούν ενώ λείπετε. Τώρα, ανοίξτε το τηλέφωνό σας δυνατά και βάλτε το στην τσάντα σας και απολαύστε τον εαυτό σας.

Εάν αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε babysitter, μπορεί να είστε ταραγμένη, αγχωμένη και  να τους στέλνετε μηνύματα και να ρωτάτε αν όλα είναι εντάξει. Αλλά να ξέρετε ότι, αν κάτι ΔΕΝ ήταν εντάξει, θα ήσασταν οι πρώτες που θα το μαθαίνατε. Δώστε στον εαυτό σας τον κανόνα του διπλού τσεκαρίσματος-δηλαδή, να ελέγχετε το τι γίνεται δυο φορές ενώ λείπετε, αλλά όχι περισσότερο από αυτό. Ενημερώστε τη babysitter ότι είστε διαθέσιμές εάν χρειάζονται οτιδήποτε και εμπιστευτείτε ότι θα επικοινωνήσουν μαζί σας εάν είναι πραγματικά απαραίτητο. Εάν έχετε την ευκαιρία να βγείτε έξω, απολαύστε το και κάντε το καλύτερο για να μην ανησυχείτε.

Το να αφήσετε κάποιον άλλο να φροντίσει το παιδί σας είναι ένα μεγάλο βήμα στο ταξίδι της μητρότητας. Αλλά γίνεται όλο πιο εύκολο όσες πιο πολλές φορές το κάνετε. Το πρώτο άλμα είναι πάντα το πιο τρομακτικό, αλλά μόλις το κάνετε, θα αναρωτηθείτε τι σας πήρε τόσο πολύ στην αρχή.

Πόσο χρεώνει μια babysitter

Το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλλετε για την πρόσληψη μιας babysitter φυσικά δεν είναι συγκεκριμένο. Το συνολικό ποσό καθορίζεται πάντοτε από τις ιδιαιτερότητες και τις μοναδικές ανάγκες σας. Για παράδειγμα, μερικοί από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό κόστος για την πρόσληψη μιας babysitter είναι:

 1. Οι ώρες που θα χρειαστεί να εργαστεί.
 2. Οι ημέρες τις εβδομάδας που θα την χρειαστείτε.
 3. Η ηλικία του παιδιού που θα πρέπει να φροντίσει.
 4. Άλλες ιδιαιτερότητες που μπορεί να παρουσιάζει η φύλαξη του δικού σας παιδιού

Δικτυογραφία

https://nosileutikes-ypiresies.gr/

https://smilefamily.gr/

 

Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like