Πως η Νηστεία μπορεί να γίνει θεραπευτική για τον οργανισμό μας

by Newsroom
0 comment
Κοινοποιείστε το άρθρο

Πως η Νηστεία μπορεί να γίνει θεραπευτική για τον οργανισμό μας

Ο Παθολόγος Διαβητολόγος Γεώργιος Σπύρος μας εξηγεί για τα οφέλη της νηστείας στον οργανισμό μας!

 

Η νηστεία έχει συνδεθεί πολλές φορές με την αύξηση του βάρους. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν θέλουν να νηστέψουν καθώς φοβούνται πως θα χαλάσουν τη διατροφή τους.

Άραγε μπορούμε να νηστέψουμε χωρίς να ‘χαλάσουμε’ μια προσπάθεια απώλειας βάρους που έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό, ή να διατηρήσουμε το υπάρχων βάρος μας;
Υπάρχει κάποιο όφελος στον οργανισμό μας από αυτή τη διαδικασία;

Με μια πιο προσεκτική ματιά στα διατροφικά χαρακτηριστικά της νηστείας, θα δούμε πως είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, γεμάτη λαχανικά, φρούτα, ακατέργαστα δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες!

Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του παχέος εντέρου και στην απώλεια βάρους αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Επίσης, οι φυτικές ίνες σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα καθώς έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη του γεύματος, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών.
Η επάρκεια πρωτεΐνης στη διατροφή μας είναι πρωταρχικής σημασίας,  τόσο κατά τη διάρκεια της απώλειας όσο και στη διατήρηση του βάρους μας. Η πρωτεΐνη προστατεύει τη μυϊκή μάζα και έτσι συμβάλει στην μείωση της πιθανότητας επαναπρόσληψης βάρους σε σχέση με μία χαμηλών-πρωτεϊνών δίαιτα. Επίσης,  σταθεροποιεί την όρεξη μας καθώς αφομοιώνεται σταδιακά από τον οργανισμό συγκριτικά με τους υδατάνθρακες, κρατώντας μας χορτάτους για περισσότερη ώρα.  Η ενέργεια που χρησιμοποιεί το σώμα μας για την αφομοίωση και την απορρόφηση της είναι κατά 20-35% μεγαλύτερη συγκριτικά με τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά, διαδικασία που βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους!
Η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών  θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιοαγγειακών νοσημάτων, λειτουργεί αντιοξειδωτικά ενάντια σε ορισμένες μορφές καρκίνου, ενώ παράλληλα μας γεμίζει χρώμα και ενέργεια!
Η νηστεία μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους μόνο αν δεν δοθεί η απαραίτητη προσοχή στην επιλογή και την ποσότητα των τροφών και τον τρόπο μαγειρέματος.
Κατά τη διάρκεια της νηστείας, με σωστές επιλογές και συνδυασμούς και με τη διατήρηση της μερίδας που μας αναλογεί  μπορούμε να πετύχουμε μείωση βάρους, βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, ενίσχυση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού μας και την βελτίωση των επιπέδων σακχάρου!

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο

You may also like